EERSTE NAMEN 'LEUVEN JAZZ 2017'

Van 18 tot en met 26 maart leeft Leuven weer op een jazzy beat, tijdens de vijfde editie van 'Leuven Jazz'. Het festival lanceerde zonet de eerste namen: onder meer Avishai Cohen, Shai Maestro, Jasper Høiby, Sun Ra Arkestra, Logan Richardson en Chassol strijken neer in de Dijlestad. De beste jonge jazztalenten ontdek je daarenboven in de B-Jazz International Contest. 
Tickets zijn vanaf vandaag te koop.

DE HEADLINERS

SHAI MAESTRO TRIO & JASPER HØIBY/FELLOW CREATURES (double bill)
woensdag 22 maart 2017, 20.00 uur  | @ 30CC/Schouwburg

De Deense contrabassist Jasper Høiby zet zijn trio Phronesis tijdelijk op pauze om tijd vrij te maken voor zijn kersvers project Fellow Creatures. Hiervoor bracht hij uiteenlopend talent uit de Londense jazzscene samen, wat resulteert in diepe grooves, positieve energie en sterke lyriek en ritmes. Høiby wordt - net als op het album - bijgestaan door Mark Lockheart op sax, de beloftevolle Laura Jurd op trompet, Will Barry op piano en Corrie Dick op drums. Fellow Creatures is voor het eerst te horen in België op 'Leuven Jazz'. 

De Israëlische pianovirtuoos Shai Maestro was tot 2011 de pianist van de wereldberoemde bassist Avishai Cohen (zie vrijdag) die hem de kneepjes van het vak leerde. Met zijn eigen trio, bijgestaan door drummer Ziv Ravitz (Lee Konitz Quartet, Yaron Herman) en de Peruviaanse bassist Jorge Roeder, timmerde hij aan een eigen carrière en stelt hij nu zijn vierde album 'The Stone Skipper' voor. Verrassing en avontuur zijn dé sleutelwoorden voor de jazz van dit bijzondere drietal. Op plaat klinken ze betoverend, live zijn ze simpelweg onweerstaanbaar. 

SUN RA ARKESTRA
donderdag 23 maart 2017, 20.30 uur | @ Het Depot

Dit jaar viert Sun Ra Arkestra zijn 60-jarig bestaan. Met een heuse wereldtournee onderstreept de twaalfkoppige band zijn invloedrijke rol in de ontwikkeling van de hedendaagse jazz.
Van 1955 tot zijn dood in 1993 leidde de excentrieke multi-instrumentalist en componist Sun Ra het ‘Arkestra’, een bigband die avant-gardejazz en moderne elektronica moeiteloos combineert. Zijn kosmisch Afro-futuristische jazz (bigband meets elektronica) en mystieke liveshows (Oud-Egypte meets Star Trek) verdelen de jazzgemeenschap. 
Na de dood van Sun Ra nam saxofonist Marshall Allen de fakkel over. Spilfiguur Allen maakt ondertussen al 58 jaar lang deel uit van het orkest en slaagt er op 92-jarige leeftijd dubbel en dik in de muziek van Sun Ra springlevend te houden. Feit is dat tot vandaag de impact van Sun Ra blijft aanhouden, zeker ook bij de jongste liefhebbers van coole jazz.

AVISHAI COHEN'S JAZZ FREE
vrijdag 24 maart 2017, 20.30 uur | @ Het Depot

Bassist en componist Avishai Cohen mag je gerust een fenomeen noemen. Hij slaagt erin om de akoestische bas met een geheel buitengewone techniek en op een ongewone manier te bespelen waarmee hij westerse en oosterse invloeden weet te versmelten tot een persoonlijk geluid. Voorlopig werkt hij aan een nieuw album, dat in het najaar van 2017 gereleased wordt. In afwachting daarvan krijgen de Belgische fans tijdens de lente een voorsmaakje.
Wie erbij was op 'M-idzomer 2015' weet dat Avishai Cohen live aan het werk zien een totaalervaring is. De bassist verkocht in het verleden steevast zalen als De Roma, Bozar, Flagey en De Bijloke uit. Wees er dus op tijd bij als je dit legendarische fenomeen aan het werk wil zien.

