De circustoeren van Rode Hond

FAMILIEFESTIVAL * ZA 27 > DI 30 OKTOBER * LEUVEN

Nog tien dagen aftellen en de langverwachte herfstvakantie kan beginnen. In Leuven staat die vakantie opnieuw synoniem met 'Rode Hond', het kunstenfestival voor families. Van 27 tot en met 30 oktober genieten jong en oud van circus, theater, film, dans en workshops ... goed voor meer dan 200 activiteiten in totaal. Het programma werd vanmiddag toegelicht in het toekomstige festivalcentrum in HAL 5.

Het volledige aanbod van de 13de editie ontdek je op rodehond.be en in het magazine dat je bij de negentien (!) deelnemende cultuurhuizen vindt. Een groot deel van het festival is alvast helemaal gratis.

Festivalcentrum in Hal 5

Ook dit jaar opent 'Rode Hond' een Festivalcentrum op een minder evidente locatie.
"We halen kunst en cultuur zeer bewust uit de context van een museum of theaterzaal. Zo willen we ze nog toegankelijker maken, zeker voor zij die er minder vertrouwd mee zijn of minder vaak in onze cultuurhuizen binnenstappen", verduidelijkt cultuurschepen Denise Vandevoort (sp.a). "De vorige edities streken we neer in het Bruulpark, het gotische stadhuis, woonzorgcentrum Remy en de sociale buurt van de Riddersstraat. Nu kiezen we voor het eerst voor een deelgemeente met de urban site van HAL 5 in Kessel-Lo."
Festivalcoördinator Sanne Clerinx (30CC): "Het programma houden we hier zeer toegankelijk qua inhoud en prijs, maar tegelijk zorgen we ook voor voldoende 'uitdaging'. We brengen er bijvoorbeeld een muziekcafé, draaimolen, Rode Hond kapper en goochelaar, maar ook papiertheater 'Trip tout petit', het textielatelier van Magalie Delbeke en verschillende pop-upacts. Ook lokale partners betrekken we bij dit programma. Zo zijn er voorstellingen en workshops in buurtcentrum Casablanca en de percussiegroep De Madammen van Cirkus in Beweging 'adopteert' enkele kinderen van die Casablancawijk voor het knallende 'Openingsfeest'."

Focus op circus 

Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van circusschool Cirkus in Beweging serveert het festival een extra grote portie circus. Maar naar goede gewoonte staan er ook veel voorstellingen, dans, films en workshops op het menu. Een overzicht:

 • Circus om te kijken en te doen!

  Coördinator Jonas Van Soom (Cirkus in Beweging): "In Hal 5 organiseren we het hele jaar rond onze succesvolle lessen parkour. Deze acrobatische discipline draait om het overwinnen van obstakels door de combinatie van kracht, lenigheid en behendigheid. Tijdens 'Rode Hond' organiseren we niet alleen extra workshops, we plaatsen ook een mini outdoorpark om iedereen - in alle veiligheid - ervan te laten proeven. Kers op de taart wordt de productie 'Follow Us': samen met de professionele acrobaten van Be Flat maken onze parkourjongeren een flitsende voorstelling in en rond de hal. Deze popup-act kan je zaterdag en zondag gratis volgen."
  "Uiteraard brengen we deze editie ook het vertrouwde circustheater. Zo creëren onze eigen talenten de acrobatische voorstelling 'Piquet' (10-12 j) en selecteren we voor 'Circus!' (3-12 j) de beste nieuwe producties uit de circushogescholen van Brussel, Tilburg en Rotterdam."

 • Theater op het kerkhof

  'Rode Hond' serveert verder tal van straffe theatervoorstellingen, met opnieuw veel Leuvense makers. Collectief dOFt gaat in première met danstheater 'Kapottepoppenkoppen' (6-12 j) en steekt de draak met de onrealistische verwachtingen van ouders ten aanzien van hun kinderen. Max Last lokt je dan weer mee naar de Stadsbegraafplaats voor hun hun muzikale wandelvoorstelling 'Spinnenmetenknippen' (5-12 j) en Het nieuwstedelijk bewerkte 'Haroun' van Salman Rushdie tot meeslepend muziektheater (8-12 j).
  Maar ook Theater Artemis, 4Hoog en Villanella & Maria Clara Villa-Lobos zakken naar Leuven af en Tuning People & BRONKS brengen hun nieuwste productie 'Rita' (8-12 j).

