Eerste editie Queer Arts Festival in Leuven

Queer kunstenaars slaan de handen in elkaar met meer dan 20 Leuvense kunst- en cultuurhuizen voor de eerste editie van het Queer Arts Festival Leuven. Drie weken lang kan je naar theater, dans, drag, beeldende kunst, film en literatuur, allemaal met een queer kantje. Soms heel extravagant, soms heel sober, maar vooral: boeiend voor iedereen.

Het Queer Arts Festival vindt plaats van 3 tot en met 25 november op verschillende locaties in de stad.

“Alles wat op het programma staat is gemaakt door queer kunstenaars of heeft ‘queer zijn’ als thema”, zegt organisator Georgy Chtchevaev (die/hun) van de ambitieuze nieuwe organisatie Queer Leuven. “Zo’n queer festival is broodnodig, ook in Leuven. Toen ik hier opgroeide, waren er weinig activiteiten waarin ik me kon herkennen. Ik heb ze echt gemist. Daarom wil ik dit festival ook zo graag organiseren. Ik wil queer mensen een veilige plek geven waar ze trots kunnen zijn op wie ze zijn en samen hun ‘anders zijn’ kunnen vieren. Ons festival is uiteraard niet alleen voor queer mensen. Iedereen is héél welkom.”

Imposant programma

Bijna elke kunstdiscipline is vertegenwoordigd binnen het festival. Queer wordt daarbij ook onder een bredere loep genomen met aanvullende talks, workshops en een erfgoedwandeling. Naast betalende evenementen is er ook een gratis aanbod. Alle evenementen en ticketinfo zijn te vinden op de website van het festival, www.queerartsfestival.be.

“Leuven heeft een traditie in het organiseren van spraakmakende cultuurfestivals. Het past perfect bij de open geest van onze stad. We stonden 20 jaar geleden ook al aan de wieg van het Holebifilmfestival dat later deze maand plaats vindt. Het hoeft dus niet te verwonderen dat maar liefst 20 Leuvense cultuur- en kunsthuizen deze veelbelovende queer kunstenaars helemaal omarmen en samen met hen de schouders zetten onder dit nieuwe festival. Het maakt me als schepen van cultuur ongelooflijk trots”, zegt Bert Cornillie.

Enkele hoogtepunten

3/11: Opening: Pride Run
Om het festival feestelijk te openen trekken we in een grote optocht die begint aan het station, met op het einde speeches en performances. Kom mee wandelen, rennen, springen, tuimelen, … - zoals jij het voelt!

9, 12, 19 & 23/11: Queer History Walk
Een gegidste wandeling doorheen de queer geschiedenis van Leuven, van feestjes achter gesloten deuren in de jaren 80 tot het nieuwe regenbooghuis van Unique.

16/11 - 7/12: Queer Horizons
In het kader van het FRINGE programma binnen het 'New Horizons - Dieric Bouts festival' krijgen 5 nieuwe queer kunstenaars de kans om hun werk tentoon te stellen in de ruimte van Expo Leuven.

22/11: Alma (Vlaamse première!)
Regisseur Fabrice Murgia en drag-icoon Peggy Lee Cooper strijken neer in de 30CC/Schouwburg met 'Alma', een vertaling van de Faustmythe naar de wereld van reality-tv.

24/11: Queer Night
Feestvieren in Het Depot met Songfestivalfavoriet Gustaph, Grigri Y El Macho Fantastico, Chibi Ichigo en DJ Liebenskind (Ilse Liebens).

25/11: Queer Literatuur Fest
De grote afsluiter vindt plaats in 30CC/Schouwburg waar curator Fleur Pierets enkele gasten uitnodigt om na te denken over de ideale queer toekomst. Met Saskia De Coster, Raf Njotea, Amal Abdirashid Mohamed, Michiko Lii, Gaea Schoeters, Teddy Tops en het Antwerp Queer Choir.

Benieuwd naar de visuals van het festival? Klik hier voor een eerste voorproefje. 

“We zijn bijzonder blij met het eerste Queer Arts Festival in Leuven”, aldus schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. “Het festival zal queer zijn en de LGBTQUIA+* communities in onze stad meer zichtbaarheid geven. Dat ondersteunen we maar al te graag. Samen met het Holebifilmfestival deze maand, kunnen we november dus uitroepen tot Queer Culture Month in Leuven. Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn en zichzelf ook zo uit te drukken, ongeacht je genderidentiteit, je genderexpressie of je seksuele oriëntatie. Het festival is een straffe uitwerking van het vernieuwde regenboogbeleid van de stad, waarin we onder meer het verhogen van genderbewustzijn en correcte beeldvorming vooropstellen.”

Ook Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers ondersteunt dit initiatief: “Ons land staat op de tweede plaats van de Europese Rainbow Index. We zijn een voortrekker op vlak van LGBTQUIA+-rechten en blijven ons inzetten voor een Vlaanderen waar iedereen zichzelf kan zijn.”


Praktisch

  • 3 - 25 november
  • verschillende locaties doorheen de stad Leuven
  • gratis en betalend
  • rolstoeltoegankelijk waar aangeduid
  • Alle evenementen en bijhorende tickets zijn te vinden op de website van het festival, www.queerartsfestival.be.

Queer Arts Festival Leuven wordt georganiseerd door Queer Leuven met de steun van 30CC, stad Leuven, Avansa Oost-Brabant, Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

De partners: Cas-co, LUCA School of Arts, Het Depot, Standaard Uitgeverij, Standaard Boekhandel, Barboek in M, BAMM, INUIT, nacht, Stelplaats, Trill, Wisper, Het nieuwstedelijk, KU[N]ST Leuven, Expo Leuven, Unique Vlaams-Brabants regenbooghuis, fABULEUS, Holebifilmfestival, Leesclub Leuven, OPEK en KU Leuven.

*LGBTQUIA+ is een afkorting. De letters van de afkorting staan voor lesbisch, gay, biseksueel, transgender, queer/questioning, undefined, intersekse en aseksueel. De + staat voor de talloze andere manieren waarop mensen ervoor kiezen zichzelf te identificeren, die niet vallen binnen de gebruikelijke definities van 'man' en 'vrouw' of niet heteroseksueel of cisgender zijn.


PERSCONTACTEN

Georgy Chtchevaev

coördinator Queer Arts Festival Leuven
Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
Lies Corneillie

Lies Corneillie

schepen gelijke kansen, Stad Leuven
Queer Arts Festival Leuven
Queer Arts Festival Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be