Leuven Jazz leeft!

19 - 28 maart / unieke livestreams & swinging bells

Leuven Jazz is terug! Vanaf 19 maart zorgen de Leuvense jazzpartners weer voor een jazzy lentegevoel. De eerste festivalhelft focust op online concerten, met als hoogtepunt een streaming concert met Belgische premières én de Amerikaanse toppianist Fred Hersch. Verder staan ook Too Many Fish, Eve Beuvens solo en swingende beiaardconcerten op het programma.

In maart 2020 viel de achtste editie van Leuven Jazz nog in het water om de gekende redenen: de eerste lockdown startte immers op de openingsdag van het festival. Ook een jaar later zijn events met publiek nog niet haalbaar, daarom werd een online editie uitgewerkt. Schepen van cultuur, Denise Vandevoort:

"Ik ben zeer blij dat de jazzpartners, onder leiding van ons stedelijk cultuurhuis 30CC, opnieuw de veerkracht van de cultuursector tonen. Deze online editie mag dan wel zonder rechtstreeks 'contact' zijn, toch zal je kunnen genieten van een fraaie selectie aan Belgisch talent, met de internationale topper Fred Hersch erbovenop. Daarnaast staan we in Leuven ook gekend voor onze vernieuwende formats, zoals mag blijken uit de swingende bijdrages door drie van onze Leuvense beiaarden. Zo zal je Leuven Jazz in heel de stad kunnen horen!"

Opening Night met Fred Hersch (20.03)

Klepper van deze online editie wordt ongetwijfeld het streaming concert 'Opening Night'.

De Amerikaan Fred Hersch is al drie decennia een van de meeste innovatieve jazzpianisten, met een ongeziene virtuositeit en fantasie. Exclusief voor Leuven Jazz brengt hij een soloconcert vanuit de Soapbox Gallery in New York, waarbij zijn recentste album 'Songs from Home' centraal staat. Het wordt een warm, toegankelijk concert met eigen werk, standards en bewerkingen van popsongs uit de sixties. Dit concert geeft ook al een voorsmaakje op Leuven Jazz 2022, waar Hersch gepland staat als artist in residence.

Ook de drie andere optredens van deze avond, opgenomen in de 30CC/Schouwburg, zullen de jazzfans weten te bekoren. ​
Drummer Antoine Pierre (Urbex, Next.Ape ...) brengt zijn gloednieuwe soloproject 'VAAGUE' voor het eerst voor een (online) publiek en voor Cinema Paradiso ft. Jozef Dumoulin betekent dit concert de première van de gloednieuwe plaat 'Volume #2'. ​
Leuven Jazz brengt ook twee artiesten voor het eerst samen op een podium: in 'Blind Date #1' zorgen Nabou Claerhout en Lynn Cassiers voor een verrassende versmelting van trombone, zang en elektronica.

Too Many Fish (21.03)

Too Noisy Fish, het pianotrio van Peter Vandenberghe (piano), Kristof Roseeuw (contrabas) en Teun Verbruggen (drums), viert in 2021 zijn 10de verjaardag. ​
Voor deze bijzondere gelegenheid verandert het trio in Too Many Fish. In deze XL-uitvoering krijgen ze de steun van auteur Dimitri Verhulst, trompettist Bart Maris, saxofonist Bruno Vansina, percussionist Philip De Jager en DJ Grazzhoppa. Zet je schrap voor een unieke trip vol hedendaagse muziek, exotica en free jazz!

Eve Beuvens solo (27.03)

De Belgische pianiste Eve Beuvens (Heptatomic, Mikael Godée-Eve Beuvens Quartet, ...) staat internationaal gekend voor haar frisse, hedendaagse en intelligente jazz. ​
Vanuit de stemmige toneelzaal van Steinerschool de Zonnewijzer (Wijgmaal) speelt ze een gevarieerd en toegankelijk soloprogramma met eigen creaties en werk van Thelonious Monk en Duke Ellington. ​
De opbrengsten van dit streamingconcert gaan naar de uitbreiding van de Middelbare Steinerschool Leuven.

Swinging Bells (19, 23, 24 & 26.03)

De Leuvense beiaarden van de Universiteitsbibliotheek, de Abdij van Park en de Sint-Pieterskerk brengen deze keer geen luidklokken, maar vier concerten vol swingende improvisaties. ​
Beiaardiers Luc Rombouts, Carl Van Eyndhoven en Eddy Mariën serveren onder meer melodieën van George Gershwin, Django Reinhardt, Toots Thielemans, Scott Joplin en Duke Ellington.
Je kan deze concerten in openlucht beluisteren, met respect voor de coronaregels, maar ook thuis via livestream.

Nog meer op komst!?

Daarmee is het programma voor de jaargang 2021 nog niet voltooid.

Zo volgen er in maart en april nog vijf streaming concerten door de B-Jazz International Contest. De internationale competitie voor jonge bands en muzikanten wordt dit jaar overgeslagen en vervangen door livestreams met de vijf recentste winnaars van de wedstrijd: Aishinka, Martin Salemi Trio, Daahoud Salim Quintet, Florian Favre Trio en Philippe Lemm Trio. Elke winnaar wordt ook voorafgegaan door een aanstormend Belgisch jazztalent. Meer details volgen binnenkort via www.leuvenjazz.be.

De tweede festivalhelft is voorzien vanaf de maand mei. Leuven Jazz hoopt dan - met nog meer jazzpartners aan boord - opnieuw concerten mét publiek te mogen organiseren. Zo circuleren onder meer al de namen Dans Dans, Steiger, Rebirth::Collective ft. Tutu Puoane en An Pierlé Quartet. Uiteraard kunnen deze concerten enkel georganiseerd worden mits voorafgaandelijke versoepelingen door de overheid.


PROGRAMMA & TICKETS: WWW.LEUVENJAZZ.BE

De streaming concerten 'Opening Night' en Eve Beuvens solo zijn betalend.
Alle andere concerten zijn gratis.

Leuven Jazz geniet de warme steun van stad Leuven, Jazzism, Jazz&Mo', De Zondag, The Brussels Times en The Soapbox Gallery (NY).


PERSCONTACTEN

Danny Theuwis

Danny Theuwis

programma in concert, literatuur & Leuven Jazz, 30CC

PERSBEELDEN

Het copyright vindt u bij elke foto in de filenaam.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be