CIRKLABO-festival kent geslaagde tweede editie

'Concrete' - Knot on Hands © Lies Borgers
'Concrete' - Knot on Hands © Lies Borgers

LEUVEN, 22 december - Met meer dan 1.000 bezoekers bevestigt de tweede editie van het CIRKLABO-festival zijn succes. De voorbije zes dagen kon je in Leuven veertien voorstellingen ontdekken, waarvan twee try-outs. Na drie jaar werking heeft de circuswerkplaats van 30CC zich ook internationaal stevig op de kaart gezet.

"Uniek aan het CIRKLABO-festival is uiteraard dat de voorstellingen voor een groot deel in Leuven gemaakt zijn door artiesten tijdens hun residentie bij onze circuswerkplaats", verduidelijkt cultuurschepen Bert Cornillie. "Met veertien voorstellingen op acht verschillende locaties toonden we vooral een breed scala aan hedendaags circus."

Professionele uitwisseling

Onder het professionele luik bracht 30CC/CIRKLABO ook de circussector samen, waarbij kennisdeling en groei centraal stonden.

In samenwerking met THERE THERE Company werd een praktijkuitwisseling voor hedendaagse circuscreatie opgezet onder de naam Sharing is Scary. Vijftien artiesten uit binnen- en buitenland kwamen hiervoor een week lang samen in Leuven.

Daarnaast organiseerde CIRKLABO, samen met het Circuscentrum, een sectormoment ​ waarbij 23 professionelen informatie kregen over projectmatige dossiers en structurele subsidies.

Circuswerkplaats CIRKLABO

De circuswerkplaats van 30CC werkt jaarlijks met een open call waarbij artiesten een aanvraag kunnen indienen voor projectondersteuning. Naast financiële steun biedt CIRKLABO ook de fysieke en mentale ruimte om te experimenteren, creëren en produceren.

Dit najaar kwamen er maar liefst 123 aanvragen binnen, waarvan 80 uit het buitenland. Voor 2024 en 2025 selecteerde 30CC/CIRKLABO hieruit 38 projecten om te ondersteunen. Tijdens het jaarlijkse CIRKLABO-festival in december krijgt het publiek de kans om enkele van deze projecten te aanschouwen.

“Deze enorme belangstelling bewijst niet alleen de groeiende internationale erkenning van onze festivals CIRKL en CIRKLABO-festival, maar ook de sterke vraag naar samenwerking met onze circuswerkplaats. We zijn verheugd over de positieve respons en kijken uit naar verdere grensoverschrijdende artistieke uitwisselingen in de komende jaren.” vertelt coördinator Jonas Van Soom.

Meer circus in 2024: save the dates!

Liefhebbers van circus komen uiteraard ook in 2024 aan hun trekken in Leuven. Zo vindt van 10 tot en met 12 mei 2024 de zevende editie van het CIRKL festival plaats en keert het CIRKLABO-festival terug in december. Daarnaast presenteert 30CC ook heel wat afzonderlijke circusproducties, van onder meer Circus Ronaldo, Wes Peden, Alexander Vantournhout en Sprookjes enzo.


PERSBEELDEN


PERSCONTACTEN

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
Jonas Van Soom

Jonas Van Soom

coördinator CIRKL en CIRKLABO, 30CC Leuven

Annelien Verdeyen

Communicatiemedewerker CIRKLABO, 30CC Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be