Leuven Jazz: 10 dagen, 16 podia, meer dan 30 concerten

16-25 maart 2018 * Leuven * editie 6

Van vrijdag 16 tot en met zondag 25 maart palmt Leuven Jazz voor de zesde keer op rij de stad in. Op de goedgevulde affiche tref je wereldtoppers, Belgische helden en aanstormend talent: Mark Guiliana Jazz Quartet en Zara McFarlane naast Melanie De Biasio en Philip Catherine. Ook de ‘B-Jazz International Contest’ blijft een prominent onderdeel van het festival.

 

“Wandel door de stad en voel de jazz: van de grote concertzalen en de cafés, over de bibliotheek en de cinema, tot gewoon op straat. Leuven Jazz tekent voor muziek, expo, film én een jazzquiz”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Centraal thema van het festival is de drum. We eren in het bijzonder de legendarische drummer Elvin Jones, bron van inspiratie voor zowel Mark Guiliana als Lander Gyselinck.”

“Bovenal reflecteert Leuven Jazz de geest van Leuven als muziekstad met een groot kwalitatief aanbod en dito spelers. Met aanbod voor zowel de concertbezoeker als de actieve muziekbelever, vrij vertaald: 10 dagen, 16 podia en meer dan 30 concerten.”

NIEUW
“De concerten vinden plaats op verschillende locaties in de stad: van bekende concertzalen over bruine kroegen tot hippe stadspleintjes en historische panden. Leuven Jazz voegt voor deze zesde editie nieuwe speelplekken toe: La Conserve, Artkom en ’t Narrenschip aan de Vaart. Tijdens het festival vieren we ook de heropening van café de Blauwe Kater op een gloednieuwe locatie”, vertelt programmator Danny Theuwis. “OPEK is tijdens het eerste festivalweekend gastheer voor de ‘B-Jazz International Contest’. Ontdek nieuw internationaal talent, waaronder de Nederlandse Kika Sprangers!”

HOOGVLIEGERS
Leuven trekt naar jaarlijkse gewoonte hoogvliegers aan. Uniek: de Belgische topgitarist Philip Catherine gaat - speciaal voor zijn 75ste verjaardag - in zee met de studenten van LUCA, school of Arts. In 30CC/Schouwburg en Het Depot strijken buitenlandse toppers neer. 30CC kiest voor een uitgebreid drummersprogramma. Mark Guiliana (US) brengt met zijn Quartet een exclusieve voorstelling van zijn nieuwe plaat ‘Jersey’. Nog in de schouwburg: de nieuwe generatie uit de hyperactieve Londense scene met Moses Boyd en Shabaka Hutchings. In Het Depot hebben ze een boontje voor vrouwen in de jazz: Zara Mc Farlane (UK) en Nubya Garcia (UK) en onze Belgische trots: Melanie De Biasio.

BELGIË
“Het programma staat vol met Belgische namen”, vertelt Danny Theuwis. “Te veel om op te noemen eigenlijk, maar ik doe graag een poging. Ik kijk uit naar het ligconcert van de 17-koppige concertband Book of Air: VVolk en ook, voor ons uitgebreid drummersprogramma, het concert van MDCIII en Karen Willems/Eric Thielemans. Antoine Pierre (drummer van TaxiWars, Urbex, Philip Catherine) kreeg dan weer de sleutel in handen om voor dit festival iets unieks samen te stellen. Hij nodigt collega-drummers Lander Gyselinck (Labtrio, Stuff.) en de Nederlander Mark Schilders uit. Rebirth::Collective viert feest in De Blauwe Kater. Ook Appeltuin gaat overstag met een boeiende clash van Haven (met drummer Yves Peeters) en Vansina Quartet (met drummer Teun Verbruggen).”

DICHTBIJ DE MENSEN
“Na het succes van vorig jaar duiken we ook dit jaar de huiskamers in”, zegt Denise Vandevoort. “Wat vorig jaar bijzonder goed verliep, doen we dit jaar over, en straffer: we breiden uit en komen langs in drie Woonzorgcentra.”

Alvast enkele namen: naast de duo’s Brice Soniano/Natasha Kelly en De Groote/Faes, treden ook de trio’s van Dree Peremans en Ewout Pierreux aan.

NET TOEGEVOEGD
Net toegevoegd aan het programma: Michel Bisceglia; Mark Schilders aan de zijde van Nathan Wouters en Bram De Looze ...

AARDIG VOOR JE PORTEMONNEE
Leuven Jazz is niet duur: het duurste ticket kost € 31, veel concerten zijn goedkoper dan € 20. Je kan bovendien gratis genieten van de concerten van de studenten en docenten LUCA die rond bepaalde thema’s werken, de ‘Jazz op Zondag’ concerten in STUK Café, de avant-première van de JazzLab Series en het multimediaal project rond componist Raymond Scott: ‘Imagine Raymond’. 

PRAKTISCH 

LEUVEN JAZZ
VRIJDAG 16 > ZONDAG 25 MAART 2018
VOLLEDIG PROGRAMMA: WWW.LEUVENJAZZ.BE

PARTNERS

'Leuven Jazz' bundelt de krachten van onder meer 30CC, Het Depot, Appeltuinjazz, Artkom, Cinema ZED, de Bib Leuven, De Blauwe Kater, JazzLabSeries, Jeugdcentrum Vleugel F (Jammin' with Fonske), La Conserve, Libertad, LUCA Jazz, M-Museum Leuven, Muziekmozaïek Folk & Jazz, OPEK, Oratoriënhof, STUK (Jazz op Zondag) en 't Narrenschip.

Het festival geniet de warme steun van Stella Artois, De Morgen, Deze Week, stad Leuven en de Vlaamse overheid.

Op de foto, vlnr: Pablo Smet (Muziekmozaïek/B-Jazz), Philip Verneert (Muziekmozaïek/B-Jazz), Koen Adams (30CC), schepen Denise Vandevoort, drummer Antoine Pierre, Danny Theuwis (30CC) 

LeuvenJazz_programma.pdf

PDF - 2.9 Mb

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Danny Theuwis

coördinatie/programmatie Leuven Jazz

Joris Vaes

coördinatie/programmatie Leuven Jazz

Inge De Pauw

pers & PR Leuven Jazz

Robrecht Penders

communicatie Leuven Jazz

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be