De kracht van zacht: circusfestival CIRKL in Leuven trekt 10.000 bezoekers

Leuven, 15 mei 2023 – Afgelopen weekend zakten 10.000 bezoekers af naar het centrum van Leuven voor de zesde editie van het circusfestival CIRKL. De 24 circusgezelschappen uit 9 landen, goed voor 47 voorstellingen, toonden de veelzijdigheid van circus aan.

“Met het motto ‘de kracht van zacht’ zette CIRKL dit jaar in op toegankelijkheid, met de prikkelarme voorstelling Permit en andere voorstellingen die de meer poëtische kant van circus tonen” vertelt festivalcoördinator Jonas Van Soom. “Het was opvallend dat zowel de wervelende en spectaculaire voorstellingen zoals de tentvoorstelling Pandax als de zachtere voorstellingen zoals Permit en Flora voor een voltallig publiek speelden.”

Het festival wist ook meer internationale acts aan te trekken en er waren dan ook heel wat buitenlandse programmatoren aanwezig. ​
Naast alle optredens was er dit weekend ook een circusfort, opgebouwd door de Leuvense circusschool Cirkus in Beweging, waar kinderen doorlopend zelf aan de slag konden als circusartiest.

Het is de laatste keer dat dit festival plaatsvindt aan de Velodroom, voor de start van de werken aan de podiumkunstensite”, zegt Leuvens schepen van cultuur Bert Cornillie. “Het succes van CIRKL bewijst het culturele potentieel en de aantrekkingskracht van de podiumkunstensite op de Hertogensite met circus als een van de focusdisciplines voor een enthousiast divers publiek.”

De organisatie van het festival kan tevreden terugblikken op een zonovergoten weekend, nadat de opbouw ervan, met onder meer een circustent voor 415 personen, in de regen doorging.

"Ik wil heel graag het voltallig team van CIRKL en de vele vrijwilligers bedanken. Dankzij dit 70-koppige team staat het festival er ieder jaar weer en kunnen die vele bezoekers genieten van een breed scala aan circusvoorstellingen" sluit Van Soom af.

 

De zevende editie van CIRKL zal plaatsvinden van 10 tot 12 mei 2024.


Circusfestival CIRKL wordt georganiseerd door het Leuvense cultuurhuis 30CC en Cirklabo, de circuswerkplaats van 30CC. CIRKL komt tot stand in nauwe samenwerking met de Leuvense circusschool Cirkus in Beweging. De eerste editie vond plaats in 2017.


BEELDMATERIAAL

 

CONTACT

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
Jonas Van Soom

Jonas Van Soom

coördinator CIRKL en CIRKLABO, 30CC Leuven
Sara Vandaele

Sara Vandaele

communicatie & pers, 30CC

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be