Nog meer circus in Leuven dankzij het gloednieuwe CIRKLABO-festival

De Leuvense circuswerkplaats CIRKLABO van 30CC sluit het jaar af met een nieuw circusfestival van 17 tot 22 december. Op het programma staan indrukwekkende internationale topproducties, met onder andere de wereldpremière van ‘It's warmer under the snow‘ en het publiek krijgt een unieke inkijk in de creatie van enkele voorstellingen.

Leuvens schepen van cultuur Denise Vandevoort stelt met trots het idee achter het CIRKLABO-festival voor:

“We merken dat circus enorm geliefd is in Leuven en zijn dan ook fier een tweede circusfestival, georganiseerd door 30CC, voor te stellen. Tijdens de donkere winterdagen brengen we een stevige portie circus in de Leuvense zalen. We laten het publiek tijdens het CIRKLABO-festival kennismaken met vernieuwend en bijzonder circus dat deels tot stand is gekomen in Leuven.”
“CIRKLABO ondersteunt circusartiesten in hun artistieke ontwikkeling en mocht het voorbije jaar meer dan 30 internationale en nationale circusgezelschappen verwelkomen”, legt Jonas Van Soom, coördinator van CIRKLABO en circusprogrammator van 30CC uit. “Artiesten komen bij CIRKLABO in residentie om te werken aan een creatie of een artistiek onderzoek. We sluiten 2022 graag af met enkele bijzondere creaties en try-outs.”

Een wereldpremière, dé circusvoorstelling van 2022, try-outs en een blik achter de schermen

Op het programma van het CIRKLABO-festival staan vier indrukwekkende voorstellingen. 30CC haalt een wereldpremière naar Leuven met de voorstelling It's warmer under the snow van Kaaos Kaamos. Deze internationale topproductie bestaat uit straffe acrobaten van Zweden, Finland, Duitsland, Nieuw-Caledonië en Chili. Het belooft een spectaculaire avond te worden over vriendschap, de natuur en het noorderlicht.

Benjamin -Monki- Kuitenbrouwer (NL) vertelt in zijn voorstelling Niks Nieuws meer over zijn coming out als optimist in een te cynische wereld. In deze avondvullende circusvoorstelling, vol spoken word en muziek, zijn de gevolgen van een positief verhaal soms radicaal. ​

De voorstelling Runners is een combinatie van jongleren, objecttaal, compositie, muzikaliteit en het absurde. Wegens groot succes wordt deze voorstelling van Hippana.Maleta Company (IE) verplaatst naar een grotere zaal: 30CC/Schouwburg. ​

Sawdust Symphony van Michael Zandl (AT), David Eisele (DE) en Kolja Huneck (DE) – Korzo (NL) wordt door circusliefhebbers gezien als dé must see van 2022. Deze hedendaagse voorstelling vol absurditeiten speelt in op het menselijk verlangen om alsmaar te blijven creëren en laat je 60 minuten genieten van circus van de bovenste plank.


Work in progress

Naast de voorstellingen kan het publiek ook work in progress ontdekken van artiesten Melody Nolan en Jef Callebaut en Josse de Broeck. Hun projecten zijn op dit moment nog in volle ontwikkeling in CIRKLABO maar een beperkt publiek kan al een eerste sneak preview krijgen.

Circusartieste Melody onderzoekt hoe de steden waarin we wonen ons onbewust vormen en of dit ook omgekeerd het geval is. Ontstaat er een dialoog, waarin twee partijen de andere al dan niet bewust probeert te transformeren? Luisterend naar verhalen en indrukken over Leuven leert ze de stad kennen. Deze ontmoetingen en verhalen verwerkt ze in de try-out van Place/Make voor publiek.

Jef Callebout en Josse de Broeck werken in Leuven aan hun onderzoek Out of balance. Tijdens deze try-out gaan hedendaags circus en muziek in dialoog. Callebout en de Broeck blijven niet in hun eigen hokje zitten, maar kijken hoe ver ze in de wereld van de ander kunnen meegaan zonder hierin expert te zijn.

 

Inkijk

CIRKLABO geeft het festival extra vorm met de expo ‘Een blik achter de schermen’ ​ in de 30CC/Schouwburg. Als publiek geniet je van een voorstelling maar heb je vaak geen idee hoe een creatie tot stand komt of welk traject artiesten afleggen. Deze expo biedt het publiek inkijk in dat creatieproces. Toeschouwers kunnen de processen achter nieuwe circuscreaties ervaren en kunnen een blik werpen op teksten, schetsen en beeldmateriaal van de CIRKLABOresidenten. ​

Circuswerkplaats CIRKLABO

CIRKLABO, de Leuvense circuswerkplaats van 30CC, schoot uit de startblokken in 2021. Via een jaarlijkse open call kunnen artiesten een aanvraag indienen voor ondersteuning. Naast financiële ondersteuning krijgen artiesten de fysieke en mentale ruimte om te experimenteren, creëren en produceren. Dit jaar kreeg de circuswerkplaats zo’n 95 aanvragen binnen. Eind december wordt er aan de hand van een leescommissie en adviesraad beslist welke (inter)nationale artiesten er in 2023 kunnen ondersteund worden. Enkele van deze projecten stelt 30CC tijdens het nieuwe jaarlijkse CIRKLABO-festival voor aan het publiek aan de hand van voorstellingen of work in progress.

Praktisch

Persbeelden

Contact

Jonas Van Soom

Jonas Van Soom

coördinator CIRKL en CIRKLABO, 30CC Leuven
Sara Vandaele

Sara Vandaele

communicatie & pers, 30CC

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be