EERSTE NAMEN VOOR 'LEUVEN JAZZ 2019'

LEUVEN * 15 - 24 MAART 2019 * EDITIE 7

'Leuven Jazz' lanceerde zonet de eerste namen van editie 2019. Tussen 15 en 24 maart ontvangt het festival onder meer Julian Lage, Dans Dans, pianisten Vijay Iyer en Craig Taborn, The Breath en het verjaardagsconcert '40 Years Igloo Records' met Philip Catherine en Éric Legnini. Tickets zijn vanaf vandaag te koop en tot 31 december geniet je van een extra early bird korting!

DE HEADLINERS

40 YEARS IGLOO RECORDS - Philip Catherine, Éric Legnini & Friends
zondag 17.03, 20.00 uur, 30CC/Schouwburg

Groot feest, want het Belgische jazzlabel Igloo Records viert zijn 40ste verjaardag. Een mijlpaal in de Belgische muziekgeschiedenis! Tijdens Leuven Jazz staat gitarist Philip Catherine centraal. Hij wordt bijgestaan door de virtuoze toetsenist Éric Legnini, die slechts voor de tweede maal met Catherine zal samenspelen, drummer Antoine Pierre, trompettist Jean-Paul Estiévenart en contrabassist Thomas Bramerie.

VIJAY IYER & CRAIG TABORN (US)
woensdag 20.03, 20.00 uur, 30CC/Schouwburg

Een avond met twee grand pianos! Craig Taborn en Vijay Iyer behoren zonder enige twijfel tot de meest invloedrijke jazzpianisten van hun generatie. Beide heren leerden elkaar kennen bij Roscoe Mitchell’s Note Factory en bleken ook een gedeelde interesse te hebben voor toetsenisten als Sun Ra, Geri Allen en Cecil Taylor.
Ze werken allebei in wisselende bezettingen en zijn actief op het gerenommeerde ECM label. Zowel Craig Taborns Daylight Ghosts (2017) als Far From Over (2017) van het Vijay Iyer Sextet werden wereldwijd bejubeld als beste jazzreleases van het jaar.
Met hun drukke agenda’s gebeurt het niet zo vaak dat ze als duo op het podium staan. In hun set staat de dialoog tussen beide speelstijlen centraal, een spannende ontmoeting op de grens van compositie en vrije improvisatie.

DOUBLE BILL: DANS DANS & JULIAN LAGE TRIO (US)
donderdag 21.03, 20.00 uur, 30CC/Schouwburg

Dans Dans, de band van Bert Dockx (Flying Horseman), Frederic Jacques (bassist bij Mark Lanegan en frontman van Lyenn) en Steven Cassiers (multi-instrumentalist bij Dez Mona en DAAU), wordt regelmatig getipt als een van de meest opwindende Belgische projecten.
In 2012 debuteerde het trio met een titelloos album dat op slag een cultklassieker werd. Het album bevatte eigenzinnige versies van songs van Nick Drake en composities van Sonny Rollins, Sun Ra en Thelonious Monk. Op vraag van de fans wordt de plaat nu opnieuw op vinyl uitgebracht. Deze re-issue wordt alvast gevierd op Leuven Jazz waarbij het trio zijn debuut integraal zal spelen, aangevuld met een greep uit hun uitgebreide back catalogue.

Gitarist Julian Lage wordt al twintig jaar geprezen. Wat opmerkelijk is, want hij is pas net dertig. Als tienjarige stond hij samen met Carlos Santana op het podium, op twaalfjarige leeftijd speelde hij samen met Gary Burton tijdens de Grammy’s, kwam onder de hoede van meestergitarist Jim Hall en op zijn vijftiende begon hij zijn studie aan Stanford University.
In recente jaren heeft hij de belofte van zijn uitzonderlijke jeugd ingelost en de jazz-gitaarwereld omvergeblazen. Met twee Grammy-nominaties in de gitaarkoffer combineert hij zijn zinderende spel en melodische muziekelementen uit de pre-bebop, folkmuziek en swing met een lichte rock-feel. Zijn onpretentieuze stijl verhult een technische begaafdheid die vrijwel onmogelijk te evenaren is.

THE BREATH (UK)
zaterdag 23.03, 20.00 uur, 30CC/Schouwburg

De sfeervolle vibe van The Cinematic Orchestra was al een intense voltreffer op de allereerste Leuven Jazz. Met drie leden van dat Orchestra in de rangen benadert de orkestrale jazzpop van The Breath deze sound op quasi-identieke, warmbloedige wijze.
Na hun opgemerkte debuutalbum Carry Your Kin (2016) kwamen ze afgelopen september opnieuw met een prachtplaat op de proppen: Let The Cards Fall is een aaneenschakeling van betoverende songs, met die typische Manchester-versie van alt-folk. Zangeres Rioghnach Connolly schrijft persoonlijke en oprechte songs over vervlogen zomers en eerste liefdes, maar net zo goed over hartpijn of postkoloniaal onrecht. Haar soulvolle stem en het vernuft van gitarist Stuart McCallum resulteren in prachtige, caleidoscopische songs. Exclusief te ontdekken op Leuven Jazz 2019!

MEER OP KOMST

Het volledige programma van Leuven Jazz wordt eind januari onthuld. Zo belooft onder meer de 30ste editie van de B-Jazz International Contest heel wat muzikaal vuurwerk.

Cultuurschepen Denise Vandevoort: "Naast extra headliners serveert 'Leuven Jazz' ook nog tal van Belgische talenten, jazzfilms, café- en huiskamerconcerten, beeldende kunst en een jazzquiz. Laat je helemaal onderdompelen in de jazz!"

PRAKTISCH

VRIJDAG 15 > ZONDAG 24 MAART 2019
INFO & TICKETS: WWW.LEUVENJAZZ.BE

(volledig programma vanaf donderdag 24 januari 2019)

EARLY BIRD TOT 31 DECEMBER: € 3 EXTRA KORTING (bovenop de voorverkoop)

PARTNERS

'Leuven Jazz' bundelt de krachten van onder meer 30CC, Appeltuinjazz, C.C. Oratoriënhof, Cinema ZED, De Bib Leuven, De Blauwe Kater, De Libertad, Het Narrenschip, Het Depot, La Conserve, LUCA Jazz, M-Museum Leuven, mijnLeuven, Muziekmozaïek, OPEK, Radio Scorpio, STUK (Jazz op Zondag) en Urban Woorden.
Het festival geniet de warme steun van o.a. De Morgen, Deze Week, Jazzism, The Brussels Times, Pentahotel Leuven, Vlaanderen en stad Leuven.

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Danny Theuwis

coördinatie/programmatie Leuven Jazz

Robrecht Penders

communicatie & pers Leuven Jazz

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be