Leuven Jazz focust op vrouwen

19 - 29 maart 2020 / editie 8

Leuven, 22 januari - Van donderdag 19 tot en met zondag 29 maart vindt de achtste editie van 'Leuven Jazz' plaats. Het Leuvense stadsfestival heeft dit jaar meer dan 50 activiteiten op het programma staan en focust daarbij vooral op vrouwelijke jazzmuzikanten. Met internationale en Belgische sterren, veel jong talent, jazzdocumentaires en een familieprogramma is er beslist voor ieder wat wils. Tickets zijn vanaf vandaag te koop.

Schepen van cultuur Denise Vandevoort (sp.a) beklemtoont het unieke karakter van het festival: "Leuven Jazz is en blijft een echt stadsfestival. Als je door de stad wandelt, hoor je de jazz werkelijk overal. Het programma strekt zich namelijk uit van de gekende concertzalen tot café's, van filmzalen tot huiskamers, van scholen tot museum M. En gloednieuw deze editie: er zijn zelfs concerten op studentenkoten! Onder aanvoering van 30CC zetten maar liefst zestien cultuurpartners hun schouders onder dit gezamenlijk festival."

8 TIPS VOOR EDITIE 8!

1. Female power

Leuven Jazz eert op geheel eigen wijze de nagedachtenis van iconen als Nina Simone en Billie Holiday.
In 'She's On The Jazz' krijgt Isolde Lasoen carte blanche om te grasduinen in het rijke jazzrepertoire. Ze stelt haar eigen all-starband samen en nodigt enkele gasten uit, waaronder Gregory Frateur, Naomi Sijmons en Bert Ostyn, maar ook twee jonge vrouwelijke talenten: vocaliste Elisabeth Atieno en kora-speelster Lubiana.
An Pierlé heeft een nieuw Quartet, met echtgenoot-gitarist Koen Gisen en de 'jonkies' van SCHNTZL, en laat dit voor het eerst op 'Leuven Jazz' los. ​ ​
De Britse trompettiste Laura Jurd stelt met haar 14-koppige band haar nieuwste cd 'Stepping Back, Jumping In' voor, en ook de Afro-Amerikaanse zangeres en pianiste Kandace Springs komt met een nieuwe plaat en een all female power trio. Volgens wijlen Prince kan haar stem sneeuw doen smelten. ​
Uit de New-Yorkse scene komt zangeres-gitariste Camila Meza (samen met bassist Or Bareket) en Tutu Puoane tipte de Zuid-Afrikaanse zangeres Zoë Modiga. Zij wordt gekoppeld aan de LUCA Bigband voor een ode aan Miriam Makeba.
Verder staan onder meer ook Ibernice MacBean, klarinettiste Hélène Duret (met Synestet) en Sofia Jernberg op het programma.

2. Internationale toppers

Buitenlandse toppers hebben hun weg naar Leuven Jazz al sinds enkele jaren gevonden. ​ Daarbij zijn 30CC/Schouwburg en Het Depot naar goede gewoonte de grootste speelplekken. ​
Uit de VS komt een droom van een double bill om het festival mee af te sluiten: toppianist Jason Moran en zangeres-pianiste Kandace Springs, die in februari een nieuwe cd uitbrengt op het legendarische Blue Note label. Femi Kuti, zoon van icoon Fela Kuti, brengt moderne afrobeat met de krachtige blazers van zijn Positive Force.

3. Young and gifted

Leuven Jazz heeft een hart voor jonge jazzmuzikanten en dat blijkt ook deze editie.
Pianist Bram De Looze en het duo SCHNTZL lanceren op Leuven Jazz hun nieuwe cd, net zoals het Britse toptalent Elliot Galvin. Het kersvers future-jazztrio PAARD. en de jonkies van John Ghost spelen een gratis set in STUK Café en de studenten van de LUCA jazzopleiding trakteren op lunch- en afterworkconcerten in 30CC/Schouwburg.
De B-Jazz International Contest blijft een van de belangrijkste Europese jazzwedstrijden, voor muzikanten jonger dan 30. Zes bands uit Australië, Italië, Polen, Nederland en Zwitserland strijden twee dagen lang om de eerste plek. ​
Contrabassist Cyrille Obermüller is jong, supergetalenteerd én Leuvens. Hij vormt in Steinerschool De Zonnewijzer een akoestisch gelegenheidstrio met trompettist Sam Verswyveld en pianiste Eve Beuvens.

