Drie keer "De ideale wijk"

Audiowandeling, lekkere cocktail en theatervoorstelling van en met Dimitri Leue

Vijftig jaar geleden publiceerde architect Renaat Braem zijn tekst "Het lelijkste land ter wereld". Dit najaar kan je drie keer zelf gaan checken hoe het vandaag gesteld is met de ideale wijk die Braem had willen doen verrijzen op de plaats van de toenmalige Sint-Maartenskazerne. Maak een wandeling door Sint-Maartensdal met een audiogids, drink een cocktail met de huidige bewoners of laat je verrassen door de theatervoorstelling van en met Dimitri Leue.

Cie Tartaren en schrijver Marnick Bardyn creëerden met de hulp van de bewoners en het plaatselijk buurtcentrum de audiowandeling “De ideale wijk”. Deze meertalige audiotocht kan je vanaf 19 september (tot en met 24 oktober) zelf afleggen op de iconische site.

"Het plan van Braem werd niet volledig gerealiseerd. Tijdens de audiowandeling kom je te weten wat hij nog meer van plan was. Wist je trouwens dat na de bouw van de Sint-Maartensdalsite de appartementen zeer gegeerd waren bij de rijke bevolking? Momenteel zijn ze exclusief in gebruik door sociale huisvesting." aldus schepen Bieke Verlinden (sociale zaken)

In diezelfde periode kan je in Buurtcentrum Sint-Maartensdal kennismaken met de huidige bewoners. Dit kan bij een Braemcocktail, die speciaal voor dit project wordt samengesteld. Twee keer per week (op dinsdagmiddag en donderdagavond) bereiden vrijwilligers uit de buurt een gezonde en betaalbare maaltijd, geïnspireerd op de eetcultuur van de jaren 60.

"In de woonblokken worden er 51 verschillende talen gesproken. Dat de audiogids in meerdere talen bestaat is dus evident. De buurtbewoners spraken delen van de gids zelf in in hun moedertaal. Stadsgezelschap Cie Tartaren hoopt zo veel mensen te bereiken en tegelijk mensen warm te maken voor andere talen en culturen." vertelt schepen Denise Vandevoort (cultuur)

Op 10 oktober tenslotte kruipt Dimitri Leue in de huid van de architect Renaat Braem. Leue herlas Braems boek "Het lelijkste land ter wereld" waarin hij zijn kritiek uit op stedenbouw en maakte er theater van. Met inleiding door Dag Boutsen (decaan Faculteit Architectuur, KU Leuven)

PRAKTISCH

- Audiowandeling "De ideale wijk"

van wo 19 sep tot en met wo 24 okt 2018 
> ma, di, wo en vr, vertrek tussen 13.00 uur en 16.30 uur 
> do, vertrek tussen 13.00 uur en 19.30 uur
> duur: 20'
> € 5 (€ 1 met UiTPAS met kansentarief)
> vertrek aan buurtcentrum Sint-Maartensdal, Rijdende Artillerielaan 6, Leuven

- Buurtmaaltijd en braemcocktail

van do 20 sep tot en met di 23 okt 2018
> maaltijd: di om 12.30 uur € 4, do om 18.00 uur € 3
> cocktail: ma, di, wo en vr,13.00 uur - 16.30 uur 
                 do,  13.00 uur - 19.30 uur

- Braempraat of Het lelijkste land ter wereld
> wo 10 okt, 20.00 uur, 30CC/Minnepoort

 

Bieke Verlinden

schepen van sociale zaken, stad Leuven

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Kirsten Mariën

dramaturgie en communicatie Cie Tartaren

Dries Wiercx

coördinator buurtwerk

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be