Festival Rode Hond keert Leuven ondersteboven

Een interactieve carrousel op de Grote Markt, een theaterbus aan de Velodroom en meer dan 200 voorstellingen en workshops verspreid over Leuven: Het grootste familiefestival van Vlaanderen Rode Hond zorgt van 3 tot 6 november weer voor pret voor jong en oud. Met in première, de voorstelling Ondersteboven, van vader Jan en dochter Marth De Kinder.

“Rode Hond trekt jaarlijks zo’n 13.000 bezoekers. Dit jaar verwelkomen we ze tijdens de laatste vier dagen van de herfstvakantie op 27 verschillende locaties in de stad. Ik kijk er al naar uit hoe Rode Hond heel onze stad weer zal aansteken met het geweldige cultuurvirus", zegt Leuvens schepen voor cultuur Denise Vandevoort.

Een van de blikvangers dit jaar is Automata, een mooie tent op de Grote Markt met kleine aparte cabines waarin de nostalgische bezoeker indrukwekkende houten machines bedient met draaihendels en zo de verhalen tot leven wekt.

Gezelschappen hetpaleis en Post uit Hessdalen brengen met Licht, lichter, liegt een voorstelling in een bus aan de Velodroom. Over hoe je de dingen anders bekijkt wanneer je ze anders belicht. Over een dag die goed begon met een zonsopkomst, maar die de mist in ging toen iemand de sterren liet vallen.

Voor families

"Jan en Marth De Kinder brengen hun voorstelling Ondersteboven in première. Vader Jan van achter de tekentafel en dochter Marth aan de trapeze vertellen samen een verhaal over gevoeligheid, kwetsbaarheid en verdriet. Een intieme voorstelling die toont waar dit festival om draait: families” vertelt festivalcoördinator Sanne Clerinx.
"Rode Hond biedt een programma aan op maat van families: kinderen genieten sámen met hun ouders, grootouders, meters en peters van de vele activiteiten. Dat samen beleven is de essentie van het festival." vult schepen Vandevoort aan.

Naast een snelle snapshot in de photobooth van het festivalcentrum kunnen bezoekers hun familie ook echt op de gevoelige plaat laten vastleggen. Bezoekers duiken eerst in het stadsarchief en gaan op zoek naar enkele bijzondere familieportretten. Daarna gaan ze zelf aan de slag met het ambachtelijke fotografieproces van de 19e eeuw. Nog even lachen naar het vogeltje en ze zijn een uniek gezinsportret rijker.

Pootjes uit de mouwen

"We laten families en kinderen ook actief deelnemen”, zegt Vandevoort. “Kinderwerking Ketteland en de voorziening Terbank gaan in oktober al zelf aan de slag met augmented reality. Het resultaat daarvan zullen ze voorstellen tijdens het grote openingsfeest van Rode Hond."

Tijdens het festival kunnen families proberen te ontsnappen uit een escape room in Musical-thema. Of ze werken ze samen met Collectief Elan(d) aan een decor en kostuums voor de voorstelling I think we need to talk. Er zijn zelfs meerdere doe-activiteiten voor de allerallerkleinsten, zoals een circusworkshop voor baby’s.

Ouders moeten dus geen babysit zoeken voor hun allerjongsten, want het festival biedt ook theater, muziek en film aan op maat van babies vanaf 6 maand!

En nog veel, veel meer

Bezoekers kunnen exclusieve filmpremières meepikken, een meet en greet met Gloria Monserez na de filmvertoning, zich laten meeslepen door de verhalen van auteurs in de Leuvense boekhandels, zich vergapen aan de Alice in Verwonderland circusparade en nog veel véél meer.


Praktisch


Perscontacten

Sara Vandaele

Sara Vandaele

communicatie & pers, 30CC

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be