CIRKL ZET VOLOP IN OP NIEUW TALENT

Leuvens circusfestival ​ * van 18 tot en met 20 mei * tweede editie

Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 mei vindt in Leuven voor de tweede keer het circusfestival 'CIRKL' plaats. Voor deze tweede editie zet 'CIRKL' volop in op jong circus, veelbelovende artiesten en vernieuwende voorstellingen, waarbij de stad als podium dient. 

Uit een jarenlange traditie van indrukwekkende circusfestivals ontstond in Leuven in 2017 'CIRKL', Circusfestival Leuven. Het kwalitatief circusfestival bleek meteen een schot in de roos: tijdens de eerste editie trok het festival zo’n 8.000 bezoekers.

Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 mei 2018 vindt de tweede editie van 'CIRKL' plaats. Naast topvoorstellingen van gerenommeerde artiesten zet 'CIRKL' voor deze editie nog sterker in op jong circus, veelbelovende artiesten en vernieuwende voorstellingen.

STERKE COMBINATIE VAN TOPVOORSTELLINGEN EN NIEUW TALENT

Op het programma van 'CIRKL' staan heel wat topvoorstellingen en topartiesten uit binnen- en buitenland.

Festivalcoördinator Jonas Van Soom (30CC): "We zijn er voor deze tweede editie opnieuw in geslaagd gezelschappen en artiesten van wereldklasse naar Leuven te halen. Frisse en ijzersterke professionele circusproducties uit België en daarbuiten. Ik denk bijvoorbeeld aan Ockham’s Razor, een vernieuwend Brits gezelschap, of aan Carré Curieux, Cirque Vivant!, een toonaangevend gezelschap in het hedendaagse Belgische circuslandschap."

Cultuurschepen Denise Vandevoort: "CIRKL is een kwalitatief hoogstaand circusfeest voor een breed publiek. Met uiteraard heel wat gerenommeerde artiesten en gezelschappen uit binnen- en buitenland, maar daarnaast willen we ook resoluut inzetten op jong talent. Zo laten we het publiek kennismaken met het circus van vandaag én morgen."

JONG CIRCUS

'CIRKL' biedt een podium aan nieuw talent. Deze editie staan vier jonge producties in de spotlights, elk in een ander stadium van hun artistieke ontwikkeling:

 • HARDT is een productiegroep van 12 adolescenten die hun eigen ding doen onder de vleugels van het Antwerpse circusatelier Ell Circo D’ell Fuego.
 • RUDI is een 18-jarige self-made circusartiest die zijn eigen circuscompagnie heeft opgestart en zijn weg zoekt in de circuswereld.
 • Tripotes la Compagnie is een nieuw, fris circusgezelschap waarvan de leden vorig jaar zijn afgestudeerd aan de circushogeschool ESAC in Brussel.
 • Cie One Shot bestaat uit twee ervaren Brusselse circusartiesten die voor hun nieuwe productie een totaal andere weg inslaan.

CIRKL-LABO

Maar 'CIRKL' gaat nog een stap verder dan enkel het programmeren van jong talent. 'CIRKL' wil een laboratoriumfunctie vervullen en een testomgeving vormen voor nieuwe voorstellingen. Dit jaar werden vier gezelschappen gestimuleerd om een voorstelling op maat uit te werken, waarin ze de stad gebruiken als podium.

 • Broccoli is een nieuwe Leuvense circuscompagnie van 6 jongeren tussen 19 en 23 jaar, ontstaan binnen Cirkus in Beweging. Met hun 3 uur durende performance Sporen van Vertier, waarbij het publiek vrij kan in- en uitlopen, hertekenen ze het klassieke optreedpatroon.
 • Be Flat Compagnie ontwikkelde de voorstelling Follow Me speciaal voor de buurt rond het Sluispark. Ze nemen hun publiek letterlijk mee op reis door de stad.
 • De vier artiesten van Familiar Faces gaan als Space Invaders in dialoog met de omgeving, die na hun invasie nooit meer hetzelfde zal zijn.
 • Laterrateral is een nieuw Belgisch gezelschap dat de architectuur als podium gebruikt voor verticale dans.

Cultuurschepen Denise Vandevoort: "CIRKL wil een rol spelen in de vernieuwing van de circuspraktijk. Ik zie het als een werf voor circuskunsten, waar beloftevolle artiesten nieuwe voorstellingen brengen. Dat past overigens perfect bij de werking van de 30CC/Predikherenkerk, waar plaats is voor niet-resultaatsgebonden repetitie, creatie en onderzoek van de circuskunsten."