LOGAN RICHARDSON
zaterdag 25 maart 2017, 20.00 uur | @ 30CC/Schouwburg

Altsaxofonist Logan Richardson maakte reeds indruk met zijn eerste soloalbum 'Celebral Flow' in 2007 en was een van de spraakmakende namen binnen Next Collective waar hij aan de zijde speelde van pianist Gerald Clayton en trompettist Christian Scott.
Met 'Shift' komt hij nu door de grote poort binnen bij het legendarische Blue Note. Af en toe steekt het label zijn nek uit voor jonge talentvolle muzikanten, zoals recentelijk Ambrose Akinmusire en Robert Glasper. Deze keer is dat niet anders met Richardson. 'Shift' laat zich kenmerken door een sterke en dynamische storytelling flow. 

met Logan Richardson (altsaxofoon), Sam Harris (piano), Harish Raghavan (contrabas), Tommy Crane (drums) en Mike Moreno (gitaar)

CHASSOL
zondag 26 maart 2017, 20.30 uur | @ Het Depot

Een non-conformistisch wonderkind, zo zou je Chassol kunnen noemen. Deze Franse pianist, filmmuziek-componist en audiovisuele experimentalist begon te spelen op zijn vierde en is daar (gelukkig) nooit mee gestopt.
Chassol is een favoriet van Gilles Peterson, werkte al samen met Sébastien Tellier en Phoenix en Diplo tipte hem bij Frank Ocean ('Endless'). Verwacht een audiovisueel bombardement waarbij je heen en weer wordt geslingerd tussen India, New Orleans, de Caraïben, jazz en minimalisme. Een must-see, met andere woorden. 

B-JAZZ CONTEST 
vrijdag 24 en zaterdag 25 maart 2017, 20.00 uur @ Entrepot Café/OPEK

De 'B-Jazz International Contest' maakt voor de derde keer prominent deel uit van het festival. De referentiewedstrijd voor jonge muzikanten/bands gaat in twee finale-avonden op zoek naar een opvolger voor het Zwitserse Florian Favre Trio. Elke finale-avond wordt ook afgesloten met een 'Late Night Jam'.
Maar liefst 105 groepen uit 26 landen schreven zich bij organisator Muziekmozaïek in voor deze editie. Twee ensembles maken kans op een plaatsje in de finale, waarbij ze het zullen opnemen tegen de winnaar van 'Getxo Jazz Festival 2016', een band afgevaardigd door het Saint Louis College of Music (Rome), een band gekozen door het 'Amersfoort Jazz Festival' en de winnaar van 'Jong Jazztalent Gent'. 

MEER OP KOMST

Het volledige programma van 'Leuven Jazz' wordt midden januari onthuld. Het festival belooft alvast weer een fikse onderdompeling in het genre. Naar goede gewoonte trakteren de Leuvense jazzpartners immers niet alleen op een stevige muziekaffiche, de jazzy beats zullen ook voelbaar zijn in films, expo, literatuur en een jazzquiz. 

PRAKTISCH 

LEUVEN JAZZ
ZATERDAG 18 > ZONDAG 26 MAART 2017
VOLLEDIG PROGRAMMA: vanaf 19 januari 2017
WWW.LEUVENJAZZ.BE

PARTNERS

30CC en Het Depot presenteren 'Leuven Jazz'
in samenwerking met o.a. Appeltuinjazz, Cinema ZED, De Bib Leuven, Jeugdcentrum Vleugel F (Jammin' with Fonske), Libertad, LUCA Jazz, Muziekmozaïek Folk & Jazz, Oratoriënhof en STUK (Jazz op Zondag).

Het festival geniet de warme steun van Stella Artois, De Streekkrant en stad Leuven.

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Danny Theuwis

festivalcoördinatie Leuven Jazz & concertprogrammator 30CC, 30CC

Mike Naert

festivalcoördinatie Leuven Jazz & programmatie Het Depot, Het Depot

Pablo Smet

B-Jazz Contest / pers, B-Jazz International Contest

Joris Vaes

Het Depot / communicatie & programmatie, Het Depot

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be