1 jaar Cirklabo: Ontdek het talent tijdens Winters Circus in Leuven.

1 jaar Cirklabo: Ontdek het talent tijdens Winters Circus in Leuven.

Begin 2021 schoot de Leuvense circuswerkplaats Cirklabo uit de startblokken. 1 jaar later, tijdens Winters Circus, van 12 tot 23 december, tonen 30CC en Cirklabo een straffe selectie van voorstellingen die onder de vleugels van de circuswerkplaats tot stand kwamen.

“Cirklabo ondersteunt circusartiesten in hun artistieke ontwikkeling en ze hebben in hun eerste jaar niet stilgezeten”, legt Leuvens schepen van cultuur Denise Vandevoort uit. “Het voorbije jaar bood Cirklabo onderdak aan 31 circuscompagnieën die aan de slag gingen in 9 verschillende residentieruimtes verspreid over Leuven en omstreken. Cirklabo co-produceerde ook 11 circusvoorstellingen waarvan er enkele te zien zijn tijdens het Winters Circus van ons Leuvense cultuurhuis 30CC.”

Het is met enige trots dat Jonas Van Soom, coördinator van Cirklabo en circusprogrammator van 30CC, het programma van Winters Circus voorstelt:

“Het is geweldig om eerst de ideeën te zien kiemen in onze werkplaats, om dan later de artiesten de ruimte  op onze podia te kunnen bieden om het resultaat te tonen aan het publiek. Dankzij de twee work in progress-momenten en de expo kunnen we het publiek ook laten proeven van het ontwikkelingsproces dat de makers doorgaan.”

Een première, Cirklabo-voorstellingen, een expo en sneak preview

Op het programma van Winters Circus staan drie voorstellingen die volgens het huidige coronaprotocol veilig kunnen plaatsvinden. Portraits, de nieuwe voorstelling van compagnie Side-Show gaat in première en speelt er maar liefst zes keer! In de avondvullende voorstelling Surface verkent Familiar Faces de grenzen van het onbedwingbare: water. Tijdens H O M A N vullen twee lichamen het podium: Vejde Grind met een lichaam van een Zweedse holbewoner en Vincent Bruyninckx met een French frite lichaamstype. Ze nodigen het publiek uit voor een intieme, ernstige en tegelijkertijd humoristische reis in de zoektocht naar het heden.  
De uitverkochte voorstelling Carrying my father van het Leuvense There There Company mag onder de huidige maatregelen niet doorgaan met meer dan 200 toeschouwers. Er wordt nog volop naar een oplossing gezocht voor deze voorstelling.

Naast de voorstellingen kan het publiek ook work in progress ontdekken van artiesten Joren de Cooman en Hendrik Van Maele. Hun projecten zijn op dit moment nog in volle ontwikkeling in Cirklabo maar een beperkt publiek kan al een eerste sneak preview krijgen.
In de inkomhal van de Bib Leuven Tweebronnen komt een expo met een video-installatie van Joren de Cooman, een fotoreportage van There There Company en de kunstwerken die ontstaan tijdens de voorstellingen van Portraits.

Portraits in première

Aline Breucker en Quintijn Ketels van Side-Show portretteren tijdens hun nieuwe voorstelling twee heel verschillende circusartiesten: acrobate Camille Paycha en jongleur Sander De Cuyper. Het publiek betreedt een atelier waarin druk gewerkt en gefilosofeerd wordt. Ondertussen trachten de performers hun ideeën te structureren en een plek te geven aan de dingen. In circustechnieken, tekeningen en monotypes ontstaat er zo iedere keer weer een verrassend portret van de situatie.

In de beginfase van Portraits, genoot Side-Show drie weken lang van een cirklaboresidentie in de theaterzaal van Cas-Co. Cas-Co is dé plek waar onverwachte kruisbestuivingen en uitwisselingen ontstaan. En dat was exact wat de artiesten van Side-Show nodig hadden op dat moment vertelt Quintijn Ketels van Side-Show:

“Cas-Co ademt creativiteit. De aanwezigheid van andere beeldend kunstenaars werkt erg inspirerend en zeker in het geval van onze nieuwe voorstelling Portraits bleek deze nabijheid van andere kunstenaars-praktijken een bonus. Een kleine wandeling in het gebouw of een bezoek aan de kunstenaarsateliers gaf wel vaker aanleiding om op een andere manier naar ons eigen materiaal te kijken.”

Ontdek het volledige programma op de website.

Download de brochure van Winters Circus:

1 jaar Cirklabo x Winters Circus 1 jaar Cirklabo x Winters Circus.pdf - 6 MB

Beeld

Contact

Denise Vandevoort
Denise Vandevoort schepen van cultuur, stad Leuven
Jonas Van Soom
Jonas Van Soom coördinator CIRKL en CIRKLABO, 30CC Leuven
Sara Vandaele
Sara Vandaele communicatie & pers, 30CC

 

 

Over 30CC

Leuvense culturele pleisterplek. Een huis vol theater, performance, literatuur, jazz, klassiek, dans, pop&rock, circus en jeugdtheater. Van Artemis tot Zuidpool ...

30CC
Rijschoolstraat 4 bus 0004
3000 Leuven