LEUVEN JAZZ LOKT RUIM 7.000 BEZOEKERS

ZESDE EDITIE * RECORDOPKOMST * EDITIE 2019: 15-24 MAART

Met een uitverkocht en meeslepend concert plaatste Melanie de Biasio gisterenavond het orgelpunt van de zesde editie van Leuven Jazz. De voorbije tien dagen genoten 7.143 bezoekers van het diverse en hoogstaande jazzfestival. Naast leading lady de Biasio waren onder meer ook Philip Catherine, Mark Guiliana en een Triple Bill met Sons of Kemet XL de absolute smaakmakers. 'Leuven Jazz' staat ook volgend jaar op de jazzkalender en loopt dan van 15 tot en met 24 maart 2019.

ENKELE HOOGTEPUNTEN

Internationale sterren 

De internationale sterren brachten de drumskills van wijlen Elvin Jones helemaal tot leven in een telkens volgepakte 30CC/Schouwburg. Het drummersprogramma werd niet enkel gesmaakt door het publiek, maar evenzeer door de artiesten zelf.

De jonge Moses Boyd gaf meteen de toon aan op donderdagavond (in duo Binker&Moses), Mark Guiliana bekroonde vervolgens de set van zijn fabelachtige kwartet met een speciale solo om Jones echt een ereplaats te geven. Nasheet Waits liet horen dat hij een van de beste hedendaagse Amerikaanse drummers is en Sons of Kemet XL (met vier drummers) was een absoluut feestje. In optimale omstandigheden beleef je deze aanstekelijke bende misschien op een Caraïbisch festival, maar 'Leuven Jazz' stond hiermee wel op de kaart.

Voor nog meer frisse jazz uit Londen tekenden de gouden stem van Zara McFarlane, maar vooral ook de jonge beloftevolle saxofoniste Nubya Garcia. Onthoud die naam … En geen betere afsluiter dan leading lady Melanie De Biasio voor een uitverkocht Depot.

Belgische talenten boven

'Leuven Jazz' blijft ook zeer gericht kiezen voor talent uit eigen land en werd opnieuw beloond. Drummers Antoine Pierre en Lander Gyselinck brachten samen met (Nederlander) Mark Schilders een exclusief en verbluffend eerbetoon aan Elvin Jones. Slagwerkers Karen Willems en Eric Thielemans gingen in een heerlijke double bill met MDC III. Haven (met drummer Yves Peeters) en Vansina Quartet (met drummer Teun Verbruggen) vulden de Appeltuin en Rebirth::Collective bezorgde de vernieuwde Blauwe Kater zijn eerste feestje. En dan waren er nog het gloednieuwe 'Imagine Raymond', het ligconcert 'Book of Air' (VVolk), de uitverkochte familieproductie 'Boom-Boom' met het BJO ... het toont hoe levend, divers en getalenteerd de Belgische jazzscene is.

Bijzondere aandacht was er bovendien voor de 75ste verjaardag van Philip Catherine. De grootmeester van de jazzgitaar vierde deze verjaardag met de bigband van de LUCA Jazz opleiding. Onder leiding van Frank Vaganée en in frisse arrangementen van Bert Joris werd het een heerlijke avond. 

Intieme jazz

Het Leuvense jazzfestival zet ook steeds bewust in op een toegankelijk programma. Om iedereen te laten kennismaken met jazz, kon je dus heel wat concerten gratis (of voor een prikje) meepikken. Op de slotzondag kon dat zelfs in een zeer intieme en ongedwongen sfeer: in 13 gratis huiskamerconcerten kroop je haast bij de muzikanten op schoot. Met onder meer Michel Bisceglia, Antoine Pierre en Jean-Paul Estiévenart, Dree Peremans en het Ewout Pierreux trio waren ook hier vooral straffe Belgische muzikanten te bewonderen.

B-Jazz Contest

De 'B-Jazz Contest' blijft dé internationale referentiewedstrijd voor jonge ensembles. Na twee boeiende finale-avonden bekroonde de internationale jury het Belgische Martin Salemi Trio met de 'Grote Prijs Albert Michiels'. Volgend jaar belooft de wedstrijd alvast een speciale editie ter gelegenheid van zijn dertigste verjaardag.

Leuke gimmick

Het festival pakte daarnaast ook uit met een extra smaakmaker. Leuvens chocolatier Bittersweet creëerde speciaal voor 'Leuven Jazz' immers de 'Some Jazz to Rock my Soul' praline. De smaak is even "knetterend als de drums" en ook de styling past helemaal bij de look van het festival. De praline is ook de komende dagen nog te koop.

SAVE THE DATE: LEUVEN JAZZ 2019

Schepen van cultuur Denise Vandevoort vat het festival treffend samen: “De aanstekelijke vibe van 'Leuven Jazz' was overal te merken in de stad. Jazz vulde concertzalen en huiskamers, pleinen en filmzalen, cafés en de bibliotheek ... Heel wat locaties, zoals La Conserve of de Spits-boot, waren nieuw, maar bleken meteen een straffe aanwinst voor het festival. Ik ben dan ook erg trots op de vele jazzpartners die er, onder aanvoering van 30CC en Het Depot, een groot feest van maakten. Samen met de vele fans kijk ik dus nu al uit naar de zevende editie in 2019!" 

EDITIE 7: VAN VRIJDAG 15 TOT EN MET ZONDAG 24 MAART 2019

OP VELE PODIA IN LEUVEN
PROGRAMMA VANAF JANUARI 2019 >> WWW.LEUVENJAZZ.BE

'Leuven Jazz' bundelt de krachten van onder meer 30CC, Het Depot, Appeltuinjazz, Artkom, Cinema ZED, de Bib Leuven, De Blauwe Kater, JazzLabSeries, Jeugdcentrum Vleugel F (Jammin' with Fonske), La Conserve, Libertad, LUCA Jazz, M-Museum Leuven, Muziekmozaïek Folk & Jazz, OPEK, Oratoriënhof, STUK (Jazz op Zondag) en 't Narrenschip.

Het festival geniet de warme steun van Leffe, De Morgen, Deze Week, stad Leuven en de Vlaamse overheid.

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Danny Theuwis

festivalcoördinatie, Leuven Jazz

Robrecht Penders

Pers & communicatie, Leuven Jazz

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be