'CIRKL', NIEUW CIRCUSFESTIVAL IN LEUVEN

1e EDITIE * 12-14 MEI * VAARTKOM LEUVEN

Leuven is al jaren een echte circusstad. Vanaf dit voorjaar zetten 30CC en Cirkus in Beweging dat extra in de verf met het gloednieuwe festival 'CIRKL'. Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 mei ontdek je rond de Vaartkom het circus van vandaag en morgen. Zet je schrap voor een feestweekend vol internationale topvoorstellingen, veel jong talent, spectaculaire acts op grote hoogte, 'De Langste Fanfare' en een fris aanbod van animaties en workshops.

'CIRKL' kiest heel bewust voor de stad als podium voor vernieuwend circus. De bruisende omgeving van de Leuvense Vaartkom is dan ook het gedroomde decor voor deze eerste editie. Het gloednieuwe Sluispark wordt het kloppend hart van het festival, met een gratis festivalcentrum voor alle leeftijden. De omliggende gebouwen en pleinen vormen de scènes voor de verschillende voorstellingen.

EEN BOOST VOOR LEUVEN CIRCUSSTAD

Er gebeurt het hele jaar door erg veel op circusvlak in Leuven, op verschillende plaatsen en op verschillende niveaus. Het meest gekend is ongetwijfeld Cirkus in Beweging, een van de grootste circusateliers van Europa. Zij bouwen al jaren aan een stevige en brede circus-educatieve werking onder het motto "circus voor iedereen".
Daarnaast zijn er de circushumaniora, uniek in Vlaanderen en ingebed in het sportprogramma van Koninklijk Atheneum Redingenhof, en vooral de sterke circusprogrammatie bij 30CC. Het cultuurcentrum schenkt gevestigde en opkomende circusartiesten bovendien ook ruimte voor repetities, masterclasses en creatieperiodes in de 30CC/Predikherenkerk.

Cultuurschepen Denise Vandevoort: "Circus is een kunstvorm die het van nature in zich heeft een breed en divers publiek aan te spreken. Daarom blijven we vanuit de stad en het cultuurcentrum in de toekomst sterk inzetten op circus. Met het gloednieuwe festival 'CIRKL' willen we Leuven echt op de kaart zetten als circusstad."

STERK PROGRAMMA MIXT TOPCIRCUS EN JONG TALENT

Het festivalprogramma staat bol van de topvoorstellingen. Enkele daarvan zijn echt niet te missen. 

Festivalcoördinator Jonas Van Soom (30CC): "Ik ben erg trots dat we 'A Simple Space' van de gerenommeerde Australische compagnie Gravity & Other Myths naar Leuven kunnen halen. In die voorstelling zoeken zeven acrobaten de grenzen van hun circuslichaam op. De voorstelling krijgt wereldwijd uitmuntende recensies, van Sydney tot New York. Gravity & Other Myths is trouwens de eerste circuscompagnie die in de 30CC/Predikherenkerk creëerde, net voor hun internationale doorbraak in 2013. Daarnaast kijk ik uit naar de nieuwste voorstelling van het jonge Vlaamse Collectif Malunés. Zij slepen je in hun eigen feeërieke circustent mee in 'Forever Happily ...', een surrealistisch modern circussprookje. Echt de moeite!"

Maar CIRKL zet het spotlight ook op jong talent. Tijdens het festival ontdek je hun eerste voorstelling of een vernieuwende mijlpaal in hun artistieke traject. In OPEK en De Smidse ontdek je onder meer Wet Kiss Company, RRRush (uit circusatelier Circolito, Mechelen), Dyne (uit Cirkus in Beweging) en Familiar Faces (uit circushogeschool ACaPA, Tilburg).

Cultuurschepen Denise Vandevoort: "Naast de internationale topvoorstellingen, zetten we zeer bewust in op jong talent en op de toekomst van circus als volwaardige kunstvorm. Dit zullen we ook blijven doen bij volgende edities. We voelen dat we met dit nieuwe festival een sterke impact kunnen hebben op de ontwikkeling van circus in Vlaanderen en internationaal."

