30CC verwarmt de winterdagen met jaarlijks CIRKLABO-festival

Leuven, 8 december - Tijdens het CIRKLABO-festival toont 30CC weer een boeiende mix van circuscreaties die het afgelopen jaar in de Leuvense circuswerkplaats ontstonden. Van 15 tot en met 21 december kan je genieten van zes straffe voorstellingen, waaronder drie premières.

Schepen van cultuur Bert Cornillie benadrukt het enthousiasme voor circus in Leuven: "Ik ben erg trots op het CIRKLABO-festival als een nieuwe gevestigde waarde in onze culturele kalender. Tijdens de donkere winterdagen brengt het festival een sprankelende dosis vernieuwend circus. Uniek is uiteraard dat het programma voor een groot deel in de schoot van onze Leuvense circuswerkplaats ontstaan is."

Met CIRKLABO ondersteunt 30CC circusartiesten in hun artistieke ontwikkeling. Het afgelopen jaar mocht de Leuvense circuswerkplaats niet minder dan 38 gezelschappen en artiesten uit binnen- en buitenland verwelkomen. Tijdens het jaarlijkse CIRKLABO-festival kan je enkele van deze projecten live ontdekken.

Jonas Van Soom, coördinator van CIRKLABO, vertelt: "Het CIRKLABO-festival biedt een bijzondere inkijk in onze circuswerkplaats, waar zowel internationale artiesten als Leuvens talent schitteren. De laatste jaren heeft Leuven zich meer en meer op de kaart gezet als circusstad, deels dankzij het lokale circustalent dat zich nu ook in de rest van Europa laat gelden."

Op het programma:

  • [locatievoorstelling] De acrobaten en muzikanten van het Gentse Be Flat brengen een heerlijke combinatie van circus, muziek en parkour. Zij strijken met hun nieuwe locatievoorstelling LIVING (15 & 16.12) neer op drie unieke locaties: het atelier van kunstenaar Pieter Janssens aan de Vaartkom, een knusse living in de Frederik Lintsstraat en de foyer van 30CC/Minnepoort. LIVING bestaat uit drie delen. Er is geen vaste volgorde en alle delen zijn los van elkaar te bekijken.
  • [première] Tijdens WEB (16.12) gaat de Leuvense circusmaker Joren De Cooman samen met zijn publiek op zoek naar een manier om van een hoop koorden een nieuw circusobject te maken. Zal het jullie lukken om Joren te katapulteren en vooral hem weer op te vangen als groep?
  • [Belgische première] Concrete (20.12) is het nieuwste werk van Knot on Hands, met onder anderen Tijs Bastiaens, de bekende acrobaat uit Leuven. In deze fysieke voorstelling versmelten dans en acrobatiek tot een hypnotiserende bewegingstaal.
  • [première] Duif (21.12) is een solo van het Nederlandse circustalent Hanna De Vletter. Met haar trapeze als partner zoekt ze naar eerlijkheid tegenover zichzelf en tegenover de verwachtingen van het publiek. Balancerend op de rand van absurditeit gaat ze de confrontatie aan met de landing na een vrije val.
  • [uitverkocht] Met ob•joie (19.12) maakten Callebaut & De Broeck een beeldende circusvoorstelling zonder woorden. Objectmanipulatie, magie nouvelle en live geluid gaan daarbij hand in hand.
  • [uitverkocht] Carrying my father (20 & 21.12) van het Leuvense THERE THERE Company stond al in 2021 op de Leuvense planken. Een fysieke, acrobatische voorstelling die op de grens tussen circus en dans balanceert. Over dragen en gedragen worden. Over vasthouden en loslaten. Over kracht en rivaliteit.

CIRKLABO-festival praktisch

  • Van vrijdag 15 tot en met donderdag 21 december 2023
  • Ontdek alle details op www.cirklabo.be

Perscontacten

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
Jonas Van Soom

Jonas Van Soom

coördinator CIRKL en CIRKLABO, 30CC Leuven

Annelien Verdeyen

Communicatiemedewerker CIRKLABO, 30CC Leuven

Persbeelden

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be