4 - Piano Day(s)

Niet enkel op Piano Day (28 maart), maar doorheen heel het festival komen er tal van pianisten over de vloer. ​
De Amerikaanse topper Jason Moran beheerst alle technieken en speelt expressief en met tomeloze energie. De jonge Londenaar Elliot Galvin is een van de rijzende sterren in de rijke Britse scene en zijn landgenoot Alexander Hawkins improviseert eveneens volop, aan de zijde van stemkunstenares Sofia Jernberg.
Uit eigen land zijn er leading ladies Eve Beuvens en An Pierlé en improvisatietalent Bram De Looze. Die laatste serveert zijn gloednieuw soloplaat 'Colour Talk' op een historische Steinway uit 1875.

5 - Lekker dichtbij

Leuven Jazz breidt het aantal intieme jazzconcerten nog gevoelig uit met het gloednieuwe 'Jazz up your Kot'. Voor deze gratis jazzconcerten in studentenkoten zijn o.a. Mattias de Craene, Karen Willems en Hanne De Backer al bevestigd en meer namen volgen circa één maand voor het festival. Deze avond eindigt in 30CC/Schouwburg met The Inbetweens, het straf en strak trio van bassist Noah Jarrett (zoon van Keith).
Op de slotzondag kan je ook drie huiskamerconcerten meepikken: het Britse duo Zoë Gilby & Andy Champion, pianist Bram Weijters in dialoog met trompettist Chad McCullough en het trio van de Italiaanse bassist Giuseppe Millaci.

6 - Jazz voor het hele gezin!

Leuven Jazz is en blijft ook een familiebeleving. Dit jaar staan er maar liefst vijf afspraken voor kinderen en hun (groot)ouders op het programma. ​
Voor de allerkleinsten is er de Nederlandse productie 'Meneertje Rood Geel Blauw', een swingende, beeldende voorstelling over schilder én jazzliefhebber Pieter Mondriaan. ​
Ook in de Disneyklassieker 'De Aristokatten' swingen ze erop los en de Zuid-Afrikaanse jeugdfilm 'Felix' brengt het verhaal een jonge saxofonist op de tonen van Kaapjazz. ​
Tot slot zijn er ook twee bijzondere avonden 'Cirque Composé meets Leuven Jazz' waarbij straffe circusartiesten hun kunsten vertonen op de live soundtrack van Tuur Florizoone & Friends.

7. Aardig voor je portemonnee

De meeste concerten van Leuven Jazz zijn goedkoper dan € 15 en zowat de helft van het festival is zelfs helemaal gratis! ​
Geniet van de gratis concerten van de LUCA Thema-ensembles, de Jazz op Zondag concerten in STUK, de B-Jazz Late Night Jams, de huiskamerconcerten en 'Jazz up your Kot'. Of wandel door de stad en bots op de 35-koppige Leuvense drumband DROM. Zij nodigen de Duitse brassband Rabatz en trompettist Bart Maris uit voor een gratis outdoorconcert.

8 - Meer dan enkel concerten

DOCVILLE presenteert drie schitterende jazzdocumentaires, waaronder de gloednieuwe docu over het Brussels Jazz Orchestra. Combineer een museumbezoek aan M - Leuven met een liveconcert van Ka:mos. Leer bij over drie vrouwelijke jazziconen aan de hand van de verhalen van Marc Van den Hoof. Sla je slag op de Jazz Vinylbeurs en luister zes dagen lang naar 'Leuven Jazz Radio', powered by Radio Scorpio.

Kortom, Leuven is voor even de stad van de Jazz.


PROGRAMMA & TICKETS: www.leuvenjazz.be

PERSCONTACTEN

BELEID
Denise Vandevoort, schepen van cultuur
E: denise.vandevoort@leuven.be
T: 016 27 41 31 - 0474 30 82 65

PROGRAMMA
Danny Theuwis, 30CC
E: danny.theuwis@leuven.be
T: 016 27 42 53 - 0499 67 76 43

PERS & COMMUNICATIE
Robrecht Penders, 30CC
E: robrecht.penders@leuven.be
T: 016 27 42 52 - 0479 79 35 04

'Leuven Jazz' bundelt de krachten van 30CC, Appeltuinjazz, Artkom, Cirkus in Beweging, Het Depot, DOCVILLE, Inuit, La Conserve, LUCA School of Arts, M Leuven, MuziekMozaïek, OPEK, PIEP, Radio Scorpio, Steiner for Life en STUK / Jazz op Zondag.
Het festival geniet de warme steun van Knack, Le Vif Express, De Zondag, Jazzism, The Brussels Times, Park Inn by Radisson Leuven, Ginette en de stad Leuven.


BEELDMATERIAAL

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be