10 jaar Leuven Jazz!

9-19 maart | 50 events | 27 locaties

Leuven, 1 februari - Happy birthday voor Leuven Jazz! Van 9 tot en met 19 maart viert het jazzfestival zijn tiende editie. Ruim 50 events staan op je te wachten, met absolute toppers als John Scofield, Lakecia Benjamin en Tigran Hamasyan, maar ook veel Belgisch talent, films en huiskamerconcerten. Tickets zijn vanaf vandaag te koop.

“We vieren inderdaad een decennium Leuven Jazz”, aldus cultuurschepen Bert Cornillie. “De voorbije negen edities presenteerden onze cultuurhuizen al zo’n 400 events. Daarbij stonden heel wat grote namen in de 30CC/Schouwburg en Het Depot, maar tegelijk koos Leuven Jazz ook steeds voor intiem en kleinschalig, in huiskamers en op andere plekken in de stad. De kracht van het festival schuilt immers in de samenwerking tussen de Leuvense partners, waardoor je een stadsbreed programma krijgt dat tegelijk zeer verscheiden én heel toegankelijk is. Voor ieder wat wils op Leuven Jazz, of je nu een trouwe jazzfan bent of voor het eerst wil proeven!”
“Die weg blijven we ook in de tiende editie bewandelen”, beaamt festivalcoördinator Danny Theuwis (30CC). “We brengen Leuven Jazz opnieuw over heel de stad en we serveren daarbij weer een mix van straffe concerten en crossovers met dans, film, beeldende kunst en literatuur. Zoals steeds zetten we ook veel Belgisch talent in de spotlights, met onder meer de creaties van Eliott Knuets en ADJA en gloednieuw werk van LũpḁGangGang en Julien Tassin.”

DE SLEUTELS VAN LEUVEN JAZZ 2023

GITAARHELDEN

Als rode draad brengt Leuven Jazz een fijne selectie jazzgitaristen, zowel jong en beloftevol als ervaren en geslepen.

De nog altijd maar 19-jarige Eliott Knuets geldt wereldwijd als een van de grootste jazztalenten. Hij mag op 11 maart het grote podium van de 30CC/Schouwburg openen en nodigt daarbij niemand minder dan de Amerikaanse toppianist Aaron Parks uit in zijn gelegenheidskwintet. Dezelfde avond kan je ook kennismaken met de Deense jonge god Teis Semey, in 2022 nog artist in focus op het North Sea Jazz Festival.

Daags nadien trekken we met grootmeester John Scofield door de USA met zijn album Yankee Go Home (12 maart). In dit exclusieve concert voert hij je terug naar de rock-’n-roll, funk en freejazz uit zijn jeugdjaren. Als aftershow stelt de Belgische gitarist Julien Tassin stelt zijn soloalbum primitiv aan je voor.

Op 19 maart presenteert de Barcelonese gitarist Albert Vila zijn nieuwste trioproject in De Appeltuin. Sterk geworteld in de jazztraditie combineert het trio ook invloeden uit blues, klassiek en groove.

NOG MEER HEADLINERS

Leuven Jazz biedt je naar jaarlijkse gewoonte heel wat hoogvliegers. Naast John Scofield is het bijvoorbeeld ook uitkijken naar de Armeense pianist Tigran Hamasyan met zijn recentste werk StandArt (16 maart). In Het Depot versmelten zijn krachtige, groovende jazzimprovisaties met de rijke volksmuziek uit zijn geboorteland.

Met een jaartje vertraging presenteert het festival ook saxofoniste Lakecia Benjamin. Vorige week verscheen haar nieuwste album Phoenix, dat ze in haar energieke, charismatische stijl aan je voorstelt op 18 maart. Het wordt trouwens een American double bill, want je krijgt die avond ook nog kornettist Ben LaMar Gay, een van de strafste exponenten van de Chicago jazz renaissance.

Het slotweekend kan je – zoals Nina Simone – ook samenvatten als To Be Young, Gifted and Black, want naast beide Amerikaanse sterren op zaterdag brengt 30CC op zondag nog een dubbele affiche met de Belgische ADJA en de Zuid-Afrikaanse zangeres Zoë Modiga, begeleid door de LUCA Bigband. ADJA is de winnares van Soundtrack 2022 (editie Brussel) én focusartieste in 30CC. Zij combineert haar eerste EP IRONEYE (release eind februari) met een hommage aan jazzicoon Nina Simone, die deze lente 90 jaar zou geworden zijn.

