15 jaar familiefestival Rode Hond

15 jaar familiefestival Rode Hond

Kunstenfestival voor families / 5-8 november / Leuven

Familiefestival Rode Hond beleeft dit jaar zijn 15e editie! Ondanks Corona zal Rode Hond voor de 15e keer 4 dagen lang Leuven innemen. 18 Leuvense cultuurhuizen stelden een coronaproof programma samen, op maat van families. Theater, dans, films, games, workshops, circus, musicals … Meer dan 180 activiteiten staan verspreid over 24 locaties in de stad.

“We zijn zeer verheugd dat we dit jaar Rode Hond toch kunnen laten doorgaan”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Daarmee geven we het signaal dat je cultuur veilig kan beleven. Alle partners van het festival engageren zich om alles volgens de veiligheidsprotocollen te organiseren. Zo zullen sommige onderdelen van het festival iets anders zijn dan de andere jaren, maar het is knap om te zien hoe snel er geschakeld wordt. De games in het festivalcentrum zal je bijvoorbeeld zonder handen kunnen spelen: helemaal coronaproof!”

Coronaproof gamen

Game-ontwikkelaar Devillé Arcade ontwikkelde op vraag van het festival toestellen die toelaten om niet met de handen te gamen, maar met de voeten. Dat maakt het veilig om te spelen, maar biedt ook een unieke game-ervaring voor jong en oud. Games krijgen deze editie veel aandacht, want de kinderwerkingen van de Leuvense buurtcentra ontwikkelden ook een eigen game. Maar Rode Hond is veel meer dan spelletjes.

“Rode Hond is een ontzettend divers festival”, zegt festivalcoördinator Sanne Clerinx van 30CC. “Samen met 18 verschillende partners bieden we tijdens het festival heel veel verschillende disciplines aan, theater, dans, circus, film, erfgoed, musicals, … noem maar op!”
"In Leuven vind je heel veel straffe professionele makers", vult schepen Vandevoort aan. “Ook in al deze disciplines. Zij dragen mee het programma van Rode Hond. Daar ben ik erg fier op.”

Weinig festivals bereiken bovendien zulke diverse leeftijden als Rode Hond. Ook dit jaar zullen zowel piepjonge cultuurfanaten als prille tieners, maar ook volwassenen hun gading vinden in het programma.

 “We nodigen ouders, grootouders, nonkels, meters uit om samen met de kinderen Rode Hond te komen beleven”, zegt Clerinx. “Zelfs voor de allerkleinsten, jonger dan twee jaar, valt er heel wat te beleven op Rode Hond.”

Blikvangers

Leuvense buurtcentra ontwikkelen een eigen game

Het festival begint op 5 november, maar achter de schermen wordt er al druk gewerkt door de kinderwerkingen van de Leuvense buurtcentra. Samen met Link in de kabel en de gameontwikkelaars van Happy Volcano werken zij in aanloop van het festival een eigen game uit. Deze spiksplinternieuwe game zal op de openingsdag worden voorgesteld op groot scherm in de 30CC/Schouwburg.

Coronaproof gamen

De statige 30CC/Schouwburg wordt dit jaar omgebouwd tot een arcade game hall en wordt zo het festivalcentrum. Devillé Arcade ontwikkelde speciaal voor Rode hond acht digitale games die helemaal coronaproof bediend kunnen worden: met de voeten. Een primeur!

Extra veel circus

Het circusfestival CIRKL werd in mei noodgedwongen geannuleerd, daarom slaan Rode Hond en CIRKL de handen in elkaar en staat er dit jaar extra veel circus op het programma, met onder andere een circusroute door de stad en circusrecords die aan de lopende band gebroken worden.

Leuvense makers

Heel wat  Leuvense makers bevolken het programma: theatergroep Max Last herneemt na 10 jaar de succesvolle voorstelling ‘Niks is wat het lijkt’ in het Mariapark. Het Leuvense dansgezelschap tout petit brengt met ‘DRRRAAI’ een woordeloze dansvoorstelling voor kinderen vanaf 3 jaar. Musicalgroep Mithe creëerde met ‘Virus Escape’ een erg originele Musical Escape Room. 'Moenieworrienie' van het jonge gezelschap Collectief Verlof is een ontwapenende voorstelling over durven gaan voor je dromen. 'Dat moet Reynaert zijn!' ┬ávan Spoor Zes gaat in première op het festival.

Meer

En er is nog veel meer: Kinderen kunnen met Kinderkaap op kamp met Rode Hond, Cinema ZED presenteert heel wat avant-premières, auteurs lezen voor in boekenhandels…Kinderen kunnen ook actief aan de slag tijdens een van de vele workshops: van graffiti spuiten en Afro Hiphop dansen tot een eigen almanak drukken.
Ontdek het allemaal op www.rodehond.be


Praktisch

Rode Hond
5-8 november 2020
diverse locaties in Leuven
www.rodehond.be
Start ticketverkoop op 7 oktober.


Contact

Denise Vandevoort
Denise Vandevoort schepen van cultuur, stad Leuven
Sanne Clerinx
Sanne Clerinx Programmator families en theater., 30CC
Sara Vandaele
Sara Vandaele communicatie & pers, 30CC

Beeld

Ander beeld nodig? Mail naar pers@30CC.be en we bezorgen je het materiaal.

 

 

Over 30CC

Leuvense culturele pleisterplek. Een huis vol theater, performance, literatuur, jazz, klassiek, dans, pop&rock, circus en jeugdtheater. Van Artemis tot Zuidpool ...

30CC
Rijschoolstraat 4 bus 0004
3000 Leuven