LIAISON PUBLIEK

5DE EDITIE * SOCIAAL-ARTISTIEK FESTIVAL * BEELDEND WERK & THEATER

Van vrijdag 2 tot en met woensdag 14 december organiseren Compagnie Tartaren en De FactorY de vijfde editie van 'Liaison Publiek'. Dit festival van sociaal-artistiek werk daagt kunstenaars en publiek uit om zich tot elkaar te verhouden. Dit jaar bestaat 'Liaison Publiek' uit een kunstenparcours en een expo. Beide kaderen bovendien in het Leuvense stadsfestival 'The Future is More - 500 jaar Utopia'. Voor de tweede keer werkt ook het LEA atelier mee aan het festival.

KUNSTENPARCOURS 

De FactorY en Compagnie Tartaren lieten zich samen inspireren door de 'Utopia' van Thomas More en realiseerden het kunstenparcours 'De Kueze van de Worms' in de publieke ruimte, in het kader van het project 'Op zoek naar Utopia' van KUN[S]T Leuven.

Ga op ontdekkingstocht van AB InBev naar Sint-Maartensdal of omgekeerd. Kuier over het braakliggende terrein ertussen. Laat je verrassen door de beeldende installaties en beleef de theateracts die je onderweg tegenkomt.

Het uitgangspunt is de vaststelling dat in onze samenleving, ook in Leuven, de tegenstellingen en de bijhorende vervreemding toenemen: tussen arm en rijk, tussen hoog- en laagopgeleiden, tussen mannen en vrouwen, tussen jong en oud, tussen werknemers en werklozen, tussen arbeiders en kaderleden, tussen bewoners en forenzen, tussen zij die ‘alles in huis hebben’ om op eigen kracht hun weg te gaan en zij die weg niet zonder hulp van anderen kunnen afleggen.

Het kunstenparcours 'De Kueze van de Worms' maakt fysieke en mentale verbindingen om deze gescheiden werelden te overbruggen.

 • De 'Kueze' suggereert zowel een zoektocht - een queeste - als een keuze.
 • De 'Worms' is een verzamelnaam voor al die kleine wezens die overal onhoorbaar wroeten. De 'Worms' zijn de makers van dit kunstenparcours en zijn zo burgers - in tegenstelling tot de 'dorsten' in 'Utopia' - die van onderuit voorstellen formuleren om hun dromen te kunnen waarmaken. Dat is namelijk exact wat de Tartaren en Factoristen ook willen: eigen keuzes maken en puzzelen aan hun eigen grote droom in de stad.

EXPO

'Utopia' loopt ook als thema doorheen het werk van De FactorY dat te zien is op de eindejaarstentoonstelling in OPEK. Van 9 tot en met 14 december krijg je een impressie van wat er het afgelopen jaar in het atelier gerealiseerd werd tijdens de verschillende groepsprojecten, naast ook individueel werk van de Factoristen. Je mag daarbij zeer diverse werken verwachten, zowel in 2D als 3D.

Voor de tweede keer werkt ook het Atelier Lea (RuimteVaart/w what*) mee aan het 'Liaison Publiek'. Zij lieten zich inspireren door 'Reis naar het Onbekende' van de Belgische kunstenaar Fred Bervoets. De ‘fretwandelingen’ zijn een samenwerking tussen Bervoets, Atelier Lea, w what* en tal van andere deelnemers.

Cultuurschepen Denise Vandevoort van het festival treffend samen: "Reeds voor een vijfde keer zetten we de sociaal-artistieke praktijk op de kaart tijdens 'Liaison Publiek'. Ik ben bovendien ook blij dat Cie Tartaren en De FactorY deelnemen aan het stadsfestival 'The Future is More - 500 jaar Utopia'. Zo tonen zij zich als volwaardige culturele spelers in de stad. Het tonen van werk van maatschappelijk kwetsbare mensen in een professioneel kader is voor de deelnemers een noodzaak en voor het publiek blikverruimend.”

PRAKTISCH

Kunstenparcours 'De Kueze van de Worms' – Cie Tartaren en De FactorY

 • vrijdag 2 december 2016, 16.30 - 20.00 uur
 • zaterdag 3 december 2016, 18.00 - 21.30 uur
 • zondag 4 december 2016, 14.00 - 17.30 uur
 • startpunt: Strijdersstraat 69, Leuven
 • gratis - reserveren gewenst op www.tartaren.be

Expo – De FactorY en De RuimteVaart/w what*

 • vernissage: donderdag 8 december 2016, 19.00 uur (in Rotonde)
 • expo: van vrijdag 9 tot en met woensdag 14 december 2016, 14.00 - 18.00 uur
 • locatie: OPEK, exporuimte 1e en 2e verdieping
 • gratis

Affiche Liaison Publiek

PDF - 3.4 Mb

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Sanne Clerinx

30CC/projecten, 30CC - FactorY

Leen Van Nunen

Cie Tartaren / externe communicatie, Cie Tartaren

Moo Laforce

De RuimteVaart, De RuimteVaart

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be