OP STADSSAFARI MET KUNSTENAAR PIETERJAN GINCKELS

Precarious Pavilions #4: NO PEAKS

Curator Michiel Vandevelde en cultuurcentrum 30CC nodigen beeldend kunstenaar Pieterjan Ginckels uit voor een uniek kunstproject in het Barbarahof. Ginckels ‘verstoort’ er de perfect aangelegde ruimte met een bijzonder paviljoen. 

Leuven is een stad in volle ontwikkeling. Stadsontwikkelaars bouwen mee aan de perfecte stad. Het Barbarahof langs de Minderbroederstraat is daar een mooi voorbeeld van.

“Pieterjan Ginckels stelt deze perfect gecureerde ruimte in vraag door er een gigantische zwarte truck te plaatsen, beschreven met de woorden ‘NO PEAKS’. Skaters, architecten, studenten en de kunstenaar zelf loodsen bezoekers doorheen de omliggende architectuur. Nadien is er ruimte tot reflectie,” aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort.

SPEED TRIPS OP EEN LIMITED EDITION SKATEBOARD

Het project krijgt de naam ‘Precarious Paviljons # 4: NO PEAKS’ mee. De naam verwijst naar de Amerikaanse televisieserie 'Twin Peaks' waar alles spannend en onverwacht is. NO PEAKS is het tegenovergestelde en staat voor alles wat voorspelbaar en vlak is.

Pieterjan Ginckels: “Samen met de Leuvense skateshop Twits produceerde ik een ‘NO PEAKS’ skateboard. Deze ‘limited edition’ is een jeugddroom die uitkomt. Op zaterdag 4 mei verdeel ik alle decks (planken, nvdr) onder de lokale skaterscommunity. Op die manier maak ik hen tot partners in crime op het terrein. Zij leiden een eerste speed trip, een gratis gegidste architectuurtocht door de buurt. Ook de Zwitserse architechten Svizzera Intl., studentencollectief Paradigm Weekly Collective en ikzelf begeleiden speed trips. Tijdens zo'n stadssafari vergelijken we voorstellen van projectontwikkelaars met de gebouwde realiteit en wordt het publiek figurant in de vleesgeworden render. De oplegger staat er als een monoliet, een statige sculptuur die de door projectontwikkelaars geplande alledaagse bewegingen van de gebruikers verstoort. Na de wandelingen opent hij zich als discussieruimte.”

OVERZICHT PROGRAMMA

Persmap Pieterjan Ginckels - extra achtergrondinformatie

PDF - 6.3 Mb

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Pieterjan Ginckels

beeldend kunstenaar

Manon Janssen

stafmedewerker cultuurparticipatie, 30CC

Kristien Verheyden

communicatiemedewerker, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be