Leuven Jazz kiest voor jong talent

Leuven, 25 januari - Leuven Jazz mag bij alle muziekfans weer met stip in de agenda. In een gebalde editie zet het jazzfestival zijn gekende troeven voorop, zoals huiskamerconcerten, lunch- en afterworkconcerten en combinaties met andere disciplines. Meer dan ooit ligt de focus daarbij vooral op jong en lokaal jazztalent. En extra leuk nieuws: je kan het festival zo goed als helemaal gratis beleven!

"Met 28 concerten op vijf dagen wordt het weer jazzy druk in Leuven", zo weet cultuurschepen Bert Cornillie. "Zoals steeds selecteert ons cultuurhuis 30CC daarbij een gevarieerd aanbod, dat zowel in de smaak zal vallen bij de kenners als bij zij die het genre willen ontdekken. De hoofdmoot van het programma is bovendien helemaal gratis. Dus ik zou zeggen: 'Niet twijfelen en kom van Leuven Jazz proeven!' "
"Voor de editie 2024 trekken we vooral de kaart van jong en lokaal jazztalent dat je van zeer nabij zal kunnen ontdekken", benadrukt festivalcoördinator Danny Theuwis (30CC). "Daarbij serveren we onder meer acht intieme huiskamerconcerten, een voorronde van de B-Jazz Contest en de themacombo's van de jazzopleiding aan de LUCA School of Arts. Ook de headliners BeraadGeslagen en pianist Alex Koo - die laatste trouwens in een exclusief ligconcert - horen bij de jonge wolven van de Belgische jazzscene."

PROGRAMMA

Voorronde B-Jazz International Contest

Op Leuven Jazz krijg je de eerste voorronde van de B-Jazz International Contest. De geselecteerde bands Elsiris, YENTL en TB Project bestaan alledrie uit muzikanten jonger dan dertig jaar. Zij dingen naar een plaatsje in de grote finale later dit jaar, waarbij ze zich kunnen meten met vier internationale jazzbands. ​
vr 15 maart, 20.00 uur - 30CC/Schouwburg

BeraadGeslagen

BeraadGeslagen is het ijzersterke duo van drummer Lander Gyselinck en toetsenist/zanger Fulco Ottervanger. Fulco is ook bekend van Stadt en De Beren Gieren en Lander zag je al op de podia met STUFF., LABtrio en de samenwerking met rapper Zwangere Guy. Zij presenteren hun recentste album Altijd Bewust Bewegen in een clubopstelling, waarbij het publiek op het podium mag plaatsnemen en samen met het duo uit de bol gaat.
Voor en na het zaalconcert ontdek je in de foyer de aanstormende lokale talenten Joël Francis en Fred Gata.
do 21 maart, 20.30 uur (Joël Francis) - 21.30 uur (BeraadGeslagen) - 22.45 uur (Fred Gata) - 30CC/Schouwburg

Themacombo's LUCA Jazz

Naar jaarlijkse gewoonte presenteert het festival de themacombo’s van de jazzafdeling van de LUCA School of Arts. Studenten werken samen met hun docent een repertoire uit rond een bekende figuur uit de jazzgeschiedenis, zoals Joe Henderson, Bud Powell, Yusef Lateef, Carla Bley of Belgische gitarist Philip Catherine.
do 21 tem zo 24 maart, in lunch & afterwork - 30CC/Schouwburg foyer

Familievoorstelling 'Colors'

Ook jonge jazzo's komen aan hun trekken tijdens Leuven Jazz. In de theatervoorstelling Colors (6+) speelt jazz een sleutelrol, want gitarist Geoffrey Burton laat zich inspireren door de songs vol kleuren van jazzcomponist Ken Nordine.
Colors wordt een boeiende ontdekkingstocht, gespeeld door mensen met en zonder beperking. Samen schudden ze de stempels en etiketten van zich af. Ze onderzoeken wat kleur met ons doet en hoe we als mens nog een al te statische blik op iemands identiteit hebben. ​
vr 22 maart, 19.00 uur - 30CC/Schouwburg

Jazz X All Style Battle

Voor het tweede jaar op rij koppelt de Jazz X All Style Battle livejazz aan freestyle dans. Op muziek van de band GlasHelder tonen de beste dansers hun stijl in een 1 vs 1 format. Elke danser wordt daarbij gekoppeld aan een jazzinstrument waar hij/zij op zal moeten freestylen tegen de tegenstander. Hoe verder de danser geraakt, hoe meer instrumenten zij/hij zal krijgen om op te dansen. Na de Battle volgt nog een afterparty met DJ Hygra.
za 23 maart, 19.00 uur - 30CC/Schouwburg

Ligconcert Alex Koo

De Belgisch-Japanse toetsentovenaar Alex Koo leek voorbestemd voor een carrière als klassiek pianist, maar raakte begeesterd door jazz. Met het nieuwe Etudes for Piano (2023) laat hij zijn voorliefde voor beide werelden samenvloeien. Avontuur en virtuositeit gaan hand in hand met melancholie en ellebogenwerk (letterlijk, voor wie Koo écht kent). Bijzonder bij dit concert is dat het publiek rond de piano ligt en zich zo helemaal laat meevoeren in de muziek.
zo 24 maart, 11.00 uur - 30CC/Schouwburg

Huiskamerconcerten

De slotdag van het festival staat al jaren synoniem met intieme huiskamerconcerten. Op acht locaties, ook in deelgemeentes Wijgmaal en Heverlee, geniet je van gratis optredens van onder meer Adriaan Swerts, Bodem, Mathys/Idris duo en het Vagos Kwintet. Ook de geanimeerde lezing I Just Don't Understand Jazz van jazzfan en Ancienne Belgique directeur Kurt Overbergh staat daarbij op het programma.
zo 24 maart - diverse locaties

Leuven Jazz praktisch

Alle details en tickets vind je op www.leuvenjazz.be.


PERSCONTACTEN

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
Danny Theuwis

Danny Theuwis

programma in concert, literatuur & Leuven Jazz, 30CC

PERSBEELDEN

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be