Nog geen einde aan de Zomer ... van Sint-Pieter

tot en met 30 augustus * heerlijke lunchconcerten * 18de editie

Met het einde van 'Het Groot Verlof' heeft de Leuvense festivalzomer zijn laatste noten nog niet gespeeld. 'Zomer van Sint-Pieter', het klassiekemuziekfestival van 30CC, loopt immers nog tot en met vrijdag 30 augustus. In de laatste acht concerten van deze editie geniet je van strijkkwartetten, grootse barok of exotische klanken uit de Bengalen.

Vele muziekliefhebbers, maar ook toeristen, toevallige passanten en collega-muzikanten ... de voorbije 27 concerten kenden een bijzonder grote opkomst. Sinds de start op 2 juli staat de teller nu al op 6.807 bezoekers. Daarmee stevent het festival af op een recordopkomst.

Cultuurschepen Denise Vandevoort kent de reden van dat succes: "Zomer van Sint-Pieter is gewoon een unieke formule in onze Leuvense zomer. Straffe uitvoerders die klassieke parels serveren in een gebald concert, het is voor velen de ideale middagpauze. Bovendien geniet je ervan in prima indoor-omstandigheden, dus een hittegolf of een vroege herfst hoeven de pret niet te drukken."

De grote variatie en kwaliteit zijn ook in de laatste twee weken nog gegarandeerd. Wie dus op zoek is naar een muzikale middagpauze, weet waarheen!

Week vol strijkkwartetten

Van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 augustus focust het festival op strijkkwartetten. Het strijkkwartet geldt als het summum in de kamermuziek. Heel wat klassieke meesters componeerden hun topwerken voor de combinatie van twee violen, een altviool en een cello.

 • dinsdag 20.08: Het Quatuor Varèse brengt het 'Strijkkwartet in g-klein' van Claude Debussy, zijn eerste grote instrumentale compositie uit de jaren 1892-1893.
 • woensdag 21.08: Quatuor 1781 keert terug naar de grondleggers van het genre, dat ontstond uit de barokke triosonate. Je hoort het 'Kwartet in Bes-groot' van Franz-Xaver Richter en het 'Strijkkwartet in b-klein' van Franz Joseph Haydn.
 • donderdag 22.08: Quatuor Tana neemt je mee op een trans-Atlantische reis met het 'Zevende Strijkkwartet' van Philip Glass en het 'Amerikaanse Strijkkwartet' (nr 12) van Antonín Dvorák, wat algemeen geldt als zijn beroemdste kamermuziekwerk.
 • vrijdag 23.08: Het Quatuor Ardeo sluit de week af met een heel bijzonder werk. Zij gaven opdracht aan de Franse componist François Meïmoun om een transcriptie te maken van de wereldberoemde 'Goldbergvariaties' van Johann Sebastian Bach. Een schitterend kwartet waarin de onderlinge verstandhouding van de strijkers perfect de weergaloze rijkdom van Bachs contrapunt dient.
Quatuor Ardeo (23.08)
Quatuor Ardeo (23.08)

Gevarieerde slotweek

De slotweek illustreert perfect de grote variatie binnen het festival: Bengaalse wereldmuziek, 16de-eeuwse gamba-parels, 18de-eeuwse sonates uit 'Belgische' contreien en Rossini's 19de-eeuwse 'Petite messe solennelle'.

 • dinsdag 27/08: De Bengaalse Baul zijn rondreizende 'verlichte' musici die hun unieke spirituele traditie doorgeven via zang, poëzie, dans en muziek. Het repertoire van Anando Gopal Das Baul gaat terug op een 18de-eeuwse familietraditie.
 • woensdag 28/08: Het Hathor Consort wordt geleid door de bejubelde gambiste Romina Lischka (Klara's Soliste van het jaar). Zij brengen werken van Alfonso Ferrabosco, die de meest vernieuwende en invloedrijke gambacomposities van zijn generatie schreef aan het Engelse hof van Elizabeth I en Charles I.
 • donderdag 29/08: Het kwartet Barrocotout speelt sonates van Van Maldere, Delange en De Croes, drie componisten uit onze contreien die getuige waren van het kantelmoment waarop de barokke triosonate zich liet verleiden tot de lichtere, galante esthetiek van de Verlichting.
 • vrijdag 30/08: Voor het slotconcert tekent het Vocaal Ensemble van de Abdij ter Kameren, met het ultieme meesterwerk 'Petite messe solennelle' van Gioachino Rossini. Klein is dit religieuze werk echter slechts op het vlak van de bezetting: het is zonder enige twijfel een van Rossini's meesterwerken.
Hathor Consort (28.08)
Hathor Consort (28.08)

PRAKTISCH

 • telkens om 12.15 uur - duur: circa 40 minuten
 • op 20, 21, 22, 23 en 27/08 in de 30CC/Minnepoort,
  op 28, 29 en 30/08 in de 30CC/Predikherenkerk.
 • Tickets kosten € 6 per concert (gratis voor -12) en zijn steeds ter plaatse te koop. Voorverkoop via www.30CC.be/zomer, 016 300 900 of 30CC/Tickbalie, Rijschoolstraat 4, Leuven

 Organisatie: 30CC, in samenwerking met Opus 3 (Midis-Minimes)


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be