Beyond The Breaks: 50 jaar hiphop

za 12 augustus vanaf 12.30 uur * block party @30CC/Schouwburg

Leuven, 7 augustus - Cultuurhuis 30CC viert op zaterdag 12 augustus 2023, samen met Breaking Vlaanderen en Straatrijk, de 50ste verjaardag van de hiphopscene. Maak je klaar voor een heuse block party met straffe dance battles, graffiti, workshops en aanstekelijke beats van internationaal gerenommeerde dj's en rappers.

"De hiphopcultuur heeft op relatief korte tijd een rijke evolutie gekend en is ondertussen geliefd in vele landen. Ook in Leuven is er een sterke hiphop community aanwezig en dat willen we vanuit de stad absoluut stimuleren", vertelt schepen voor cultuur Bert Cornillie. "
"Beyond The Breaks geeft een mooi voorsmaakje naar het WK Breaking, van 22 t.e.m. 24 september 2023 op het Ladeuzeplein in Leuven. De beste bboys en bgirls van over heel de wereld zullen er om de wereldtitel strijden. Bovendien proberen ze zich op die manier ook te kwalificeren voor een plekje op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs", zegt schepen voor sport Johan Geleyns.
"Enkele van de meest legendarische hiphoppioniers van over heel de wereld zullen zaterdag 12 augustus naar Leuven komen als eerbetoon aan dj Kool Herc. Op 11 augustus 1973 organiseerde hij het eerste hiphopfeestje ooit, in de Bronx in New York. Het wordt ongetwijfeld een opwindende block party die we niet snel gaan vergeten", zegt Jordi Dehaes, aanjager hiphop bij 30CC.

Gratis workshop en panelgesprek

De strafste hiphopartiesten van over heel de wereld zakken af naar Leuven om 50 jaar hiphop te eren en hun kennis, moves en beats te delen met een nieuwe generatie hiphoppers. Zo zal danser en performer Link, van Supreme Legacy Crew uit Parijs, een gratis workshop geven. Een buitenkans voor alle dansers die hun kennis en hun dansmoves willen verruimen. Nadien zal de Amerikaanse hiphoplegende Poe One nog een exclusieve workshop voor gevorderde Leuvense breakers geven.

Wie graag meer wil weten over de evolutie en impact van de hiphopcultuur, moet zeker komen luisteren naar het history talk panel met enkele legendarische hiphoppioniers waaronder Poe One (US), Yugson (FR) en Karim Kalonji (BE).

"Met Beyond The Breaks willen we het ontstaan van hiphop vieren en vooruitblikken naar de toekomst", aldus Stijn Luyten, technisch directeur topsport breaking. "Dit event is de perfecte aanloop naar het WK Breaking in Leuven", vult Jona Wyns, organisator WK Breaking, aan. "Met dit wereldkampioenschap willen we niet alleen de kunst en het atletische aspect van breaking omarmen, maar ook de rijke geschiedenis en evolutie van de hiphopcultuur. We vieren niet alleen de competitie, maar we erkennen ook de diepgaande impact die de hiphopcultuur heeft gehad op jongeren, kunst, muziek en maatschappelijke veranderingen."

Breaking en all style concept battle 

Geen block party zonder een ijzersterke dance battle natuurlijk. De battle begint met een één uur durende cypher-preselectie. Hierbij tonen alle dansers in verschillende cirkels hun beste moves op hiphop-, funk- en soulmuziek van dj's Joseph WU (DE) en Lucas Benjamin (NL). Eerst kiest de hooggekwalificeerde internationale jury, met Poe One (US), Yugson (FR), Salomon (FR), Ruben Chi (NL) en Mavinga (UK), een top 16 van breakers en een top 16 van all style dansers. De deelnemers zullen 1vs1 strijden in hun stijl tot de top 8.

