Poetry Slam verovert Leuvense straten

Poetry Slam verovert Leuvense straten

Uniek stadsproject van jongeren en ouderen in woord en beeld

Drie weken lang zullen affiches in de Leuvense binnenstad de bezoeker gidsen langs teksten met slam poetry, het resultaat van een creatieve woordenwisseling tussen jong en oud. De Seniorenslam laat senioren met enkele jongeren kennismaken met slam poetry, een hedendaagse woordkunst, verwant met rap.

“Dat levert verrassende teksten op, waarmee de organisatie Urban Woorden, in samenwerking met ons cultuurhuis 30CC, een prikkelend parcours heeft gemaakt door de stad”, zegt Denise Vandevoort, Leuvens schepen voor Cultuur en Senioren.

Op verschillende plaatsen in Leuven komen van 30 november tot 21 december opvallende affiches met een teaser van een tekst. Wie de QR-code op de affiche scant met de gsm, ontdekt de rest van de tekst en het verhaal van de auteur.

“Dankzij de Seniorenslam heb ik ontdekt dat het belangrijk is om je te laten zien en lef te hebben. Ook in onze maatschappij is het belangrijk dat ouderen zich niet wegsteken en daar zorgt de Seniorenslam voor. Vorig jaar was dat op het podium van de KVS, dit jaar is dat met grote affiches in de Leuvense straten”, zegt Paul Beuckelaers (71 jaar), die al voor de tweede keer deelneemt.

Jongeren uit het netwerk van Urban Woorden hebben sinds september senioren  geïntroduceerd in de wereld van slam en rap en zo aan eigen tekstmateriaal gewerkt. Paul Beuckelaers werkte samen met de Sarah Bekambo, een Leuvense slam poet artist.

“De Seniorenslam brengt jong en oud samen rond woordkunst. Verbondenheid en cultuur zijn twee belangrijke thema’s voor onze stad", zegt schepen Vandevoort.

Door de coronacrisis konden de jongeren en senioren dit keer niet samen komen in groep. Elke senior werd gekoppeld aan een jonge slammer en via videocalls, mails en brieven gingen ze met elkaar in gesprek.

“Ik gaf een van mijn favoriete teksten door aan Tess en zij bezorgde me de tekst van haar lievelingslied”, zegt de Leuvense Maggy Verbinnen (70). “Daarop bouwden we verder en zo is mijn tekst ontstaan over herinneringen aan vroeger.”

De teaser van de slamtekst van Maggy Verbinnen staat onderaan dit bericht.
De volledige teksten en de uitgestippelde wandelingen staan op www.seniorenslam.be.

 

Vroeger

In een tijd niet

zolang geleden.

Kropen de kinderen

op oma’s schoot.

Voor een verhaaltje

bij het slapengaan.

Een knuffel

en een kusje

deden de wereld

even stilstaan.

 

- Maggy  Verbinnen


Contact

Denise Vandevoort
Denise Vandevoort schepen van cultuur, stad Leuven
Sara Vandaele
Sara Vandaele communicatie & pers, 30CC

Downloads

 

 

 

 

 

 

Over 30CC

Leuvense culturele pleisterplek. Een huis vol theater, performance, literatuur, jazz, klassiek, dans, pop&rock, circus en jeugdtheater. Van Artemis tot Zuidpool ...

30CC
Rijschoolstraat 4 bus 0004
3000 Leuven