Aftellen naar Rode Hond!

kunstenfestival voor families / 26-29 oktober / Leuven

Met een muzikaal persmoment werd zonet het 14de 'Rode Hond' festival voorgesteld. Van zaterdag 26 tot en met dinsdag 29 oktober genieten jong en oud van theater, film, dans, muziek, workshops, circus en meer ... goed voor zo'n 200 activiteiten in totaal. Het Festivalcentrum vind je dit jaar in 30CC/Schouwburg, met op het programma niet alleen voorstellingen, maar ook games, goochelaar, grime en een musicalclub. Het familiefestival strekt zich verder uit over heel de stad, met activiteiten op maar liefst 26 locaties!

Intussen gingen al ruim 3.000 tickets de deur uit, maar er blijft nog zeer veel moois in de aanbieding, ook voor late beslissers. Het volledige programma vind je op rodehond.be en in het magazine dat je bij de twintig (!) deelnemende cultuurhuizen vindt.


In zijn toespraak beklemtoonde burgemeester Mohamed Ridouani nogmaals het uitgangspunt van 'Rode Hond':

"Met Rode Hond wil de Leuvense cultuursector zoveel mogelijk kinderen vanaf jonge leeftijd de kans geven om in familieverband te proeven van cultuur. Het 'besmettelijke' aspect van het festival ligt dan ook in het delen en stimuleren van de cultuurbeleving van kinderen. Daarbij mikken we niet alleen op het vertrouwde publiek, maar leveren we al jaren inspanningen om een ruimer publiek te betrekken. En met succes!
"Rode Hond is bovendien ook de perfecte illustratie van ons Leuvens model, waarbij partners elkaar niet beconcurreren, maar de handen in elkaar slaan om een gezamenlijk doel te bereiken. Onder aanvoering van cultuurcentrum 30CC werken dit jaar maar liefst 20 cultuurpartners samen aan het familiefestival. Daarbij zijn uiteraard organisaties met een eerder lokale werking, maar ook straffe spelers met een (inter)nationale uitstraling, zoals STUK, M Leuven, Cinema ZED of 30CC. En allen – groot of klein – zetten zich met evenveel enthousiasme in voor dit gezamenlijk kunstenfestival."

De krachtlijnen van editie 2019

Openingsfeest!

De kunstjeugbeweging BAZART zorgt op zaterdag 26 oktober om 10.00 uur voor het 'Openingsfeest' van Rode Hond. Een mega kussengevecht, een flashmob, een schreeuwkoor of een te gekke fanfare … de kinderen van BAZART bepalen zelf wat het wordt. Maar dat het zal knallen, is alvast zeker!

Festivalcentrum in 30CC/Schouwburg

Het Festivalcentrum vind je dit jaar in 30CC/Schouwburg. ​
Naast straffe voorstellingen serveert 30CC er een programma vol spelplezier. Je speelt er analoge en digitale games, loopt een goochelaar tegen het lijf of gaat voor een complete metamorfose met facepaint en een nieuwe haarstijl.
Elke dag om 16.00 uur verandert Musicalcompagnie Mithe de foyer in een musicalclub. Tijdens dit vieruurtje kan je meezingen met de wereldberoemde liedjes van 'Annie' en 'Grease', de 'Musicalquiz' spelen of genieten van het 'Kids Sing Hits' concert!

Op de planken

Zoals steeds laat ‘Rode Hond’ je kennismaken met alle podiumdisciplines. ​
Stijn Meuris brengt hits van Noordkaap en Monza met een groot orkest en duikt daarmee in het hoofd van Stephen Hawking (10-12). Cirkus in Beweging serveert de laatste 'DYNE’ (8-12) en de nieuwe ‘Carrousel’ (8-12). Musicalcompagnie Mithe speelt onder meer ‘Lotta en de Pestvogel’ (4-7) en fABULEUS presenteert de dansproductie ‘Nesten’ (4-8).
The Missing Light’ is verbluffend figurentheater, hetpaleis inspireert zich op Pieter Bruegel voor de dansvoorstelling ‘Play’ (9-12) en het miniconcert ‘Madeleines in de melkweg’ (5-12) beluister je liggend op grote kussens.

