Leuven Jazz 2020 lanceert eerste headliners

Leuven, 27 november - Toppianist Jason Moran, zangeres-pianiste Kandace Springs, het nieuwe An Pierlé Quartet en de Britse trompettiste Laura Jurd zijn de eerste headliners van 'Leuven Jazz 2020'. De achtste editie van het veelzijdige festival vindt plaats van 19 tot en met 29 maart 2020. Tickets voor deze eerste drie concerten zijn nu al te koop op www.leuvenjazz.be. Tot eind december geniet je bovendien van een zeer voordelige 'early bird' actie!

Het volledige programma van 'Leuven Jazz' wordt eind januari onthuld. ​
Cultuurschepen Denise Vandevoort (sp.a): "Naast extra headliners serveert 'Leuven Jazz' ook nog tal van Belgische talenten, jazzfilms, café- en kotconcerten, de B-Jazz Contest, familieproducties en nog zoveel meer. We dompelen je tien dagen lang onder in de jazz!"

Danny Theuwis (30CC) vult aan: "In ons programma plaatsen we dit jaar geen instrument centraal, maar leggen we vooral een vrouwelijke focus. Zangeressen, pianistes, trompettistes, drumsters ... de jazzscene telt gewoon heel veel straffe vrouwen en die willen we je laten ontdekken."

DE EERSTE HEADLINERS

Laura Jurd (UK) - Stepping Back, Jumping In

zat 21 maart 2020, 20.00 uur, 30CC/Schouwburg - € 17 (early bird)

De award-winnende trompettiste Laura Jurd is een van de strafste figuren die de Britse jazzscene de laatste jaren heeft voortgebracht. Met haar eigen trio en haar band Dinosaur scheert ze hoge toppen. Haar eigenzinnige benadering van improvisatie is vaak kleurrijk, uitnodigend en herkenbaar.
Met haar nieuwe album Stepping Back, Jumping In (Edition Records - 2019) gaat ze in de overtreffende trap en begint een nieuw muzikaal verhaal. Het album zit vol contrasten, bevat vele lagen en dimensies, met zowel strakke compositie als ruimte voor improvisatie. Dit eclectisch album wordt tot leven gebracht door 14 straffe muzikanten, waaronder vijf componisten. Aanrader!
Deze avond breidt nog uit met enkele extra optredens.

An Pierlé Quartet - Sylvia! (cd-release concert)

zon 22 maart 2020, 20.00 uur, 30CC/Schouwburg - € 15 (early bird)

De Gentse singer-songwriter, zangeres en pianiste An Pierlé plaveit al twee decennia een eigenzinnig artistiek pad. In 2017 kruisten de jonkies van SCHNTZL haar pad toen zij hun eerste cd bij producer (en manlief) Koen Gisen opnamen.
Door het veelvuldig rondhangen in de keuken waar Pierlé hen van eten voorzag, ontstond er veel zin om ook samen muziek te spelen. Het viertal besloot samen verder te gaan als het (in de simpelste jazztraditie genaamde) An Pierlé Quartet.
Pierlé’s composities zijn bewust open gehouden om ruimte te laten voor experiment en improvisatie, maar ze nemen je ook bij de hand door de duidelijke vastheid en hooks in de melodieën. Het resultaat is een bonte smeltkroes van ideeën: van jazz en cabaret tot experimentele pop met een twist.
In November 2019 verschijnt een gelimiteerde vinyloplage van het live-album ‘Sylvia’, geschreven als soundtrack voor de gelijknamige en veelgeprezen voorstelling van Fabrice Murgia. Op ‘Leuven Jazz’ krijg je het album van dit gloednieuwe Quartet in primeur te horen.

Double bill: Jason Moran solo (US) & Kandace Springs (US)

zon 29 maart 2020, 20.00 uur, 30CC/Schouwburg - € 23 & € 20 (early bird)

De Amerikaanse toppianist Jason Moran heeft een totaal eigen stijl. Hij beheerst alle technieken, speelt expressief en met tomeloze energie, en komt met origineel en bijzonder gevarieerd repertoire.
Op zijn 22ste, nog tijdens zijn studie aan het Manhattan School of Music, kreeg hij de kans om op tournee te gaan met saxofonist Greg Osby, wat het begin betekende van een lange samenwerking. Dit zorgde voor zijn doorbraak en leverde hem een contract bij Blue Note Records op. Inmiddels speelde Jason met o.a. Charles Lloyd, Cassandra Wilson, Dave Holland, Joe Lovano, Steve Coleman en Stefon Harris, zonder zijn eigen groep The Bandwagon te vergeten.
Met zijn glasheldere, percussieve stijl en zijn bijzondere jaren-dertig-uitstraling houdt hij de aandacht van zijn publiek moeiteloos vast. Moran staat rechts van de avant-garde en links van de mainstream. Hij eert de traditie, maar weet ook goed wat de postmoderne tijden te bieden hebben. Met gevoel voor wat hip is, maar vooral met veel muzikale flair verovert hij de jazzwereld.

Over Kandace Springs zei Prince ooit “haar stem kan sneeuw doen smelten”. Hij hoorde haar cover van Sam Smith’s ‘Stay With Me’ online in 2014 en nodigde haar prompt uit om samen met hem op te treden op het verrassingsconcert voor de 30ste verjaardag van ‘Purple Rain’. Hij werd zo de mentor van deze jonge zangeres, pianiste en componiste. In 2016 tekende ze bij het legendarische Blue Note Records. ​
Haar sensuele en warme stem verleidde ons meteen op ‘Soul Eyes’ (2016). In 2018 verscheen de waardige opvolger ‘Indigo’, waarbij ze de vocale jazztraditie combineert met moderne R&B-invloeden. De 30-jarige Kandace laat zich daarbij inspireren door heldinnen als Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Roberta Flack en Norah Jones, zonder ooit in imitaties te vervallen. ​
Op ‘Leuven Jazz’ stelt ze – exclusief! – haar nieuwe album voor in een female power trio.


INFO & TICKETS: www.leuvenjazz.be

PERSCONTACTEN

BELEID
Denise Vandevoort, schepen van cultuur
E: denise.vandevoort@leuven.be
T: 016 27 41 31 - 0474 30 82 65

PROGRAMMA
Danny Theuwis, 30CC
E: danny.theuwis@leuven.be
T: 016 27 42 53 - 0499 67 76 43

PERS & COMMUNICATIE
Robrecht Penders, 30CC
E: robrecht.penders@leuven.be
T: 016 27 42 52 - 0479 79 35 04


BEELDMATERIAAL

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be