DE STAD ALS PODIUM

'CIRKL' kiest heel bewust voor de stad als podium voor vernieuwend circus, met de boeiende omgeving van de Leuvense Vaartkom als het perfecte decor. Het Sluispark vormt het kloppend hart van het festival, met een continu aanbod van verrassende workshops en animaties. De gebouwen, straten en pleinen rond het Festivalcentrum vormen de scènes voor de verschillende voorstellingen.

AANRADERS

Het programma van 'CIRKL' staat bol van de indrukwekkende voorstellingen. Omdat circusgezelschappen en -artiesten vaak niet gekend zijn bij het grote publiek, enkele tips:

 • Carré Curieux, Cirque Vivant! is een toonaangevend gezelschap - met o.a. Leuvense roots - in het hedendaagse Belgische circuslandschap. Met Famille Choisie brengen ze minimalistisch circus, circus van gevoelens.
 • NoFit State Circus en Motionhouse zijn twee Britse gezelschappen met elk hun eigen, unieke stijl. Ze brengen die samen in BLOCK, een krachtige combinatie van dans en circus die de grenzen van beide kunstvormen verlegt.
 • Justine Berthillot en Frédéri Vernier brengen met Noos een intieme en ontroerende show van een zeldzame intensiteit.
 • Ockham’s Razor is een vernieuwend Brits gezelschap van wereldklasse dat circus en visueel theater samenbrengt. In Tipping Point creëren vijf artiesten een landschap met metalen palen.
 • Voor de ontdekkers zijn er de eerder vermelde voorstellingen binnen 'CIRKL'-labo: Follow Me van Be Flat Compagnie, Space Invaders van Familiar Faces en Sporen van Vertier van Broccoli.

CIRKL, CIRCUSFESTIVAL LEUVEN

'CIRKL' is ontstaan uit een traditie van circusfestivals in Leuven, maar tekende van in het begin een nieuw en vernieuwend inhoudelijk kader uit.

Festivalcoördinator Jonas Van Soom: "De krachtlijnen werden tijdens de eerste editie van CIRKL in 2017 al duidelijk vertaald naar een stevig onderbouwd, kwalitatief en vernieuwend festivalprogramma. Voor CIRKL 2018 puurden we die krachtlijnen verder uit en maakten we scherpere en nog meer doordachte keuzes met het oog op een meer uitgesproken positionering en identiteit van het festival."

Cultuurschepen Denise Vandevoort: "CIRKL is nog steeds een nieuw circusfestival, maar het lijkt nu al een vaste waarde. Dit niet alleen in Leuven, waar het festival sterk lokaal verankerd is, maar ook in het landschap van de Vlaamse circusfestivals. Het heeft een impact op de ontwikkeling en vernieuwing van circuskunsten. Het is bovendien het enige circusfestival in Vlaams-Brabant met een bovenlokale, Vlaamse uitstraling en een internationaal potentieel."

EEN BOOST VOOR LEUVEN CIRCUSSTAD

Circus is stevig verankerd in het DNA van de stad Leuven. Cirkus in Beweging viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Cultuurcentrum 30CC programmeert al jaren vernieuwend circus en schenkt gevestigde en opkomende circusartiesten bovendien ook ruimte voor repetities, masterclasses en creatieperiodes in de 30CC/Predikherenkerk. Daarnaast is er de circushumaniora, uniek in Vlaanderen en ingebed in het sportprogramma van Koninklijk Atheneum Redingenhof. CIRKL vormt het kruispunt van alles wat er in Leuven op het vlak van circus gebeurt.

VOLLEDIG PROGRAMMA & TICKETS: WWW.CIRKLCIRCUS.BE

'CIRKL' is een organisatie van 30CC, in samenwerking met Cirkus in Beweging en stad Leuven.

Het festival geniet de warme steun van de Vlaamse Overheid, provincie Vlaams-Brabant, Radio 2, De Morgen, Deze Week, OPEK, De Hoorn, ViriX, Stella Artois en Novotel.

CIRKL brochure (pdf)

PDF - 2.7 Mb

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Jonas Van Soom

Festivalcoördinator, CIRKL

Tine Nelissen

Pers & communicatie, CIRKL

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be