LEUVEN JAZZ WORDT EXTRA LARGE

11 DAGEN * 18 LOCATIES * RUIM 60 CONCERTEN EN MEER

Van 14 tot en met 24 maart leeft Leuven weer op een jazzy beat! De zevende editie van 'Leuven Jazz' wordt namelijk extra large: op 11 dagen kan je meer dan 60 concerten en andere activiteiten bijwonen. Op de goedgevulde affiche vind je wereldtoppers, Belgische helden, jonge talenten, maar ook jazzfilms en familieconcerten. Tickets zijn vanaf vandaag te koop.
 

"Leuven Jazz is en blijft een echt stadsfestival. Wandel door de stad en je voelt de jazz overal: in de grote concertzalen en cafés, in de bibliotheek en de filmzaal, in boten en huiskamers", vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort

"Bovenal weerspiegelt Leuven Jazz de geest van Leuven als muziekstad, met een groot kwalitatief aanbod en dito spelers. Cruciaal daarin staat ons Leuvens model van samenwerking: de bekende cultuurhuizen zoals 30CC, Het Depot of STUK gaan daarin hand in hand met organisatoren buiten het kunstencircuit, zoals Appeltuinjazz, Oratoriënhof, La Conserve, Stelplaats en vele anderen. Bovendien is Leuven Jazz is ook meer dan enkel muziek en tekent het dus voor een mix van concerten, expo's, film, literatuur én een jazzquiz""

7 ACCENTEN IN EDITIE 7

1. HAPPY BIRTHDAYS

Leuven Jazz viert feest, tot driemaal toe!

 • 40 jaar Igloo Records! We vieren het Belgische jazzlabel met een straffe gelegenheidsband rond stergitarist Philip Catherine en toetsenist Éric Legnini, maar ook met enkele verse heruitgaves op vinyl.
 • 40 jaar B-Jazz International Contest, voorheen 'Jazz Hoeilaart'. De vertrouwde competitie met zes internationale finalisten blijft uiteraard, maar als bonussen krijg je een hommageconcert met de talenten van LUCA Jazz, een mini-expo en een concert van Milshake Banana 2.0, winnaars van de eerste editie in 1979. 
 • 10 jaar AppeltuinJazz. In De Appeltuin school bouwden Eddy Macquoy & co op 10 jaar tijd een fijne jazzreeks uit, goed voor nu al 150 concerten! Voor het verjaardagsfeest tijdens Leuven Jazz nodigen ze LG Jazz Collective uit, de Belgische supergroep geleid door jonge gitaarvirtuoos Guillaume Vierset. Ook niet te missen: de expo van huisfotograaf Eric Malfait!

2. GITAREN ALOM

Na de drums in de vorige editie staat in 2019 de gitaar centraal. Naast de al vernoemde Philip Catherine en Guillaume Vierset tekenen onder meer ook Julian Lage, Dans Dans, Jakob Bro & Jesse van Ruller, Fabrizio Graceffa en Albert Vila present. Het slotconcert van IH8 Camera 'Super 9' plaatst zelfs acht gitaristen op het podium, met naast bezieler Rudy Trouvé onder meer ook Daan Stuyven, Stef Kamil Carlens, Bjorn Eriksson ...

3. WERELDSTERREN 

Aan absolute sterren is er uiteraard ook dit jaar geen gebrek.

 • Voor de absolute topavond tekent een Amerikaans superduo op piano: Vijay Iyer en Craig Taborn. Hun langverwachte duo-plaat verschijnt op 15 maart bij ECM, pal in het festival! Aansluitend krijg je bovendien het exclusieve trioconcert van Julian Lage. De strafste jazzgitarist van het moment brengt eveneens een nieuwe release mee.
 • Meestergitaristen Jakob Bro en Jesse van Ruller tekenen voor een double bill en laten zich bijstaan door twee bigbands vol Belgische jazztalenten.
 • De Iers-Britse groep The Breath, met enkele leden van The Cinematic Orchestra, stelt zijn tweede plaat vol soulvolle songs voor. Zij staan in double bill met het groovende Vegir, het nieuwe project van Dominique Vantomme, aangevuld met de betoverende stem van Hindi Zahra. Een absolute primeur!
 • In Het Depot geniet je niet enkel van de feestelijke acid-jazz en funk van de Britse band Incognito, maar evenzeer van een Laat Open feest met onder meer drum-'n-basslegende LTJ Bukem, Joe Armon-Jones en LeFtO.

