LEUVEN JAZZ: 100% LIVE

stadsfestival / 10 - 20 maart / ruim 40 events

Leuven, 27 januari – Met een fikse drumroffel lanceert Leuven Jazz vandaag het volledige programma voor de editie 2022. Van 10 tot en met 20 maart geniet je - 100% live! - van absolute wereldsterren, veel jong talent, jazzfilms, familievoorstellingen en combinaties met circus en expo. Artist in residence is dit jaar de Amerikaanse sterpianist Fred Hersch, die twee exclusieve concerten brengt.

“Met tal van partners is ons stedelijk cultuurhuis 30CC er opnieuw in geslaagd om een zeer straf festival samen te stellen", zegt cultuurschepen Denise Vandevoort. "Ik ben dan ook erg blij dat je Leuven Jazz weer live en over heel de stad zal kunnen beleven. Daar is bovendien ook flink wat gratis aanbod bij, zoals lunchsessies of concerten in huiskamers en in openlucht. Het wordt zo een mooie - én veilige - jazzlente!”

Fred Hersch

De Amerikaanse pianist Fred Hersch is artist in residence tijdens het festival. Hersch brengt met zijn Trio het album 'Breath by Breath', dat begin deze maand verscheen en lovend onthaald wordt. Voor deze Belgische première selecteert hij naast bassist Drew Gress en drummer Jochen Rueckert ook de jonge strijkers van het Belgische Desguin Kwartet. (za 12 maart, 30CC/Schouwburg)

Daags nadien geniet je van Hersch' lyrische en melodieuze stijl in twee bijzondere duo's. Eerst kiest hij voor een muzikale dialoog met de Belgische pianist Bram De Looze, daarna nodigt hij de Italiaanse trompettist en bugelspeler Enrico Rava uit voor een tintelende wisselwerking. (zo 13 maart, 30CC/Schouwburg).

Wie graag meer Fred Hersch ontdekt, kan op donderdag 10 maart rekenen op een boeiende lezing door jazzkenner Marc Van den Hoof en de documentaire 'The Ballad of Fred Hersch' in Cinema ZED (in aanwezigheid van Hersch). Het themacombo van de LUCA jazzopleiding brengt op dinsdag 15 maart een hommageconcert voor de maestro.

Straffe blazers

Ook de andere headliners blazen je beslist omver!

De Amerikaanse altsaxofonist Immanuel Wilkins geldt voor velen als dé saxofoonreferentie van het moment. Hij bracht zopas zijn tweede album 'The 7th Hand' uit op Blue Note en dit releaseconcert belooft een heerlijke combinatie van empathie en overtuiging, van melodie en lamento, van improvisatie en compositie. Vooraf krijg je ook de Belgische première van het Deense duo Svaneborg Kardyb, rijzende sterren in de Nordic jazz scene, en de avond sluit af met een aftershow door het Gentse Dishwasher_. (do 17 maart, 30CC/Schouwburg)

Op vrijdag 18 maart krijg je een double bill. Met haar kwartet NΔBOU dompelt tromboniste en componiste Nabou Claerhout de Belgische jazz al enkele jaren onder in een verfrissend klankenbad. Zij stellen hun eerste full album 'You Know' (2021) voor. Daarna brengt de Amerikaanse saxofoniste Lakecia Benjamin haar derde album 'Pursuance: The Coltranes', een eerbetoon aan Alice en John Coltrane. In haar energieke stijl voel je ook invloeden uit funk, R&B en soul - niet verwonderlijk als je weet dat ze destijds begon aan de zijde van o.a. Stevie Wonder, Alicia Keys en The Roots. Het Belgische ADJA, recent nog winnaars van Soundtrack, tekent voor de aftershow. (vr 18 maart, 30CC/Schouwburg)

Ook op zaterdag 19 maart geniet je van een dubbele affiche. Eerst brengt de LUCA Bigband samen met de Nederlandse harmonicaspeelster Hermine Deurloo een hommage ter ere van de 100ste verjaardag van Toots Thielemans. Vervolgens gaat zangeres Tutu Puoane aan de slag met het Rebirth::Collective, geleid door trombonist en Leuvenaar Dree Peremans. Zij eren het swingtijdperk met legendarische artiesten als Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan en Louis Armstrong. (za 19 maart, 30CC/Schouwburg)

De 30CC/Schouwburg vormt ook deze editie het hart van Leuven Jazz. Naast deze headlinerconcerten geniet je er ook van de voorronde van B-Jazz Contest (11 maart), waarbij vier jonge Belgische bands strijden om een plaats in de finale tijdens Gent Jazz. De LUCA Themacombo's trakteren er op lunch- en afterworkconcerten (van 12 tot en met 19 maart) en Radio Scorpio Cultajazz zorgt voor live-uitzendingen met interviews en reportages.

