LEUVEN LEEST

DE LANCERING VAN EEN LITERAIRE COMMUNITY

Gedurende de voorbije maanden hebben 30CC, de Bib Leuven en CultuurConnect het oor te luister gelegd bij lezers in Leuven. Waar dromen ze van? Wie willen ze ontmoeten? Welke leestips zoeken ze? Het besluit staat vast: boeken en lezen moeten zichtbaar(der) worden. In de stad en daarbuiten. Onder de noemer ‘Leuven Leest’ wordt op dinsdag 20 juni een literaire community gelanceerd, online én offline.

 

Aan het woord zijn schepen van cultuur Denise Vandevoort en initiatiefnemers Danny Theuwis (30CC) en Hanne Huyse (De Bib Leuven).

WAAROM IN LEUVEN?

“De Leuvense literaire ruimte is een netwerk, een sfeer en een geheel van fysieke en virtuele plekken waar individueel of gemeenschappelijk literatuur ontdekt, geproefd, gesmaakt, gekoesterd, beleefd en/of gecreëerd kan worden. Leuven biedt de unieke context waarin onderzoek, ondersteuning, ontmoeting … tot bijzondere en verrassende literaire realisaties kunnen leiden,” zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort.

“Of meer concreet: Leuven heeft vruchtbare grond voor de letteren. We tellen hier maar liefst 12 boekhandels, 6 uitgeverijen, 21 auteurs, 8 verenigingen rond boeken, 20 boekentillen met 40 peters en meters en 240 buurtbewoners die het initiatief steunen, 665 studenten Letteren, een pak scholen die focussen op literatuur in de opleiding, een cultuurcentrum dat op jaarbasis een stevige portie literatuur serveert en last but not least: naast de Bib Leuven en de universiteitsbibliotheek ook nog eens 13 deelbibliotheken van de universiteit en 4 bibfilialen.”

“Geen wonder dus dat we hiermee aan de slag wilden: zowel 30CC als de Bib Leuven vatten de ambitie op om letteren en literatuur extra zichtbaar te maken en dit literaire Leuven netwerk te dienen, onderhouden en verder te creëren. Met andere woorden: de tijd was rijp voor de leescommunity Leuven Leest.”

VIER PERSPECTIEVEN

Hanne Huyse licht de belangrijkste doelen toe: “Leuven Leest is niet meer of niet minder dan gemeenschapsvorming: ontmoeting creëren rond lezen. Lezen kan de basis zijn voor verbinding, begrip en verrijking, in een individualistische samenleving. Verder wil het project ook lezen zichtbaar maken in Leuven, om zo enerzijds Leuvenaars aan te zetten tot lezen, maar anderzijds ook Leuven op de kaart te zetten als ‘leesstad’. Toegankelijkheid en vanzelfsprekendheid zijn troef: lezen levert een belangrijke bijdrage tot zelfkennis, zelfontplooiing en emancipatie en is een belangrijke katalysator voor het begrip van de ‘ander’ en van andere culturen. Ten slotte stimuleert een project als Leuven Leest ook literaire creatie, van jongs af aan.”

WEBTOEPASSING

“Als vertrekpunt maakten we een webtoepassing waar Leuvenaars een literaire agenda kunnen raadplegen met alle literaire activiteiten (op basis van de UiTdatabank), en waar ze vooral ook leestips van en voor lezers vinden. De webtoepassing is een digitale huiskamer voor de community, met bijvoorbeeld ook ruimte voor een online leesclub. Je vindt er een overzicht van goede leesplekken in Leuven, boekhandels, uitgeverijen en bibliotheken in Leuven en er is integratie met sociale media.”

LEESAMBASSADEURS

Danny Theuwis: “Belangrijk is dat Leuven Leest hier de vinger aan de pols houdt en daadwerkelijk tegemoetkomt aan de behoefte van de lezers, stakeholders en uiteindelijke gebruikers van het webplatform. Daarom wordt er in eerste instantie gefocust op het geven van leestips. De community wordt vertegenwoordigd door een aantal leesambassadeurs die deze leestips posten, maar ook actief als klankbord dienen om beleid te verfijnen, hiaten te detecteren, ideeën aan te reiken, mee te creëren, Leuven Leest mee te maken. Daarnaast wordt er samen met Cultuurconnect verder onderzocht welke mogelijkheden het webplatform nog biedt.”

MOTIVATIE & ONDERZOEK

“Uit eerder onderzoek bleek dat Leuvenaars geïnteresseerd zijn in een kalender van events waarbij alles terug te vinden is rond lezen en literatuur in Leuven. Een duidelijk overzicht van literaire activiteiten en actoren ontbreekt nog in Leuven. Ook willen ze graag tips krijgen over plekken waar het leuk lezen is. Er is verder zeker interesse voor het delen van leestips, zowel aan bekenden als onbekenden, en ze willen dat ook wel doen op een Leuvens platform. Het lokale aspect is hier doorslaggevend, daarnaast is ook een zekere kennis van zaken/autoriteit wel belangrijk, of het maakt een tip waardevoller,” aldus nog Danny Theuwis.

“Er zijn best wat mensen die de behoefte uitdrukken om te praten over wat ze gelezen hebben. Velen hebben in de eigen kring niet meteen ‘lezers’. Het is duidelijk dat offline (ontmoeten en praten over wat ze gelezen hebben, leuke leesplekken, …) en online (alles gemakkelijk samen vinden, geen verwijzingen naar andere sites, …) aansluiting kunnen vinden in wat deze lezers willen. Vandaar dat wij de tijd rijp achten voor Leuven Leest,” besluit Denise Vandevoort.

Leuven Leest is een samenwerking van 30CC, de Bib Leuven en CultuurConnect.

Op de foto (vlnr): ambassadrice Linda Wouters, schepen Denise Vandevoort en ambassadeur Dries Debie. 

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, Stad Leuven

Danny Theuwis

Programmator literatuur en muziek, 30CC

Hanne Huyse

deskundige publiekswerking, De Bib Leuven

Hannes Vanhaverbeke

projectleider cultuurconnect, CultuurConnect

Lieselot Van Maldeghem

perscontact cultuurconnect, CultuurConnect

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be