LEUVEN JAZZ LOKT 7.000 JAZZFANS

Een stevige gitarenset van IH8 Camera plaatste gisterenavond het slotakkoord van de zevende 'Leuven Jazz'. De voorbije elf dagen genoten 7.121 bezoekers van het gevarieerde jazzfestival. Hoogvliegers waren onder meer het pianoduo Iyer & Taborn, het Belgische Dans Dans, de acid-jazz van Incognito, gitarist Julian Lage en het meeslepende The Breath. De 40ste 'B-Jazz International Contest' werd gewonnen door het Brusselse septet Aishinka. 'Leuven Jazz' staat ook volgend jaar op de jazzkalender en loopt dan van 19 tot en met 29 maart 2020.

ENKELE HOOGTEPUNTEN

 • Meesterschap en verscheidenheid
  'Leuven Jazz' demonstreerde opnieuw de enorme verscheidenheid van de hedendaagse jazzscene: van de intense en imposante virtuositeit van pianisten Vijay Iyer en Craig Taborn tot het laidback meesterschap van gitarist Julian Lage, van de feestelijke acid-jazz van Incognito tot de adembenemende soul-jazz van The Breath of het ronduit indrukwekkende Dans Dans.
 • Belgische talenten
  Het Leuvense jazzfestival blijft ook uitdrukkelijk kiezen voor Belgische jazz. Zo werd de 40ste verjaardag van Igloo Records gevierd met een unieke gelegenheidsband van pianist Eric Legnini en een optreden van het LG Jazz Collective.
  De all-starband Placenta bracht hulde aan Marc Moulin en youngsters als gitarist Roeland Celis en bassist Cyrille Obermüller etaleerden hun talenten in vijf verschillende formaties. Gitarist Ruben Machtelinckx stelde zijn nieuw kwartet voor en zowel H A S T als Whocat lanceerden hun nieuwe cd.
  Heel bijzonder was ook de terugkeer van Milkshake Banana, 40 jaar na hun overwinning in de allereerste 'Jazz Hoeilaart' van 1979 (waarover verder meer).
 • B-Jazz International Contest
  De 'B-Jazz International Contest', de opvolger van 'Jazz Hoeilaart', is al 40 jaar dé internationale referentiewedstrijd voor jonge ensembles. Na twee boeiende finale-avonden bekroonde de jury het septet Aishinka met de 'Grote Prijs Albert Michiels'. Dit Brusselse zevental, met internationale samenstelling, onderscheidde zich onder meer door drie zangeressen en een repertoire gebaseerd op traditionele Bulgaarse gezangen.
 • Intieme jazz
  Naar goede gewoonte serveerde het festival op de slotzondag gratis huiskamerconcerten, verspreid over heel de stad. De intieme setting van deze elf concerten maakt het voor velen een ongedwongen (her)ontdekking van het genre. Met onder meer het nieuwe trio van Nicolas Thys, het Piet Verbist Quartet, Nabou en Thomas Champagne Random House waren ook hier vooral straffe Belgische muzikanten te bewonderen.
 • Families houden van jazz
  Ook families met jonge kinderen weten 'Leuven Jazz' duidelijk te smaken. Het jazzconcert 'Glimp' voor peuters, de Disney-klassieker 'The Jungle Book' en de 'Thelonious'-productie van Zonzo Compagnie met livemuziek van De Beren Gieren speelden voor uitverkochte en enthousiaste zalen.

Schepen van cultuur Denise Vandevoort vat het festival treffend samen:

“Leuven Jazz vulde concertzalen, clubs, huiskamers, boten en filmzalen ... de vibe was overal in de stad. Ik ben dan ook erg trots op de vele partners die er, onder aanvoering van cultuurcentrum 30CC, een groot feest van maakten. Samen met de vele jazzfans kijk ik dus nu al uit naar de achtste editie in 2020!"

SAVE THE DATE: EDITIE 2020

VAN DONDERDAG 19 TOT EN MET ZONDAG 29 MAART 2020
VOLLEDIG PROGRAMMA VANAF JANUARI 2020 >> WWW.LEUVENJAZZ.BE

PARTNERS

'Leuven Jazz' bundelt de krachten van onder meer 30CC, Appeltuinjazz, Artkom, C.C. Oratoriënhof, Cinema ZED, De Bib Leuven, De Libertad, Den Tube, Existenz, Het Depot, Het Narrenschip, La Conserve, LUCA Jazz, M-Museum Leuven, Muziekmozaïek, OPEK, Piep!, Radio Scorpio, Spits, Steiner for Life, Stelplaats, STUK (Jazz op Zondag) en Urban Woorden.

Het festival geniet de warme steun van Tripel Karmeliet, La Libre Belgique, De Morgen, Deze Week, Jazzism, The Brussels Times, Pentahotel Leuven, Vlaanderen en stad Leuven.

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Danny Theuwis

festivalcoördinatie, Leuven Jazz

Robrecht Penders

pers & communicatie, Leuven Jazz

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be