Nadat de top 8 van beide dansstijlen is geselecteerd, mixen we de twee stijlen en gaan we verder met 2vs2 battles. Je kan het vergelijken met een blind date, waarbij je op voorhand niet weet wie je mededanser in jouw team zal zijn. Op die manier zal er gezocht worden naar welk duo die magische synergie kan creëren en zichzelf kan kronen tot kampioen van deze concept battle.

Deelnemers kunnen zich ter plekke, gratis, inschrijven vanaf 12.30 uur of registreren via het Facebook evenement. De cypher-kwalificatie start om 16.00 uur.

Van rappers tot graffiti

Rappers van over heel de wereld komen samen om hun vaardigheden te tonen in een creatieve freestylesessie, beter gekend als als MC-cypher. De MC'ing Cypher is een dynamisch en interactieve cirkel waar woorden moeiteloos vloeien en creativiteit geen grenzen kent.

Zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Leef je dan uit op de graffitimuur naast de Schouwburg. We zorgen voor begeleiding van jong lokaal talent dat je zal helpen om iets verbluffends te creëren. Je kan er ook even chillen met een drankje en een hapje.

Dj Dysfunkshunal neemt je tenslotte mee op een muzikale trip door een halve eeuw hiphopmuziek met een waanzinnige turntablism showcase. Deze ex-wereldkampioen Beatjuggling is van het beste wat Leuven te bieden heeft!

Het wordt met andere woorden een block party om U tegen te zeggen. Be there!

Selectie WK Breaking

De selectie voor het WK is ondertussen ook bekend gemaakt: bgirls Madmax en Camine zullen samen met bboys Cis en Mighty Jim de Belgische eer verdedigen op het Ladeuzeplein tijdens het WK Breaking van 22 tot en met 24 september. De kans is groot dat je hen ook komende zaterdag, tijdens Beyond The Breaks, aan het werk zal zien tijdens de battles.


Timetable

 • 12.30 - 24 uur: food & drinks
 • 13.00 - 14.30 uur: dansworkshop met Link
 • 14.30 - 15.30 uur: history talk panel
 • 15.30 uur - 24.00 uur: graffitimuur
 • 16.00 - 17.00 uur: Cypher-preselectie
 • 17.30 - 19.00 uur: top 16 battles, 1vs1
 • 19.00 - 19.30 uur: MC'ing Cypher
 • 19.45 - 20.15 uur: top 8 battles, 2vs2
 • 20.15 - 20.30 uur: top 4 battles, 2vs2
 • 20.30 - 20.45 uur: showcase turntablism, dj Dysfunkshunal
 • 20.45 - 21.00 uur: finale battles, 2vs2
 • 21.15 – 22.00 uur: rapconcert 23 crew
 • 22.00 - 24.00 uur: aftervibes DJ Dysfunkshunal
 • Vanaf 24:00 uur: afterparty ‘The Godfaders’, Studio 31, Ladeuzeplein

Praktisch

 • zaterdag 12 augustus 2023, vanaf 12.30 uur
 • 30CC/Schouwburg : Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven
  ⇒ Afterparty: Studio 31 - Ladeuzeplein 31, 3000 Leuven
 • Vrije toegang

Meer info over Beyond The Breaks: www.30CC.be

Meer info over Breaking Vlaanderen: www.breakingnet.be

Meer info over het officiële WK in Leuven op 22-24 sepember 2023: www.worldbreakingchamps.com

 

Beyond The Breaks wordt georganiseerd door 30CC, Breaking Vlaanderen en Straatrijk.

Info WK Breaking Leuven

PDF - 1.1 Mb

PERSCONTACTEN

 

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
Johan Geleyns

Johan Geleyns

schepen van sport, Stad Leuven

Jordi Dehaes

Aanjager Hiphop 30CC

Stijn "Stanny" Luyten

Technisch directeur topsport breaking, Breaking Vlaanderen

Jona Wyns

Organisator WK Breaking, Breaking Vlaanderen

Nina Daelemans

communicatie & pers, 30CC

PERSBEELDEN

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be