30CC brengt theater via livestream naar kinderziekenhuis UZ Leuven

 

Op 6 januari speelt het Leuvense gezelschap Collectief Verlof ‘Moenieworrienie’, een familievoorstelling in 30CC Leuven. Tientallen kinderen en hun families zullen via livestream kunnen volgen in 10 Vlaamse ziekenhuizen, dankzij de samenwerking tussen verschillende cultuurhuizen en vzw Cultuurconnect.

Collectief Verlof speelt woensdag ‘Moenieworrienie’ in de Minnepoort van het Leuvense cultuurcentrum 30CC. De energieke theatervoorstelling komt via livestream binnen in de kamers van kinderen en hun families in het UZ Leuven en 9 andere kinderziekenhuizen, een asielcentrum in Sint-Truiden en Sint-Lodewijk, een multifunctioneel centrum voor kinderen met een handicap in Wetteren.

"Op deze manier kunnen kinderen die het vandaag extra moeilijk hebben, even ontspannen en genieten van deze ontwapenende theatervoorstelling", zegt Leuvens cultuurschepen Denise Vandevoort.

Door corona kunnen kinderen moeilijk samen in een zaal van het ziekenhuis kijken naar de voorstelling. De meeste kinderen zullen samen met hun familie op de kamer kijken. Niet alle kinderen kunnen de voorstelling live meevolgen, wegens een behandeling, vermoeidheid of omdat de ouders op een ander tijdstip op bezoek komen. Daarom zal de voorstelling nog tot 3 dagen na de livestream kunnen bekeken worden.

“Dankzij livestreaming van een fijne theatervoorstelling, bezorgen we jonge patiëntjes een moment om bij weg te dromen, in het gezelschap van hun broers, zussen en ouders. Ze krijgen echt het gevoel naar het theater te gaan, voelen zich verbonden met het live optreden en zijn op dat moment ook niet bezig met hun behandeling. ” zegt Sofie Salu, coördinator van het Fonds Kunst voor het Kinderziekenhuis van UZ Leuven.

'‘Moenieworrienie’ van Collectief Verlof

‘Moenieworrienie’ is Zuid-Afrikaans voor ‘je moet je geen zorgen maken’. En laat dat nu net zijn wat de 4 personages in deze voorstelling veel te veel doen. De voorstelling vertelt het verhaal van de lange tocht die ze samen afleggen. Hoe elk individu ook een deeltje is van een groep en hoe ze gek worden van elkaar, maar tegelijk ook zorgen voor elkaar.

"De première van Moenieworrienie van het Leuvense gezelschap Collectief verlof was op ons familiefestival Rode Hond in de herfstvakantie helemaal uitverkocht. Maar het festival kon niet doorgaan. Daarom zijn we extra verheugd dat we deze knappe voorstelling toch nog kunnen tonen aan publiek", vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort.

De livestream is vooral bedoeld voor kinderen in de ziekenhuizen, maar er zijn ook vijftig tickets te koop voor andere kinderen, die van thuis willen meekijken.

‘Moenieworrienie’ is een beeldende en fysieke voorstelling, geïnspireerd op elementen van slapstick. Zowel voor de personages als het publiek is het een verrassende tocht met pieken en dalen, waardoor je op het puntje van je stoel komt te zitten. Collectief Verlof maakt met ‘Moenieworrienie’ een ontwapenende voorstelling over identiteit, vriendschap, en durven gaan voor je dromen.


Praktisch

 • Livestream op woensdag 6 januari om 13u30.
 • Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
 • Beperkt aantal tickets te koop voor het brede publiek via 30CC

 

Alle deelnemende cultuurhuizen en kinderziekenhuizen:

 • 30CC Leuven ism UZ Leuven
 • CC de Bogaard Sint-Truiden ism de kinderafdeling van het Sint-Trudo Ziekenhuis, het psychiatrisch ziekenhuis Asster en het asielcentrum.
 • CC Nova Wetteren ism Sint-Lodewijk, een multifunctioneel centrum voor kinderen met een handicap
 • De Spil ism AZ Delta, afdeling pediatrie, Roeselare en WZC Zilverberg (onder voorbehoud)
 • CC Knokke-Heist ism Internaat DE MAKZ
 • CC MUZE ism Sint-Franciscusziekenhuis, Heusden-Zolder
 • Cultuurcentrum Het Perron ism Het Jan Yperman ziekenhuis, afdeling pediatrie, Ieper
 • CC Overijse en OCWM Overijse ism WZC Mariëndal
 • Cultuurregio Leie Schelde ism Ziekenhuis Maria Middelares Gent
 • Cultuurregio Leie Schelde en Leietheater ism Sint-Vincentiusziekenhuis, Deinze
 • CC Het Bolwerk ism AZ Jan Portaels, Vilvoorde
 • CC Zoetegem ism AZ Sint-Elisabeth, Zottegem

Contact

Sara Vandaele

Sara Vandaele

communicatie & pers, 30CC
Sanne Clerinx

Sanne Clerinx

Festivalcoördinatrice Warm Alarm, 30CC

Beeld

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be