Leuvense Toneelprijzen 2018

Laureaten bekend

Zaterdag 16 juni 2018 — Met de uitreiking van de Leuvense Toneelprijzen werd daarnet het slotakkoord geplaatst van een vruchtbaar Leuvens theaterseizoen. Er werden drie prijzen uitgereikt: de Kleine Prinsprijs voor beste jongerentheater, de Euripidesprijs voor beste volwassenenproductie en het Fiere Margrietjuweel voor beste acteur.

De drie laureaten voor 2018 zijn respectievelijk Kindertheater Stekelbaars met ‘Frankenstein of het geheim van Smrtnwsk’, CampusToneel met ‘Boeren Sterven’ en Tine Wijnants van KT De Dijlezonen voor haar rol in ‘Scènes uit een huwelijk’.

Het theaterleven in Leuven floreert al decennia lang. In totaal staat de teller nu op maar liefst 30 (!) erkende toneelgezelschappen. De jury heeft dan ook een goed gevuld seizoen achter de kiezen, met bezoeken aan 31 producties, waarvan 6 jongerenvoorstellingen. De laatste voorstelling speelde pas op donderdag 7 juni, de beraadslaging volgde meteen.

KLEINE PRINS

Eerste winnaar van de avond was Kindertheater Stekelbaars. Hun productie ‘Frankenstein of het geheim van Smrtnwsk’ werd bekroond met de Kleine Prinsprijs voor de beste jeugdtheaterproductie. Deze erkenning is goed voor een geldbedrag van 500 euro. De jury zei over deze productie: “De regie van Bob Vanderstukken was fris, levendig, met veel creativiteit en met speciale aandacht voor de individuele personages.” In het rapport roemde de jury ook ‘Bremer Braadwürst’, een samenwerkingsproject van campus Woudlucht, muziekschool De Vonk en Toneel Heverlee. Letterlijk: “Kippenvel en een immense warmte tegelijk.” De productie valt buiten deze competitie, maar de jury stond er op dit te delen met het publiek.

EURIPIDESPRIJS

De beste volwassenenproductie was het afgelopen seizoen ‘Boeren Sterven’ van CampusToneel, bewerkt en geregisseerd door Yentl Gijbels. Zij ontvingen de Euripidesprijs en een bedrag van 1.000 euro uit handen van schepen Vandevoort. De jury had veel lovende woorden voor deze productie: “… We zagen een prachtige, originele, bevreemdende en intense voorstelling. Over groeipijnen, vluchten, zoeken, mislukken en de hoop dat het allemaal beter wordt. …” De andere genomineerden, Toneel Heverlee en Koninklijke Toneelgroep de Reynaertghesellen, kregen een eervolle vermelding en een geldbedrag van 350 euro.

HET FIERE MARGRIETJUWEEL

Het Fiere Margrietjuweel is de oudste Leuvense theaterprijs en bekroont al sinds 1956 de beste individuele acteerprestatie. Dit jaar wordt Tine Wijnants opnieuw opgenomen in de eregalerij met de beste acteurs en actrices. Het is de tweede keer dat Wijnants deze prijs in de wacht sleept, ook in 2011 viel ze in de prijzen. Wijnants krijgt deze prijs voor haar rol in 'Scènes uit een huwelijksleven' van KT De Dijlezonen. Uit het juryrapport: “Tine speelde vanuit de buik, vol overgave, heel naturel en vlot en ook goed gedoseerd. We hebben bewondering voor haar taalgebruik, haar mimiek, haar inleving in de steeds evoluerende situaties, kortom bewondering voor haar grote klasse. Ze speelde met veel flair, met veel métier, met veel durf. Ze liet ons iemand zien van vlees en bloed, zeer complex soms. De herkenbaarheid laat het publiek meeleven met één van beide of zelfs met beide personages.”

LOF

Tijdens de prijsuitreiking sprak schepen van cultuur Denise Vandevoort haar lof uit voor de vele medewerkers voor en achter de schermen van alle toneelproducties. “Mensen met verschillende achtergronden scharen zich achter een gezamenlijke passie. Samen toneel maken is intensief en tegelijkertijd heel erg verbindend. Hier worden banden voor het leven gesmeed. We kunnen hen niet hard genoeg bedanken voor hun inzet. Hier in Leuven prijzen we ons erg gelukkig met onze bloeiende amateurkunsten. We doen er, ook vanuit de stad, alles aan om de sector te stimuleren. Werkingssubidies, speelkansen, een overkoepelend festival als ‘Amateurama’, communicatieopportuniteiten via uitinleuven.be en deze toneelprijzen staven dat.”

De Leuvense Toneelprijzen zijn een initiatief van de directie cultuur en 30CC, met de steun van stad Leuven. De prijzen worden toegekend op basis van het grondige en gedetailleerde werk van de zes juryleden: George Christens, Karen Crabbé, Marie Goossens, Yolanda Mattheus, Jos Oleo en Marc Smet.

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Lieve Grymonprez

deskundige gemeenschapsvorming

Piet Forger

directeur cultuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be