TIPS UIT HET PROGRAMMA

Bij het grote publiek doen de namen van circusartiesten of -gezelschappen niet vaak een belletje rinkelen. Daarom alvast enkele tips:

Gravity & Other Myths is een Australisch gezelschap van echte wereldklasse. Hun voorstelling 'A Simple Space' is meer dan vijf sterren waard. Ze tarten de zwaartekracht met rauwe, hectische, maar ook delicate circustechnieken. Opgezweept door livemuziek gaan ze er volledig voor en slepen je mee in het hier en nu van het circusmoment.

Collectif Malunés is een jong en Vlaams circusgezelschap. Hun 'Forever, happily …' is een genereuze circusvoorstelling, grappig en intiem, met spectaculaire acrobatie en muziek. In een mysterieuze sfeer flirten de roodkapjes met de grote boze wolf. De artiesten nodigen je uit hun eigen feeërieke tent.

Compagnie d’irque & fien is een koppel dat elkaar zoekt, elkaar verliest, elkaar vindt en hoopt met de partituren van het leven samen een concert te spelen. Hun taal is die van het circus. 'Sol bémol' is dromerig, grappig en voor het hele gezin.

FESTIVALCENTRUM SLUISPARK

In het Sluispark serveert 'CIRKL' op zaterdag en zondag een continu aanbod van vernieuwende optredens en animaties. Het programma is geschikt voor alle leeftijden, en bovendien helemaal gratis!

Niet te missen zijn bijvoorbeeld de slacklines (een soort slappe koorden), die gehangen worden tussen de verschillende historische en nieuwe gebouwen. Op 20 meter hoogte zorgen de artiesten van Lyapunov voor een verbluffend spektakel!

Krijg je van al die kunsten zin om zelf aan circus te doen? Dat kan! Het Doe het zelf circus biedt je drie creatieve workshops. Acrobaten, jongleurs, evenwichtskunstenaars, clowns, knutselaars ... van alle leeftijden zijn van harte welkom!

Het muzikale gezelschap Die Verdammte Spielerei nodigt bovendien iedereen uit om hun 'Langste Fanfare' te vervoegen. Of je nu graag trommelt, blaast of liever triangelt … iedereen kan deelnemen. Speel je geen instrument, dan ben je ook welkom als majorette, vaandeldrager of gewoon om mee te marcheren. Schrijf je in via www.cirklcircus.be!

CIRKL PRAKTISCH

van vrijdag 12 tot en met zondag 14 mei 2017
> verschillende locaties aan de Leuvense Vaartkom
> festivalcentrum in het gloednieuwe Sluispark

VOLLEDIG PROGRAMMA & TICKETS: WWW.CIRKLCIRCUS.BE

'CIRKL' is een organisatie van 30CC,
in samenwerking met Cirkus in Beweging en stad Leuven.

Het festival geniet de warme steun van de Vlaamse Overheid, provincie Vlaams-Brabant, Radio2, Deze Week, OPEK, De Hoorn, ViriX, Stella Artois en Novotel.

Collectif Malunés- "Forever, Happily..."

** Week 4 Holiday Post ** { Un spectacle de cirque actuel sous chapiteau du Collectif Malunés “Forever, Happily…" Chargée de diffusion: Charlotte Peyskens pour Frans Brood: +32 9 234 12 12 charlotte@fransbrood.com } This week, Double Take - Cinematic Circus is excited to inform you that fairytales do exist! We stumbled upon this exciting news last October while filming the show “Forever, Happily…” by the company, “Collectif Malunes.” Full of twists and turns, this weeks trailer invites you into the enchanting world of “Forever, Happliy…” where fairytales come to life! Like it, Love it, and Share it! Also, don’t forget that you can watch all of our videos in HD/1080p by clicking our “Watch Video” button at the top of our Facebook Page OR by visiting our Youtube Channel directly (search Double Take Cinematic Circus). Trailer made by: Double Take - Cinematic Circus fb.me/DoubleTakeCinematicCircus DoubleTakeCC@gmail.com

Posted by Double Take - Cinematic Circus on Friday, January 13, 2017

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Jonas Van Soom

festivalcoördinator CIRKL, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be