 • Eigenzinnige animaties en filmontbijt

  Ook dit jaar blaft Cinema ZED weer vrolijk mee en toont de beste familiefilms. Bij die 13 titels zitten bvb. de avant-premières van de Belgisch-Franse kortfilm 'De Grote Boze Vos' (7-12 j) en de avonturenfilm 'Monky' (7-12 j). Maar er is ook plaats voor eigenzinnige animaties, zoals 'Dilili à Paris' (7-12 j) van Michel Ocelot (gekend van ‘Kirikou en de Heks’). Hij combineert flat-3D met foto's van Parijs als achtergrond voor dit kunstige avontuur. Op zondag combineer je het heerlijke Filmontbijt met 'De Wegpiraat en Andere Deugnieten' (5-8 j).

 • Van autorenbaan tot eenzame walvis

  Bij 'Rode Hond' mag je ook steeds zelf aan de slag. In 'Autorenbaan' (3-12 j) kan je racen met wagentjes gemaakt van oude meubels en de interactieve meubelinstallatie 'Onder de tafel' (2-6 j) belooft een ontdekkingstocht voor de allerkleinsten. In M-Museum beland je tijdens het gezinsparcours 'De Wereld van de Arenbergs' (5-10 j) in het glamoureuze leven van een adellijke familie, en in het Museum voor Dierkunde ga je tussen 5.000 dieren en skeletten op zoek naar 'De meest eenzame walvis van Leuven' (6-11 j), op een tekst van jeugdauteur Kim Crabeels.

 • Van 0 tot 12 jaar!

  'Rode Hond' heeft al aanbod vanaf de geboorte. Zo bezorgt het 'Goud Babelut Parcours' de allerjongsten (0-5 j) een indrukwekkend luisteravontuur. Maar je peuter zal vast ook de Belgische première van 'In de kelder staat een huis' (2-4 j) van Tg. Winterberg of de familieworkshop 'Kleuterkrabbels' (4-5 j) in zijn onderbewuste prenten.
  Daarnaast is er ook bijzondere aandacht voor jonge tieners (10-12 j), die in andere festivals wel eens uit de boot vallen. Met workshops streetdance en graffiti, uitdagende vertellingen als 'Lampje' en de geanimeerde docu 'Liyana' zet 'Rode Hond' extra op hen in.

Win Win Win!

Ook dit jaar organiseert 'Rode Hond' een grote kleurwedstrijd voor kinderen. Wie de grote affiche uit het magazine inkleurt en aan het raam hangt, maakt kans op een all areas pas voor het hele gezin. Zo geniet je vier dagen lang helemaal gratis van het festival.

De achtergrond: samen de kunsten ontdekken

Voor de 13de keer draait 'Rode Hond' rond het samen ontdekken van de kunsten.

Schepen Denise Vandevoort: "Rode Hond zet actief in op samen proeven van voorstellingen, workshops, expo en meer. Het delen en stimuleren van de cultuurbeleving van kinderen, dat is net het 'besmettelijke' van het festival. Het programma is bovendien niet het werk van één huis of organisatie, maar wordt gedragen door 19 partners. Daarbij zijn organisaties met een eerder lokale werking, maar ook straffe spelers met een (inter)nationale uitstraling, zoals STUK, M - Museum, Het nieuwstedelijk, Cinema ZED en 30CC. En allen - groot of klein - zetten zich met evenveel enthousiasme in voor dit gezamenlijk kunstenfestival voor families."

PRAKTISCH

Rode Hond
van zaterdag 27 tot en met dinsdag 30 oktober

programma
30CC, Artforum, Cinema ZED, Cirkus in Beweging, de Bib Leuven, Erfgoedcel Leuven, Hal 5, Het nieuwstedelijk, Jeugdcentrum Vleugel F, Huis van het Kind, M - Museum Leuven, Mooss, OPEK, Piep!, RISO Vlaams-Brabant, Spoor 6, Sporty, STUK en Wisper

met steun van
Radio2, De Morgen, De Lijn en Deze Week

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Sanne Clerinx

coördinator Rode Hond, 30CC

Robrecht Penders

communicatie Rode Hond, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be