Gevarieerde slotzondag bekroont tiende Leuven Jazz!

recordopkomst / hoogstaande concerten / variatie troef

Leuven, 19 maart - Met een gevarieerde slotzondag kwam er zopas een einde aan de tiende editie van Leuven Jazz. Het festival lokte de voorbije tien dagen zo'n 8.000 bezoekers, een absoluut record. Het publiek genoot massaal én enthousiast van een mix van concerten, dans, film en theater. In maart 2024 staat de elfde editie op het programma.

Schepen van cultuur Bert Cornillie: "Ik zag de voorbije week veel volle zalen, muzikanten in uitstekende doen en lachende gezichten op en naast het podium. Het was duidelijk dat het publiek én de artiesten met volle teugen genoten van deze verjaardagseditie. Ik ben dan ook erg trots op ons cultuurhuis 30CC, dat er met zijn vele partners en op vele locaties één groot jazzfeest van maakte. Samen met velen kijk ik nu al uit naar de editie van 2024!"

ENKELE HOOGTEPUNTEN

  • Met gitarist Eliott Knuets en zangeres ADJA plaatste Leuven Jazz twee Belgische toptalenten resoluut op het voorplan. Deze young artists in residence losten de hoge verwachtingen magistraal in en de staande ovaties waren dan ook meer dan terecht.
  • Ook de andere headliners bleken in topvorm. Gitarist John Scofield en saxofoniste Lakecia Benjamin speelden elk voor een tot de nok gevulde Schouwburg en de Armeense pianist Tigran Hamasyan liet Het Depot genieten van zijn meesterlijke nieuwe trioplaat.
  • De Zuid-Afrikaanse zangeres Tutu Puoane moest op het nippertje invallen voor haar landgenote Zoë Modiga, die verhinderd was door visumproblemen. Begeleid door de LUCA bigband schitterde Puoane in een mix van swingende standards en Afrikaanse traditionals.
  • De studenten van de LUCA jazzopleiding lieten tijdens het festival trouwens nog meer fraaie staaltjes van hun kunnen zien, in themacombo's opgedragen aan jazziconen als Herbie Hancock, Wayne Shorter of Bill Evans.
  • Tijdens Leuven Jazz kon je ook andere jonge wolven aan het werk te zien. Van Vorklift en Alex Lesage, over Mr. Chong en FAAR tot de jonge zangeressen van BURn, die op de slotdag hulde brachten aan icoon Nina Simone. De halve finale van de B-Jazz competitie voor jonge bands werd op vrijdag gewonnen door het Anti-Panopticon kwartet.
  • De gratis huiskamerconcerten zijn steeds een succes op de slotdag en waren ook dit jaar allemaal volzet. Jazzfans genoten onder meer van intieme sets van Naima Joris, Eliott Knuets & Basile Rahola, Loverman en Albert Vila.
  • Ook dit jaar verbond het festival de jazzmuziek met andere disciplines. Op donderdag bracht de Jazz X Style Battle een volle Schouwburg in extase door de combinatie van freestyle dans en freestyle jazz. En op zondag barstte de Minnepoort uit zijn voegen tijdens het lindyhop dansfeest met livemuziek van de Blue Mockingbirds. Ook de theatervoorstellingen van Benjamin Verdonck en de jazzfilms in Cinema ZED en de Bib Leuven waren een schot in de roos.

Kortom, Leuven was weer helemaal 'the place to jazz'.

SAVE THE DATE: EDITIE 2024

De elfde Leuven Jazz beleef je in maart 2024. ​
Het volledige programma ontdek je vanaf januari 2024 op WWW.LEUVENJAZZ.BE.

PARTNERS

Leuven Jazz is een festival van 30CC, ​​in nauwe samenwerking met Appeltuinjazz, B-Jazz (MuziekMozaïek), Barbóék, BURn, CC Oratoriënhof, Cinema ZED, de Bib Leuven, De Rode Antraciet, Het Depot, Inuit, Leuven Orgelstad, LUCA School of Arts, M Leuven, SOJO, Steiner for Life en STUK / Jazz op Zondag.

Het festival geniet de warme steun van Klara, Knack, La Libre Belgique, De Zondag, Jazzism, Jazz&Mo', Penta Hotels, Stella Artois en de stad Leuven.


PERSCONTACTEN

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
Danny Theuwis

Danny Theuwis

programma in concert, literatuur & Leuven Jazz, 30CC

PERSFOTO'S

Graag met © vermelding, zie filenaam.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be