Leuven in de ban van circus

CIRKL festival van 10 tot 12 mei

CIRKL circusfestival zet voor de zevende keer zijn tenten op in Leuven. Van vrijdag 10 tot zondag 12 mei neemt het festival de Leuvense binnenstad over en transformeert het de stad tot een bruisend centrum van hedendaags en vernieuwend circus van over heel de wereld.

 

“Het is fantastisch om te zien hoe CIRKL zijn plek in de stad claimt” zegt Leuvens cultuurschepen Bert Cornillie. “Het kloppende hart van het festival bevindt zich op de vernieuwde Velodroomsite, maar je zal de circusbeat kunnen voelen in de hele stad. Artiesten vanuit alle hoeken van de wereld, waaronder de Verenigde Staten, Australië en Finland, zullen op allerlei locaties het publiek op het puntje van hun stoel houden.”
“Ook de Belgische artiesten brengen circus van wereldniveau naar het festival” voegt Jonas Van Soom, circusprogrammator van 30CC toe. “Heel wat artiesten die in onze circuswerkplaats Cirklabo werkten, presenteren hun gloednieuwe voorstellingen op het festival.”
CIRKL is een festival voor ie-de-reen" benadrukt Jonas Van Soom. “Of je nu 8 maand, 8 jaar of 108 jaar oud bent, CIRKL heeft een voorstelling voor jou! Van een allereerste kennismaking met circus voor de allerkleinsten tot spectaculaire acrobatie voor thrillseekers, van een fenomenale circusdragbrunch, tot sfeervol circustheater of een onverwacht gesprek. CIRKL heeft het allemaal in petto.”

CIRKL BOOMT

Het festival focust dit jaar extra op duurzaamheid. Voor de voorstelling La Vieille Souche koop je geen ticket, maar plant je een boom. De Zwitserse acrodanser Samuel Rhyner brengt ​ in deze voorstelling samen met zijn tegenspeler Trebor een absurde ode aan het leven. Trebor is niet zomaar een tegenspeler, Trebor is een boom die dankzij het CIRKL-publiek een vaste stek zal krijgen in Leuven.

PROGRAMMA HIGHLIGHTS

Adembenemend spektakel

In het duizelingwekkende ‘Rad des Doods’ van het Franse Cie de la Meute ​ bewegen acrobaten op hoogte van 10 meter. De tien acrobaten van het Australische topgezelschap Gravity and Other Myths zullen het publiek omverblazen met explosieve acrobatie. Het Belgische gezelschap Theatre d’un Jour bouwt hun circustent op de Velodroomsite en zorgt voor intiem spektakel dat het publiek van begin tot eind zal beklijven.

Meer dan circus

CIRKL tekent graag buiten de lijnen: circus, dans, parkour én drones vinden elkaar in de voorstelling DAR. Ruben Mardulier zet zijn circus- en performance-ervaring in voor een eigenzinnige late-night medley performance. Tijdens de Drag Brunch voegen de artiesten van the House of Circus een circustwist toe aan deze extravagante brunch.

Gratis evenementen en festivalcentrum

Heel wat voorstellingen zijn gratis toegankelijk. Vrijdagavond speelt de Spaans - Zwitserse Tripotes la Compagnie een speelse show vol adembenemende acrobatie en aanstekelijke creativiteit . Op Moederdag brengt The Amazing Katleen met veel humor een eerbetoon aan het oude circus en aan alle moeders die af en toe ploeteren.

Het epicentrum van het festival bevindt zich op de vernieuwde velodroomsite. Bezoekers die geïnspireerd raken door al het circusgeweld kunnen zelf aan de slag in Het Circusfort van circusschool Cirkus in Beweging. Kleintjes ontdekken circus in het gezellige Minifort. Foodtrucks en Bar Velo zorgen voor de innerlijke mens aan het zalige zomerterras.

30 jaar Cirkus in Beweging

Cirkus in Beweging, Vlaanderens grootste circusschool, viert haar 30-jarig bestaan op CIRKL. De school nodigt jonge artiesten en gevestigde waarden uit op het festival. Artiesten die ooit als jonge leerlingen begonnen zijn, keren nu terug naar Leuven en nemen samen de Leuvense Schouwburg over voor een grootse jubileumviering.


CIRKL circucusfestival

 

CIRKL ontstond in 2017 uit een jarenlange traditie van indrukwekkende circusfestivals. Het festival was meteen een schot in de roos. Sinds de komst van circuswerkplaats Cirklabo krijgt het festival ook een extra aanbod: nieuw, jong en experimenteel werk van artiesten die het voorbije jaar in residentie waren in Leuven. CIRKL en Cirklabo zetten Leuven dan ook op de kaart als échte circusstad.

CIRKL wordt georganiseerd door 30CC, het cultuurcentrum van Leuven. Samen met Cirklabo, Cirkus in Beweging en Stad Leuven.


BEELDMATERIAAL

PERSCONTACTEN

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
Jonas Van Soom

Jonas Van Soom

coördinator CIRKL en CIRKLABO, 30CC Leuven
Sara Vandaele

Sara Vandaele

communicatie & pers, 30CC

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be