Leuven beKOORt

nieuw festival / zondag 18 september / tussen Velodroom en Damiaanplein / gratis

Veertig koren, meer dan duizend zangers en zeventien podia: dat zijn de ingrediënten van het gloednieuwe festival 'Leuven beKOORt'. Op zondag 18 september organiseren cultuurhuis 30CC en amateurkoor Kooruwel dit stemmige spektakel in de Leuvense benedenstad.

"Door de coronaperiode hebben we de eerste editie van 'Leuven beKOORt' twee jaar moeten uitstellen, maar nu is het eindelijk zover!", zo vertelt cultuurschepen Denise Vandevoort. "Ik ben alvast bijzonder fier op 30CC en Kooruwel, die met dit festival het enthousiasme en de grote verscheidenheid van de koorwereld aan een ruim publiek zullen tonen. Met veertig koren op vele prachtige locaties wordt het beslist een zalige zondag in Leuven!"

Tachtig concerten en verborgen parels

Na twee jaar gedwongen stilte hebben de geselecteerde amateurkoren uit Leuven, Vlaams-Brabant, Vlaanderen, Wallonië en Nederland de stemmen weer opgewarmd.

Tijdens 'Leuven beKOORt' krijg je als bezoeker dan ook de keuze tussen heel diverse stijlen en klanken: van gospel-, kinder- en popkoren tot klassieke mannen- en vrouwenkoren.

Tussen 14 en 17 uur geeft elk koor twee concerten van 25 minuten op twee verschillende podia in de Leuvense binnenstad.

De zeventien podia liggen op wandelafstand van elkaar, tussen de instapplaatsen Velodroom en Damiaanplein. Je kan daarbij ook enkele verborgen parels in de stad ontdekken, zoals de Damiaancrypte in de Sint-Antoniuskapel, de kapel van het Hollands College of de tuinen van het Iers College en van woonzorgcentrum Dijlehof.

Tussendoor kan je uiteraard ook even verpozen met een drankje en een hapje.

Feestelijk slotmoment

Als slotmoment verzamelen alle koren om 17.30 uur op de Velodroom. Daar zingen ze samen een nieuwe compositie van Pieter Nevejans, de dirigent van Kooruwel.

"Het is een klassiek geïnspireerde hymne geworden, met als titel 'You Knight’. Een woordgrapje natuurlijk, want met ridders heeft het niets te maken.", aldus Nevejans. "Het gaat over je opnieuw met elkaar verenigen – 'unite' in het Engels. Koren hebben een moeilijke tijd achter de rug. Door de coronapandemie was samen zingen lange tijd niet mogelijk. Dat het nu weer kan, is geweldig – en het leek me ook de gepaste boodschap om met alle koren samen uit te zingen."

 

'Leuven beKOORt' zingt voortaan om de twee jaar het cultuurseizoen van 30CC op gang. Het korenfestival wordt daarmee een nieuwe traditie en plant alvast de tweede editie in september 2024.


PRAKTISCH

zondag 18 september 2022
14 - 18 uur / gratis
info: www.leuvenbekoort.be

programma 18.09.2022 (download)

PDF - 171 Kb

PERSCONTACTEN

Annick Dumalin

programma klassiek & Zomer van Sint-Pieter, 30CC

Bart Vanreusel

programma Leuven beKOORt, Kooruwel

PERSFOTO

Kooruwel © Rob Stevens
Kooruwel © Rob Stevens

CREDITS

organisatie 30CC & Kooruwel in samenwerking met stad Leuven

deelnemende koren Acht graden koor (Bierbeek), Al Dente (Leefdaal), Anahita (Keerbergen), Awellé (Leuven), Blij Rondeel (Heverlee), CantaBella (Turnhout), Cantate (Aarschot), Cantate (Erps-Kwerps), Canzonetta (Kessel-Lo), Cappella Concinite (Leuven), Couleur Vocale (Lokeren), De Orgelpijpjes (Heverlee), Elewijts Bachkoor (Elewijt), Elkore (Herent), Florilegium (Leuven), Gospelrats (Kessel-Lo), Hadricantus (Wijgmaal), Het Barbarakoor (Diest), Het Hagenkoor (Herent), Kamerkoor Orlando (Leuven), Keereweerom (Hoegaarden), Koninklijk Hasselts A Capella Koor (Hasselt), Kontrarie (Herent), Koordinaat (Leuven), Kooruwel (Leuven), Les Amis de P. (Mechelen), Maggie’s Melody (Dilbeek), Mannenkoor Terpander (Leuven), Medua (Meeuwen), Meerdaal Vocaal (Blanden), Mezoblebi Ensemble (Kessel-Lo), Oxie’s (Namen), Popkoor Dames & Heren (Erps-Kwerps), Salvocalee (Blaasveld), The Flat Nuts (Leuven), ‘t Koor Blos (Wezembeek-Oppem), Trinitas (Leuven), Upbeat (Leuven), Vocaal Ensemble Cantare (Goes, Nederland) en Vocal Skyline Leuven (Leuven)

met dank aan de afdeling woord van het SLAC, het Damiaancentrum, het Heilige-Drievuldigheidscollege, het Hollands College, het Iers College, de KU Leuven, de Sint-Michielskerk en het Woonzorgcentrum Dijlehof met steun van De Zondag en Stella Artois

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be