Overal in de stad

Naar goede gewoonte ontdek je Leuven Jazz ook op vele andere plaatsen in de stad.

In jeugdhuis SOJO geniet je van een double bill met hoog improgehalte: bassist-componist Raphael Malfliet vermengt zijn strakke composities met eerder toevallige invloeden en het Mr. Chong trio balanceert tussen chaos en orde, tempo of geen tempo, hoge of lage energie. (vr 11 maart)

In het gezellige Oratoriënhof krijg je een intiem concert van zangeres Kirsten Cornwell en gitarist Tim Finoulst. Echte fijnproevers combineren deze frisse jazzportie uiteraard met een gevarieerde en heerlijke zondagbrunch. (zo 13 maart)

Tijdens 'Museum Jazz' wandel je door M Leuven en proef je van live jazz tussen de kunstwerken. Onder het toeziend oog van docenten Frank Vaganée en Peter Hertmans spelen studenten van de LUCA jazzopleiding improsets geïnspireerd door de museumcollectie. (zo 13 maart)

In restaurant Casa del Popolo krijg je een heuse 'Jam Session'. De gelegenheidsband van pianist Tim Eysackers opent deze gratis avond, waarna bevriende – of toevallig aanwezige – muzikanten invallen voor een spontane set. (wo 16 maart)

Op de slotzondag serveert het festival naar goede gewoonte vele concerten in Leuvense huiskamers. Onder meer Lubiana, Ivan Paduart, Adja Fassa, Rebekka Van Bockstal Quartet en Dorian Dumont zorgen daarbij voor een intieme én gratis set. (zo 20 maart)

Ook outdoor zijn er die zondag heel wat concerten, speciaal voor de Vlaamse Waterdag. Op een wandeling langs onder meer de Dijleterrassen en het Sluispark geniet je van miniconcerten van Schroothoop, Esinam, het Cyrille Obermüller Trio en de trombonisten Nabou Claerhout & Jeroen Verberne. (zo 20 maart)

In Freinetschool De Appeltuin krijg je beslist kippenvel van de impressionante stem van Constanza Guzmán. Met onder meer accordeonist Tuur Florizoone in haar kwartet presenteert zij haar nieuwe album. (zo 20 maart)

Films & Families

In Cinema ZED zit je zoals steeds goed voor jazz op het witte doek. Naast de al vermelde docu 'The Ballad of Fred Hersch' brengen zij ook de Coltrane-documentaire 'Chasing Trane' ​ (11 en 15 maart) en het intense 'The United States vs. Billie Holiday', met een fabelachtige hoofdrol door R&B-zangeres Andra Day (12, 13 en 14 maart).

Leuven Jazz kan je uiteraard weer met het hele gezin beleven. Op 15 maart verbroederen in 'Cirque Composé meets Leuven Jazz' straffe circusartiesten uit binnen- en buitenland met de liveband van accordeonist Tuur Florizoone. Het prachtige schimmenspel 'Maité, het meisje en de vogel' krijgt op 20 maart een live soundtrack door het trio van Bruno Vansina.

Kortom, Leuven is weer helemaal the place to jazz!

PRAKTISCH

Leuven Jazz 2022
10 - 20 maart
Info & tickets : www.leuvenjazz.be

 

Leuven Jazz wordt georganiseerd door 30CC, Appeltuinjazz, Casa del Popolo, CC Oratoriënhof, Cinema ZED, de Bib Leuven, LUCA School of Arts, M Leuven, MuziekMozaïek (B-Jazz), Radio Scorpio, SOJO en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Het festival geniet de warme steun van Knack, Klara, La Libre Belgique, De Zondag, Jazzism, Jazz&Mo', Penta Hotels, Stella Artois en stad Leuven.

** Het festival houdt zich uiteraard aan alle maatregelen die op dat moment zullen gelden. De veiligheid en gezondheid van het publiek, de artiesten en de medewerkers staat steeds centraal. **


PERSFOTO'S

 

PERSCONTACTEN

Danny Theuwis

Danny Theuwis

programma literatuur, in concert & Leuven Jazz, 30CC
Robrecht Penders

Robrecht Penders

communicatie & pers, 30CC
Inge De Pauw

Inge De Pauw

PR & pers, Leuven Jazz

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be