Burgers schrijven mee aan de toekomst van de planeet

Derde editie van Warm Alarm lanceert een brieventsunami

Leuven, 20 april 2023 - Vandaag gaat het festival Warm Alarm in Leuven van start met als centrale vraag: hoe kunnen we bouwen aan een veerkrachtige en duurzame samenleving? Het festival biedt nog tot en met zondag 23 april een breed scala aan activiteiten, zoals inspirerende voorstellingen, boeiende lezingen, verrassende expo's, interessante workshops en indrukwekkende documentaires. Nieuw dit jaar is de brieventsunami gericht aan de klimaatministers waarbij burgers hun stem laten horen.

 

"Kunst en cultuur verrassen en ontroeren, zorgen voor troost en vreugde en doen ons denken, dromen én actie ondernemen. Zo ook op Warm Alarm waar – naar het voorbeeld van Louis Paul Boon - schrijvers, muzikanten en theatermakers 4 dagen schoppen tot we een klimaatgeweten hebben. Warm Alarm wil ons op een creatieve wijze inspireren en motiveren en zo de stem van burgers luider laten klinken in het klimaatdebat", zegt Leuvens schepen van cultuur Bert Cornillie.
"Willen we onze stad klimaatneutraal maken, dan zullen we heel de stadsgemeenschap nodig hebben. Met Warm Alarm toont de cultuursector alvast een sterk engagement voor het klimaat. Heel wat gekende artiesten schreven brieven aan de Belgische klimaatministers. Enkele van hen zullen die brieven ook live voorstellen. Maar er gaat ook een sterke sensibiliserende kracht uit van het programma van Warm Alarm. Leuvenaars kunnen genieten van straffe voorstellingen en boeiende activiteiten. En ze zullen ook zelf brieven richten aan de klimaatministers. Zo versterkt Warm Alarm het klimaatengagement in onze stad”, vertelt Leuvens schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers.

Brieventsunami

Een opvallende actie tijdens deze editie is de brieventsunami: Warm Alarm roept iedereen op om zijn of haar stem te laten horen door een brief te schrijven naar de vier Belgische klimaatministers. Tien artiesten zorgden voor de tekst van die brieven. Ze benadrukken elk op hun eigen manier de urgentie van de klimaatactie. Onder andere cabaretier Wouter Deprez, dichter Delphine Lecompte en acteur Peter De Graef kloppen luid op tafel met hun brief. Auteur Joke van Leeuwen en presentatrice Gloria Monserez maakten een tekening met een niet mis te verstane boodschap. Kinderboekenschrijfster Mathilda Masters schreef zelfs enkele brieven op maat van kinderen.

De brieven kunnen verstuurd worden tijdens het festival vanuit een prachtige plantenpop-upcafé van Spore Nursery in de Leuvense Schouwburg. Er zullen ook enkele brievenschrijvers live hun brief komen voorlezen.

Auteur Koen Peeters las zijn brief donderdagochtend voor met zijn kleindochter op de arm. Hij roept daarin de politici op om de wereld te bekijken met een kind op de arm, of nog beter op de schouders: zodat ze ver genoeg in de toekomst kunnen kijken, over de volgende verkiezingsdatum heen.

Theatermaker Sara Vertongen, componist en voormalig directeur van De Munt Bernard Foccroulle, Mathilda Masters en Delphine Lecompte komen hun brieven de komende vier dagen live voorstellen. Circusschool Cirkus in Beweging zorgt tussendoor voor verrassingsacts.

Je kan de brieven versturen vanuit de Schouwburg van donderdag 20 tot en met zondag 24 april, tussen 08:00 en 20:00 uur. Maar je kan zeker ook van thuis uit een brief via mail versturen. De tien brieven zijn te vinden op www.warmalarm.be.

 

Een greep uit het programma

Warm Alarm combineert straffe voorstellingen en boeiende informatieve activiteiten.

24u lang zullen zo'n honderdtal muzikanten samen een muzikale marathon spelen op het bijzondere Contiusorgel in de Sint-Michielskerk. Het Cassandrakoor van De Munt trapt deze indrukwekkende marathon af op vrijdag om 17u. De luide drums van Dromfest23 zullen zaterdag Leuven doen daveren.

In de theatervoorstelling De verdronken ballades van Testerep zingen en spelen vijf acteurs en muzikanten zich de ziel uit het lijf om het eiland Testerep, dat ooit voor de Belgische kust lag, boven water te houden. In Afscheid van een auto brengt Het nieuwstedelijk de laatste rit van Adriaan Van Aken in zijn geliefde auto naar de scene. Achteraf kan het publiek aansluiten bij een nagesprek over deelmobiliteit. Nic Balthazar gaat in gesprek met het publiek na de inspirerende documentaire Duty of Care over de klimaatzaak tegen Shell. Voor de jongste bezoekers is er een extra voorstelling van Fire Charmers toegevoegd. Een ontzettend actuele voorstelling voor over bedreigde diersoorten en bosbranden voor theaterfans van 4 tot 104 jaar.

In een gratis online infosessie krijg je tips om je huis koel te houden of leer in een workshop hoe je een klimaatgesprek aangaat dat goesting zal geven om in actie te schieten. Bibbezoekers worden getrakteerd op groene lees- en leeftips in een fijne fototentoonstelling. En de lezing Toekomstbeelden om op te bouwen maakt een duurzame toekomst tastbaar en persoonlijk aan de hand van 10 hoopvolle toekomstscenario's.

In Studio STUK Manhattan dompelt de expo Like snakes, the roots of trees, coil themselves from rock and sand je onder in de wereld van het moeras waar fabels en feiten elkaar kruisen. Adembenemende beelden van de overvloedige fauna en flora uit veengebieden gaan in dialoog met fabels en het onheil uit wetenschapsvoorspellingen.

Ontdek het volledige programma op www.warmalarm.be

Warm Alarm praktisch

Donderdag 20 - zondag 23 april 2023

Brieven pop-up in de 30CC/Schouwburg (Bondgenotenlaan 21, Leuven):
do 20/4- zo 20/4 van 08.00 - 20.00 uur

Do 20/4 ​ om 16.00 uur: Sara Vertongen brengt de brief van Het nieuwstedelijk
Vr 21/4 om 15.00 uur: Bernard Foccroulle leest zijn brief voor
Za 22/4 ​ om 11.00 uur: Mathilda Masters stelt haar brieven op kindermaat voor
Zo 23/4 om 12.00 uur: Delphine Lecompte leest haar brief

Plantenpop-upcafé in de 30CC/Schouwburg: do 20/4- zo 20/4 van 12.00 - 20.00 uur

​www.warmalarm.be

Persbeelden

Perscontact

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
David Dessers

David Dessers

Schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, Stad Leuven
Veerle Van Schoelant

Veerle Van Schoelant

artistieke leiding, 30CC
Sara Vandaele

Sara Vandaele

communicatie & pers, 30CC

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be