EIGEN KWEEK: PANTSERKRUISER POTEMKIN

Zeven Vlaams-Brabantse cultuurcentra in de bres voor podiumtalent uit eigen regio

Op 29 september gaat het theaterstuk ‘Pantserkruiser Potemkin’ in première in Leuven. Deze nieuwe creatie van theatercollectief Raf is er eentje van ‘Eigen Kweek’. Zeven cultuurcentra uit Vlaams-Brabant investeren samen in deze jonge makers en plaatsen zo nieuw lokaal talent in de kijker.

CC 't Vondel Halle, CC Het Gasthuis Aarschot, CC Diest, GC De Wildeman Herent, CC Strombeek i.s.m. CC Westrand Dilbeek en 30CC Leuven werken al enkele seizoenen intensief samen om nieuw en straf talent van eigen bodem in de kijker te plaatsen. Net (of bijna) afgestudeerde theatermakers krijgen een duwtje in de rug bij hun eerste professionele stappen en worden productioneel, communicatief en inhoudelijk ondersteund. Dit seizoen mag theatercollectief Raf de honneurs waarnemen.

EIGEN KWEEK

De laatste jaren gingen veel straffe en nieuwe makers uit Vlaams-Brabant het schoon weer maken in de steden zoals Antwerpen, Brussel en Gent. Denk maar aan Tom Struyf uit Haacht, Sofie Palmers uit Oud-Heverlee, Koen De Preter uit Tremelo, Jonas Van Thielen uit Holsbeek ... Zij deden dat zonder dat ze écht goede kansen in hun eigen regio hadden gekregen. Daar willen de zeven cultuurcentra verandering in brengen.

De speurtocht naar jong talent vraagt veel tijd. Door de koppen regelmatig bij elkaar te steken, delen de programmatoren informatie over nieuw en kwalitatief talent met elkaar. De werkgroep komt minstens twee keer per seizoen samen en alle huizen kunnen een beginnende maker of gezelschap voordragen (uit de regio, eigen stad of dorp, of iemand die zich verbindt met zijn/haar huis). In groep wordt beslist welke maker of gezelschap het voorrecht krijgt.

Elk centrum draagt minstens € 1.500 bij aan het productiebudget en biedt een podiumkans (repetitieruimte, afmonteerplek, premièreplek en/of speelplek). Het jonge podiumtalent gaat dus in eerste instantie op tournee in eigen regio, maar de productie wordt door de cultuurcentra gepromoot bij alle collega-programmatoren in heel Vlaanderen.

De zeven cultuurcentra zijn bijzonder trots op deze samenwerking en danken de Provincie Vlaams-Brabant uitdrukkelijk voor de steun.

 

THEATERCOLLECTIEF RAF

‘Eigen Kweek’ lanceert dit seizoen de pas afgestudeerde groep makers van theatercollectief Raf: Evelien Van de Maele en Femke Stallaert, beiden afgestudeerd aan het RITS Brussel, en Andy Van Kerschaver en Reynout Dekimpe, alumni van LUCA Drama Leuven.

Samen maken ze de theaterproductie ‘Pantserkruiser Potemkin’. Ze gaan op zoek naar de opkomst en ondergang van de Russische revolutie. Op een Monty-Pythoneske, fantasierijke en surrealistische manier proberen ze de voor hen magische wereld van de Soviet-Unie te doorgronden. Wat in eerste instantie lijkt op een komische, luchtige kijk naar het verleden wordt langzamerhand de wrange kille hedendaagse werkelijkheid. Geen geschiedenisles over het rode gevaar, maar een absurde tocht van personages die zich een weg proberen te banen door een van de grootste sociale omwentelingen in Rusland sinds de uitvinding van het aardappelschilmesje.

Acteur en schrijver Reynout Dekimpe licht toe:

“De laatste maanden speelden wij constant met de vraag wat revolutie betekent, voor ons. Welke kleine en grote dingen kunnen volgens ons anders in de samenleving? We vonden inspiratie in de muiterij op het Russische oorlogsschip Potemkin in 1905. Wat daar begon als een opstand in de microkosmos op de boot, deinde uit tot een revolutie die de hele Sovjet-Unie raakte. Kunnen wij ook een revolutie veroorzaken?

“ ‘Pantserkruiser Potemkin’ doet vast een belletje rinkelen bij filmkenners: de prent was een revolutie omwille van de spectaculaire montage. Wij zullen de opstand of de film echter niet ‘re-enacten’, we houden het bij een knipoog naar de film. Sta je open  voor een fantasierijke kijk op de Russische revolutie én op de wereld van vandaag, dan is deze voorstelling een must,” besluit hij.

De cultuurcentra hopen dat theatercollectief Raf verder kan groeien en dat ze hun eigen regio op een fijne en kwaliteitsvolle manier vertegenwoordigen in het Vlaamse kunstenlandschap.

SPEELLIJST

29 (première) en 30 september 2016, 30CC/Wagehuys, Leuven

14 en 15 oktober 2016, Monty Kultuurfaktorij, Antwerpen

22 oktober 2016, CC ’t Vondel, Halle

8 november 2016, CC Diest

12 november 2016, CC Strombeek ism CC Westrand Dilbeek

3 december 2016, GC De Wildeman, Herent

9 december 2016, CC Het Gasthuis, Aarschot

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Veerle Vanschoelant

30CC / theaterprogrammatie, 30CC

Kristien Verheyden

30CC / communicatie, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be