CIRKL 2022: Nog meer lokaal circustalent naast internationale toppers

Vijfde editie van Leuvens circusfestival van vrijdag 13 t.e.m. zondag 15 mei 2022

Leuven, 12 mei – CIRKL viert feest! Het Leuvens circusfestival, georganiseerd door 30CC/CIRKLABO, blaast vijf kaarsjes uit. Geniet van vrijdag 13 tot en met zondag 15 mei 2022 van gratis en betalende circusvoorstellingen voor jong en oud, op en rond de Velodroom. Schuilt er ook een circusartiest in jou? Ontdek het tijdens de workshops van Cirkus in Beweging. Bekijk het volledige programma op www.cirklcircus.be

“CIRKL is uitgegroeid tot een toonaangevend circusfestival in België en ver daarbuiten. We kiezen voor nieuw en vernieuwend circus en zetten daarbij resoluut in op jong talent en lokale beloftes, ondersteund door de Leuvense circuswerkplaats CIRKLABO”, aldus Leuvens schepen van cultuur Denise Vandevoort.
“Tijdens deze vijfde editie pakt CIRKL uit met maar liefst vijf premières van Leuvense lokale artiesten. We werken daarnaast ook voor het eerst samen met een gastcurator. Dit jaar is dat circusartieste in spé, Helena Sirugue. Daarmee zorgen we voor een jonge, frisse blik die de programmatie met enige nuance bekijkt en een unieke identiteit toevoegt aan de inhoud van het festival”, zegt Jonas Van Soom, festivalcoördinator CIRKL.

Gevestigde waarden en aankomend (internationaal) circustalent

Internationale, lokale en CIRKLABO-artiesten komen naar Leuven om weer het beste van zichzelf te geven. Collectif Malunés trad zo al meermaals op tijdens de afgelopen edities van CIRKL. Dit jaar speelt het gezelschap maar liefst twee kleppers van voorstellingen: We Agree to Disagree en BITBYBIT. Ook de Gentse circuscompagnie Be Flat was er al in 2018 en 2019 bij. Tijdens deze feestelijke editie mogen zij dus absoluut niet ontbreken en brengen ze voor het eerst een binnenvoorstelling, genaamd Double You.

CIRKL geeft ook aankomend (internationaal) circustalent speelkansen. Zo zal circusmaker Benjamin Monki Kuitenbrouwer (NL) met twee voorstellingen op de planken staan: 360 en 60% Banaan. De heren van Compagnie Wurst (DE) nemen dan weer hun e-steps mee voor C’est bien ici. En de jonge Chileense partneracrobaten Denisse Mena en Yerko Castillo geven het beste van zichzelf tijdens hun try-out Flâneurs.

Vijf premières

  1. 13 Harbinger Road van de Leuvense circusartiest Hendrik Van Maele : een intrigerende mix van acrobatie en dans over de kunst van het gooien en vangen.
  2. PASSING BY van Knot on Hands (Belgische première): een voorstelling waarbij de stad tot leven komt en het circustrio op zoek gaat naar hun acrobatisch evenwicht op de randen en richels van de stad.
  3. Double Bill: Try-out (Wout Vanroose) en Vacht (Bruut) : in z'n try-out gaat Wout Vanroose met uiterste voorzichtigheid en de perfecte balans in interactie met kapla-blokjes. Een nostalgische terugblik naar het leuke speelgoed. In Vacht ontmoeten twee wezens elkaar (gespeeld door Xanthe Van der Jeught en Silke Rys). Hun tweede huid bepaalt hoe ze bewegen en tegenover elkaar staan. Maar wat als ze die vacht uittrekken?
  4. Equi van Dyne : een voorstelling met tien jonge acrobaten over de dunne lijn tussen entertainment en uitsloverij. Over het plezier van fysieke arbeid. Over jong acrobatisch enthousiasme waar liefst geen einde aan komt.
  5. Ik van Paraplu : het jonge talent van Cirkus in Beweging neemt je mee naar een wereld waar ze van dromen. Een absurde reis door de ogen van Paraplu.

Velodroom

De site rond de prachtige Velodroom wordt de centrale festivallocatie van CIRKL. Zet je op het terras en klink mee op ons vijfjarig bestaan, geniet doorheen de dag van een vleugje muziek of ga eens piepen bij Doble Mandoble en de expoperformance van Camiel Corneille in Cas-co. Begint het na al die voorstellingen ook te kriebelen? Cirkus in Beweging gaat tijdens knotsgekke workshops samen met jou op zoek naar de circusartiest in jezelf!


CIRKL wordt georganiseerd door 30CC/CIRKLABO, in samenwerking met Cirkus in Beweging en stad Leuven.


Praktisch

CIRKL 2022
13 – 15 mei
Info & tickets: www.cirklcircus.be

Beeldmateriaal

Onderaan vind je de beelden van het persmoment tijdens de voorstelling We Agree to Disagree van Collectif Malunés. Ben je op zoek naar beelden van een van de activiteiten? Download ze hier.

Perscontacten

Jonas Van Soom

Jonas Van Soom

coördinator CIRKL en CIRKLABO, 30CC Leuven

Nina Daelemans

communicatie & pers, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be