DE BELGEN

De Belgische toppers van nu en morgen spotten, kan uiteraard op Leuven Jazz. Naast Eliott Knuets en ADJA zijn er onder meer optredens van MiXMONK (het trio van saxofonist Robin Verheyen, pianist Bram De Looze en drummer Joey Baron), Lynn Cassiers & Jozef Dumoulin, Alano Gruarin & Gwen Cresens en de albumrelease van het beloftevolle LũpḁGangGang.

De openingsavond geeft het festival de sleutel in handen van de jongeren van INUIT en Jeugdhuis SOJO. Zij laten je kennismaken met the next big thing zoals Vorklift, Alex Lesage en Mr Chong. Op 17 maart strijden vier jonge Belgische bands ook voor een plaats in de finale van de 43ste B-Jazz International Contest.

MEER DAN MUZIEK

Leuven Jazz biedt je meer dan enkel concerten. Zo presenteert saxofoniste Hanne De Backer met haar collectief g a b b ro de concertfilm As we walk en gaat theatermaker Benjamin Verdonck in dialoog met Empty Apartments en gitarist Vitja Pauwels.

In museum M Leuven combineer je beeldende kunst met het gloednieuwe trio van Benjamin Seauzerau, Rob Banken en Cyrille Obermüller en de boekvoorstelling van De schreeuw van de sax van Bavo Dhooge krijgt een livesoundtrack van saxofonist Jeroen Vanbever.

Cinema ZED zet Randy Newman in de spotlights en vertoont met Ragtime en The Natural twee filmklassiekers met jazzy soundtrack van de componist. De Bib Leuven duikt dan weer in de Belgische jazz tijdens de Tweede Wereldoorlog met een Filmclub rond Django en Manneken Swing. Zij nodigen ook radiocoryfee Marc Van den Hoof uit voor een lezing over de jazzgitaar, van Charlie Christian tot John Scofield.

DANCING MOVES

Stilzitten wordt deze Leuven Jazz erg moeilijk met twee dansevents.

Zeer bijzonder wordt de Jazz X Style Battle op 16 maart, een unieke interactie tussen freestyledansers en de muzikanten van het KAU trio. De beste dansers van België representen hun stijl in een 1 vs 1 format. Elke danser wordt daarbij gekoppeld aan een jazzinstrument waar hij/zij op zal moeten freestylen tegen de tegenstander. Hoe verder de danser geraakt, hoe meer instrumenten hij/zij zal krijgen om op te dansen.

Op zondag 19 maart kan je op de Velodroom gaan swingen en lindyhoppen. Onder begeleiding van Apollo Swing leer je de juiste passen aan, daarna kan je helemaal loos gaan tijdens het optreden van de Blue Mockingbirds.

DICHTBIJ EN GOEDKOOP

Op zondag 19 maart zet het festival zijn fijne traditie voort met de intieme en gratis concerten in Leuvense huiskamers. De huiskamers breiden dit jaar ook uit met hippe bars als Bar Stan en Alfalfa, een woonzorgcentrum en zelfs een sessie in de gevangenis. Enkele namen zijn al gelanceerd, waaronder Bestiaal, Eliott Knuets, Loverman Trio, Lara Rosseel en Albert Vila.

Leuven Jazz spaart ook dit jaar je portemonnee, want zowat de helft van het festival kan je gratis bijwonen. Naast de gratis huiskamerconcerten zijn er onder meer de themacombo’s van de LUCA jazzopleiding, de dansevents, de openingsconcerten en de lezing van Marc Van den Hoof.

Kortom, Leuven wordt weer even the place to jazz!


PRAKTISCH

Leuven Jazz
9-19 maart 2023
www.leuvenjazz.be

Leuven Jazz is een initiatief van 30CC, ​
in nauwe samenwerking met Appeltuinjazz, B-Jazz (MuziekMozaïek), Barbóék, BURn, CC Oratoriënhof, Cinema ZED, de Bib Leuven, De Rode Antraciet, Het Depot, Inuit, Leuven Orgelstad, LUCA School of Arts, M Leuven, SOJO, Steiner for Life en STUK / Jazz op Zondag.

Het festival geniet de warme steun van Klara, Knack, La Libre Belgique, De Zondag, Jazzism, Jazz&Mo', Stella Artois en de stad Leuven.

Leuven Jazz 2023 brochure

PDF - 2.6 Mb

PERSBEELDEN


PERSCONTACTEN

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
Danny Theuwis

Danny Theuwis

programma in concert, literatuur & Leuven Jazz, 30CC

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be