4. DE BELGEN

Dat er steengoede jazz uit eigen land komt, bewijst Leuven Jazz elke editie. Enkele namen die je dit jaar niet mag missen:

 • Het LG Jazz Collective van Guillaume Vierset telt in zijn rangen onder meer Antoine Pierre, Steven Delannoye en Jean-Paul Estiévenart.
 • Dans Dans behoort absoluut tot de opwindenste projecten uit de Lage Landen.
 • Gitarist Ruben Machtelinckx stelt een gloednieuw kwartet samen en focust op de steelstring gitaar.
 • De supergetalenteerde, Leuvense contrabassist Cyrille Obermüller ontdek je zelfs in vier verschillende formats en bands: met het kwintet H A S T, in het trio van Casimir Liberski, op Jazz @ Steiner met Sam Versweyveld en gitarist Roeland Celis en in de bigband van Conservatorium Antwerpen, in dialoog met Jakob Bro.

5. YOUNG AT HEART

Leuven Jazz heeft een hart voor jonge muzikanten én jonge muziekliefhebbers.

 • Naast de al vermelde jonge Belgische talenten zijn er de B-Jazz International Contest, de talrijke concerten van de LUCA Jazz afdeling en een jazzavond in het architectuurprogramma Existenzweek.
 • Gloednieuw is ook PRELUDE, een openingsfeest op vijf locaties rond de Leuvense Vaart. De Stelplaats, Den Tube, Artkom, La Conserve en de Spits boot openen hun deuren voor een jong publiek: met jonge bands als Zwerm en Hi Hawaii, een gitaardokter, jazzkunst en dansfeestjes tot in de vroege uurtjes. 
 • Leuven Jazz is er ook voor de hele familie. Dit jaar staan er drie afspraken voor kinderen en hun (groot)ouders op het programma. Met het jazzconcert 'Glimp' voor peuters, de Thelonious-productie van Zonzo Compagnie (met livemuziek van De Beren Gieren) en de Disney-klassieker ‘The Jungle Book’. Die laatste wordt bovendien aangevuld met The Original Soundtrack Live van filmjournalisten Robin Broos en Jeroen Struys.

6. MEER DAN MUZIEK

Even wat anders dan een concert? Leuven Jazz heeft zoveel meer in de aanbieding.

Naast 'Jungle Book' serveert Cinema ZED je nog meer jazzy filmparels. 'My Foolish Heart' (over Chet Baker) en 'The Jazz Ambassadors' beleven hun Belgische premières en met 'Meeuwen sterven in de haven' en 'Just Friends' plaatsen ze saxofonist Jack Sels in de kijker.

Verder kan je gaan quizzen in De Libertad, verschillende expo’s bezoeken of genieten van spoken word in Jazz'n'Words. De boekvoorstelling 'Het ouderlijk huis' van Rita Vranken gaat gepaard met een stevige portie livejazz en voor meer achtergrond en verdieping zit je steeds goed bij Marc Van den Hoof en Joris Preckler (Klara).

7. AARDIG VOOR JE PORTEMONNEE

Leuven Jazz spaart ook je portemonnee. Het duurste ticket kost € 26, maar de meeste concerten zijn goedkoper dan € 20. Ruim de helft van het programma is bovendien helemaal gratis! Daarbij onder meer de vele middag- en aperitiefconcerten in de 30CC/Schouwburg, de 'Jazz op Zondag' concerten in STUK Café of Het Depot Café met Collective Conscience.

Op de slotzondag kan je opnieuw gratis concerten meepikken in vele Leuvense huiskamers. Het volledige programma wordt pas half februari vrijgegeven, maar onder meer Suura, Nicolas Thys/Tim Finoulst, Rebekka Van Boxstael Quartet, Stefan BracavalNabou en het Piet Verbist Quartet zijn al bevestigd.

Kortom, Leuven wordt voor even de stad van de Jazz.

PRAKTISCH

DONDERDAG 14 > ZONDAG 24 MAART 2019
INFO & TICKETS: WWW.LEUVENJAZZ.BE

PARTNERS

'Leuven Jazz' bundelt de krachten van onder meer 30CC, Appeltuinjazz, Artkom, C.C. Oratoriënhof, Cinema ZED, De Bib Leuven, De Libertad, Den Tube, Existenz, Het Depot, Het Narrenschip, La Conserve, LUCA Jazz, M-Museum Leuven, Muziekmozaïek, OPEK, Piep!, Radio Scorpio, Spits, Steiner for Life, Stelplaats, STUK (Jazz op Zondag) en Urban Woorden.

Het festival geniet de warme steun van Tripel Karmeliet, La Libre Belgique, De Morgen, Deze Week, Jazzism, The Brussels Times, Pentahotel Leuven, Vlaanderen en stad Leuven.

Leuven Jazz 2019 (brochure)

PDF - 2.8 Mb

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Danny Theuwis

coördinatie/programmatie Leuven Jazz

Robrecht Penders

communicatie & pers Leuven Jazz

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be