Leuven beKOORt 2024

zondag 22 september ​ / 2de editie / gratis

Leuven, 25 juni - 50 koren, 22 podia en meer dan 1.500 zangers: dat zijn de ingrediënten van de tweede editie van koorfestival 'Leuven beKOORt'. Op zondag 22 september organiseren cultuurhuis 30CC en amateurkoor Kooruwel dit stemmige spektakel in de Leuvense binnenstad.

"Leuven beKOORt laat je genieten van de verscheidenheid en het enthousiasme van de koren uit onze regio - en van ver daarbuiten", verduidelijkt cultuurschepen Bert Cornillie. "Bovendien ontdek je als bezoeker ook een vaak onbekend stukje van Leuven. Die gouden combinatie van straffe koren en bijzondere locaties wordt nu nog grootser dan bij het debuut in 2022."

Honderd concerten en vele bijzondere locaties

Als bezoeker krijg je de keuze uit heel diverse stijlen en klanken: van klassiek en gregoriaans over wereldmuziek tot pop en rock. De 50 geselecteerde amateurkoren komen uit Vlaams-Brabant, Vlaanderen, Wallonië en Nederland. 22 koren zijn bovendien afkomstig uit Leuven, wat nogmaals de rijke koorwereld van de Dijlestad aantoont.

Tussen 13.30 en 17 uur zingt elk koor twee concerten van 30 minuten op twee verschillende podia in de Leuvense binnenstad. Die 100 concerten kan je gratis bijwonen. De 22 podia liggen op wandelafstand van elkaar, tussen de instapplaatsen stadhuis, Olevodroom en Damiaanplein. En daar zijn vaak verrassende plekken bij.

Annick Dumalin (30CC): "Voor deze tweede editie doorkruisten we opnieuw de stad, op zoek naar boeiende plekken voor koren en een luisterend publiek. We vonden 22 zanglocaties, op kuierafstand van elkaar, binnen en buiten. De koren zingen onder meer in acht kerken en kapellen, maar bijvoorbeeld ook in de tuinen van het Hollands College, het Iers College en woonzorgcentrum Dijlehof. En wist je dat het historisch stadhuis een rustige binnentuin heeft, het Vrijthof? Ook het Dijlepark, met zijn romantische vijver en brugje, wordt voor velen beslist een fijne ontdekking."

Feestelijke slotzang

Als slotmoment verzamelen alle koren om 17.30 uur op de Grote Markt, voor het stadhuis. Daar zingen ze samen de nieuwe compositie 'He who sings' van Pieter Nevejans, de dirigent van Kooruwel.

"He who sings begon met een flard melodie in mijn hoofd, een stuk verdwaalde tekst uit Don Quichot, en dan volgden er een hoop dagen en nachten aan de piano", zo beschrijft componist-dirigent Pieter Nevejans het creatieproces. "Uiteindelijk lever je iets af, heb je een idee hoe het zou kunnen zijn, maar hoor je pas maanden later hoe dat dan klinkt als dat met een massa zangers samen gezongen wordt. Ik hoop dat de koren veel plezier beleven aan het inoefenen én uitvoeren van het nieuwe nummer. Als alles op de dag zelf mooi samenkomt, wordt dat opnieuw een machtig moment!”

'Leuven beKOORt' zingt om de twee jaar het cultuurseizoen van 30CC op gang. Het korenfestival is daarmee een nieuwe traditie en plant alvast de derde editie in september 2026.


PRAKTISCH

zondag 22 september 2024
13.30 - 18 uur / gratis
info: www.leuvenbekoort.be

programmabrochure

PDF - 287 Kb

organisatie 30CC & Kooruwel in samenwerking met stad Leuven, 80 vrijwilligers, 50 koren en meer dan 1.500 zangers

deelnemende koren Adelante (Kessel-Lo), Agur (Duffel), Al Dente (Leefdaal), Amandi Consort (Gent), Anahita (Keerbergen), Arion (Leuven), BelSide (Denderbelle), Boboto (Mechelen), Camerata Aetas Nova (Leuven), Cantate (Aarschot), Cantarelli Mannenkoor (Leuven), Cantico (Buggenhout), Cantope (Pepingen), Canzonetta (Kessel-Lo), Cappella Concinite (Leuven), Chèvremonts Mannenkoor 1912 (Kerkrade, NL), Clari Cantores (Kessel-Lo), Clari Cantus (Kessel-Lo), Dames & Heren (Erps-Kwerps), Damesensemble Cantabella (Turnhout), Dudoka (Gent), Feel Good (Beringen), Fine-tuned (Sint-Niklaas), Gadalia (Jodoigne), Hadricantus (Wijgmaal), Infinitù (Liège), Kamerkoor Koordinaat (Heverlee), Kamerkoor Orlando (Heverlee), Kamerkoor Quadrofolia (Heule), Karibuni (Haacht), Keereweerom (Hoegaarden), Koninklijk Kinderkoor De Orgelpijpjes (Heverlee), Koninklijke Zangvereniging Nijmeegs Mannenkoor (Nijmegen, NL), Kontrarie (Herent), Kooriander (Landen), Kooruwel (Leuven), Leuvens Meisjeskoor (Leuven), Meerdaal Vocaal (Blanden), Oh Lala Zie Doa (Westerlo), Organum (Leuven), Parcoeur/Mezoblebi (Kessel-Lo), Polonia Cantante (Leuven), Popkoor ItTakes4 (Edegem), Schola Gregoriana Sainnensis (Sint-Pieters-Leeuw), Showkoor Upbeat (Leuven), Terpander (Leuven), The Flat Nuts (Leuven), Trinid Singers (Leuven), Vocal Ecstacy (Scherpenheuvel-Zichem) en Wodan Skalden (Heverlee)

met dank aan het Damiaancentrum, het Heilige-Drievuldigheidscollege, het Hollands College, het Iers College, de KU Leuven, het Paridaensinstituut, PhotoTWENS, kunstencentrum STUK, het Woonzorgcentrum Dijlehof, de afdeling woord van het SLAC, de Watergroep en Koor&Stem vzw met steun van De Zondag en Stella Artois


PERSCONTACTEN

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven

Annick Dumalin

programma klassiek, Zomer van Sint-Pieter & Leuven beKOORt, 30CC

PERSFOTO'S (EDITIE 2022)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be