Culturele centra lanceren jonge podiumkunstenaars en zakelijk leiders.

Het ondersteuningsprogramma Eigen Kweek breidt uit tot 37 culturele centra in drie Vlaamse provincies. Daarmee plant Eigen Kweek nieuwe zaadjes voor podiumartiesten en voor het eerst ook voor zakelijk leiders in spé. “Een belangrijke stap in de professionalisering van starters.”

Sinds 2015 motiveert en begeleidt het Eigen Kweek-project podiumkunstenaars in hun eerste professionele stappen. Wat startte met zes cultuurcentra in Vlaams-Brabant, breidt nu uit tot 10 culturele centra in Vlaams-Brabant, 13 in Antwerpen en 14 in West-Vlaanderen.

“Ik ben bijzonder trots dat ook andere culturele centra en provincies nu op de kar springen, die ooit werd getrokken door ons stedelijk cultuurhuis 30CC”, zegt Denise Vandevoort, Leuvens Cultuurschepen. “Eigen Kweek is het ideale instrument om jong talent van eigen bodem te laten ontkiemen. Voor starters betekent het een belangrijke stap in hun professionalisering.”

Eigen Kweek biedt podiumkunstenaars, die minder dan 3 jaar afgestudeerd zijn, de nodige tijd, ruimte, technische en andere ondersteuning en budget, om een allereerste productie te realiseren. In het najaar van 2021 volgt een tournee langs culturele centra, in de eigen provincie, met de kans op een oversteek naar andere regio’s.

Voor het eerst kunnen ook aspirant-zakelijke leiders intekenen op Eigen Kweek. Zij krijgen begeleiding van managementbureau Klein Verzet voor de zakelijke en productionele kant. Op die manier versterken ze de startende podiumkunstenaars.

Of het nu gaat om theater, performance, circus of een mengvorm: makers en zakelijk leiders met ambitie schrijven zich in voor 31 januari via www.eigen-kweek.be

In Vlaams-Brabant kregen in het verleden verschillende theatermakers ondersteuning, zoals collectief Lieden op Zee, Collectief dOFt, maar ook individuele makers zoals Sietse Remmers en Matthias Van de Brul.

"Het was bijzonder leerrijk om mijn voorstelling voor een écht publiek te brengen in verschillende cultuurcentra", zegt Matthias Van de Brul (25 jaar), die in 2019 in het kader van Eigen Kweek 'Platonov' van Tsjechov herwerkte. "Dankzij de Eigen Kweektournee bouwde ik een netwerk aan programmatoren op, belangrijk nu ik aan mijn tweede theaterstuk begin. Zeker omdat deze programmatoren Eigen Kweek niet als een losstaand evenement beschouwen, maar als het begin van een oeuvre."

De 37 cultuurcentra van Eigen Kweek 2021:

Vlaams-Brabant
30CC in Leuven, CC Diest, CC ‘t Gasthuis in Aarschot, CC De Kruisboog in Tienen, GC De Wildeman in Herent, CC De Borre in Bierbeek, CC ‘t Vondel in Halle, CC Westrand in Dilbeek, CC Strombeek in Grimbergen, Kunst en Cultuur in Sint-Pieters-Woluwe, Cas-co

Antwerpen
Liers Cultuurcentrum, CC Brasschaat, GC Hoogstraten, CC Ter Dilft in Bornem, CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg, Cultuurhuis Altena in Kontich, Cinema Plaza in Duffel, CC de Werft in Geel, CC Mechelen, De Witte Merel in Lint, CC Aartselaar, Vrije Tijd Mortsel, GC ’t Blikveld in Bonheiden

West-Vlaanderen
De Grote Post in Oostende, CC Het Perron in Ieper, CC Knokke-Heist, CC HetSpoor in Harelbeke, CC Brugge, CC Blankenberge, CC CasinoKoksijde, CC De Schakel in Waregem, CC ​ Leitheater in Deinze, CC Schouwburg Kortrijk, CC De Spil in Roeselare, CC De Brouckere in Torhout, CC Wevelgem, CC De Steiger Menen,


Praktisch

  • 31 januari 2021: laatste dag om kandidatuur in te sturen
  • Er worden drie verschillende jonge makers, collectieven of gezelschappen en drie aspirant zakelijk leiders geselecteerd, telkens verbonden aan één provincie: Antwerpen, Vlaams-Brabant of West-Vlaanderen.
  • www.eigen-kweek.be

Contacten

Veerle Van Schoelant

Veerle Van Schoelant

artistieke leiding, 30CC
Sara Vandaele

Sara Vandaele

communicatie & pers, 30CC

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be