Handen en poten uit de mouwen!

Uiteraard mag je ook zelf aan de slag gaan. Balanceren in ‘Familie-acrobatie’ (8-12) of zingen en bewegen in de yoga-musicalworkshop ‘ The Lion King’ (3-6). Maak een ritje op ‘De Mallemolen’ (3-6), leer de trucjes van papiertheater na de voorstelling ‘Bruno’ (7-12) of ga tekenen met illustratrice Sabien Clement (7-12). Op de Grote Markt beklim je een stelling van 7 meter hoog, terwijl je luistert naar het grappige hoorspel ‘Een man verliet een keer zijn huis’ (9-12) van Comp. Marius.

Films met lekkers

In het ruime filmaanbod van Cinema ZED vind je kaskrakers als ‘Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap’ (3-9) of ‘Minuscule 2’ (6-12), maar ook de spannende avonturenfilm ‘Storm, Letters van vuur' (9-12). Om helemaal in de sfeer te komen kan je deze film combineren met een gegidste wandeling door het Leuven van de middeleeuwen en de wereld van de boekdrukkunst. ​
Op maandagochtend smul je eerst van een heerlijk filmontbijt en duik je nadien de filmzaal in voor de gloednieuwe kortfilmcompilatie ‘Zibilla staat op haar strepen’ (5-8) of de nieuwste ‘Solan & Ludwig’ (5-9).

Van 0 tot 12 jaar

'Rode Hond' heeft een aangepast aanbod voor alle leeftijden. ​
Daarbij is er bijzondere aandacht voor de allerjongsten, haast vanaf de geboorte. Zij genieten bijvoorbeeld van de absurde klimaatvoorstelling ‘SNØW’ (3-6), het creatieve ‘Kinderkunstenatelier’ (1,5-4) of de energieke dansvoorstelling ‘luid’ (3-6) van tout petit.
Verder zet 'Rode Hond' ook extra in op jonge tieners (10-12 j), die in andere festivals wel eens uit de boot vallen. Heel bijzonder wordt ​ de interactieve voorstelling 'Spreek recht-uit' (9-12) in het Stadsarchief waarin je kennismaakt met de middeleeuwse Leuvense schepenbank. Daarnaast staan o.a. de architectuurspeurtocht 'Op expeditie naar nieuwe plekken en bouwsels' (8-12), workshops streetdance of graffiti (6-12) en de Beste Europese Jeugdfilm 'Wallay' (11-12) op het programma.

Extra - Rode Hond breekt uit!

Met zesentwintig speelplekken is het festival overal in de stad aanwezig. Een bijzondere vermelding daarbij verdient de gevangenis van Leuven-Centraal. Zoals elk jaar genieten de gezinnen van gedetineerden van 'Rode Hond breekt uit'. Tijdens het bezoekuur op zaterdag 26 oktober krijgen vaders met jonge kinderen een circusshow en een workshop acrobatentoeren aangeboden.

Kleur en win!

Ook dit jaar organiseert 'Rode Hond' een bijzondere kleurwedstrijd. De hoofdprijs - een all areas pas voor het hele festival - werd deze week al uitgedeeld. Maar iedereen die de festivalaffiche nog inkleurt en deelt via mail, Instagram of Facebook, krijgt een leuk cadeautje.


RODE HOND 2019

  • van zaterdag 26 tot en met dinsdag 29 oktober
  • 200 activiteiten
  • 26 locaties, Festivalcentrum in 30CC/Schouwburg
  • 0-12 jaar en volwassenen
  • tickets en info: www.rodehond.be

Rode Hond Magazine 2019

PDF - 4.1 Mb

PERSCONTACTEN

burgemeester Mohamed Ridouani
mohamed.ridouani@leuven.be - 016 27 41 00

festivalcoördinatie: Sanne Clerinx (30CC)
sanne.clerinx@leuven.be - 016 27 42 60 - 0499 67 06 31

pers & communicatie: Robrecht Penders (30CC)
robrecht.penders@leuven.be - 016 27 42 52 - 0479 79 35 04


PERSBEELDEN

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be