De Bib Leuven en 30CC zetten Belgische muziek in de spotlights

Week van de Belgische muziek (8 - 14 februari)

Het afgelopen jaar werd de muzieksector zo goed als volledig unplugged. Met de ‘Week van de Belgische muziek’ – van ​ 8 t.e.m. 14 februari – slaan tal van cultuurpartners de handen in elkaar om muziek van eigen bodem en de zwaar getroffen sector in de spotlights te plaatsen. In Leuven serveren De Bib en 30CC online Boekenkamers met Ronny Mosuse en Elise Caluwaerts, een livestream met jazzmuzikante Nabou en vele boeken- en muziektips van Belgische muzikanten en auteurs.

BELGISCHE LIJSTJES

In deze coronatijden zonder podium zijn er als scheppende mens niet veel uitwegen meer om je te uiten. Want wat doe je als je opgesloten zit in je huiskamer? Droom je weg bij een goed boek? Duik je in je platencollectie en (her)ontdek je pareltjes uit de Belgische muziekgeschiedenis?

Stedelijk cultuurhuis 30CC en de Bib Leuven vroegen Belgische muzikanten naar hun favoriete boeken én Belgische auteurs naar hun lievelingsmuziek. Het resulteerde in ruim veertig lijstjes met vaak bijzondere pareltjes, zowel literair als muzikaal.

Ben je benieuwd naar de boekentips van onder meer Isolde Lasoen, Guy Swinnen, Patricia Vanneste, Liesa Van der Aa, Stoomboot of Noémie Schellens? Of nieuwsgierig naar de muzieksmaak van Lize Spit, Koen Peeters, Fikry El Azzouzi, Carmien Michels, Saskia de Coster of Bart van Loo?

Alle tips worden in de kijker geplaatst in het hoofdfiliaal van de Bib Leuven en op de leescommunity www.leuvenleest.be. Ze worden daarnaast ook gedeeld met de communities van Jouw Stad Leest in Brugge, Gent en Antwerpen.

DE BOEKENKAMER ONLINE

De succesvolle reeks ‘De Boekenkamer’ krijgt tijdens deze Belgische week twee online afleveringen. Journaliste Katrien Steyaert (Knack Weekend en Standaard der Letteren) gaat in gesprek met muzikant Ronny Mosuse (9 februari) en sopraan Elise Caluwaerts (12 februari).

Beide gasten duiken in hun boekenkasten en vertellen over de boeken die hen prikkelen, begeesteren en ontroeren. Via Facebook live belanden deze boekentips ’s middags rechtstreeks tot bij jou aan de keukentafel.

EXCLUSIEVE SET NABOU

Jazztromboniste en componiste Nabou Claerhout (27) wordt niet alleen in ons land, maar ook internationaal genoemd als “definitely one to watch out for”. Ze had al op zeer jonge leeftijd de kans om samen te werken met artiesten als Bert Joris, Dave Holland, Dave Douglas en Akua Naru. Met haar frisse composities en innovatieve sound was ze ook al een opgemerkte gaste op o.a. North Sea Jazz Festival, Gent Jazz en uiteraard ook Leuven Jazz. ​

Tijdens deze livestream schittert ze helemaal solo in een exclusieve set op het podium van 30CC/Schouwburg (10 februari).

Dit concert is tevens een voorafje op Leuven Jazz 2021. Het jazzfestival kiest dit jaar voor een tweeluik: in maart ligt het accent op livestreams en in mei hopen de organisatoren opnieuw enkele liveconcerten te kunnen aanbieden. Meer details volgen in een later persbericht.

Schepen van cultuur, Denise Vandevoort:

"Naast de financiële ondersteuningen met het Leuvens noodfonds en herstelfonds blijven we steeds zoeken naar presentatiekansen voor onze cultuursector. Zo vlak voor Valentijn is deze 'Week van de Belgische muziek' dan ook een echte liefdesverklaring aan de Belgische muziek. Onze stedelijke cultuurhuizen steken deze getroffen sector op een originele manier een hart onder de riem."

PRAKTISCH

Alle Facebook Live uitzendingen kan je achteraf ook herbekijken.

'De Week van de Belgische muziek' is een initiatief van VI.BE en VRT, in samenwerking met de brede muzieksector. Alle acties kan je ontdekken op www.weekvandebelgischemuziek.be.


PERSCONTACTEN

Danny Theuwis

Danny Theuwis

programma in concert, literatuur & Leuven Jazz, 30CC

Hanne Huyse

deskundige publiekswerking, de Bib Leuven

PERSBEELDEN

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be