Queer Leuven en 30CC lanceren eerste Queer Arts Festival Leuven

Save the date, 3 t.e.m. 25 november * programma live begin oktober

Leuven, 3 juli - Van 3 tot en met 25 november 2023 slaan Queer Leuven en 30CC de handen in elkaar voor de eerste editie van het Queer Arts Festival in Leuven. Maar liefst drie weken lang kan je genieten van queer kunst met een breed aanbod aan cultuurevenementen. Het volledige programma wordt in de eerste helft van oktober bekend gemaakt.

“We zijn bijzonder blij met de lancering van het eerste Queer Arts Festival in Leuven. Daardoor krijgt de queer gemeenschap meer zichtbaarheid in de stad en dat ondersteunen we maar al te graag. Drie weken lang brengen meer dan 20 culturele partners een straf en inspirerend aanbod in Leuven. Want iedereen mag zichzelf zijn, ongeacht je genderidentiteit, je genderexpressie of je seksuele oriëntatie ”, aldus Leuvens schepen van cultuur Bert Cornillie en schepen van gelijke kansen Lies Corneillie.
"Ik voelde vroeger weinig kansen in Leuven als queer artiest, of voor queer cultuur in het algemeen. Iedereen vertrok naar Brussel, omdat er daar zo veel meer was. Mijn missie is om in Leuven ook een scene te scheppen, om hier iets te kunnen veranderen, om het beter te maken voor iedereen die na mij komt. Iedereen is enorm enthousiast en ik voel dat 30CC, stad Leuven en veel culturele organisaties mee zijn in dit verhaal, aldus Georgy Chtchevaev, coördinator Queer Arts Festival.

Vanaf 3 november strijkt het Queer Arts Festival neer in elke hoek van de Leuvense binnenstad: van de grote podia zoals Het Depot en 30CC/Schouwburg tot de kleinere undergroundplekken zoals Stelplaats. En dat met een brede waaier aan activiteiten, waaronder muziek, theater, expo, nachtleven, film en literatuur. Dankzij de samenwerking met meer dan 20 partners uit de Leuvense cultuursector kan je van cultuur komen genieten met een queer perspectief.

Uncharted Territories

De tagline van het Queer Arts Festival Leuven Uncharted Territories verwijst naar het voorlopig onbekende queer landschap in Leuven. Als queer persoon is het vaak moeilijker om in contact te komen met queer cultuuractiviteiten of kunst gemaakt door queer artiesten. Zeker in kleinere steden en gemeenten is er weinig aanbod en de thuissituatie van (veelal jongere) queers staat niet altijd toe om van het aanbod, indien het er is, te genieten.

Met dit festival willen Queer Leuven en 30CC een moment creëren voor queers van alle leeftijden uit Leuven en omstreken om samen deze explosie van queerness te verwelkomen en te vieren. Het festival besteedt aandacht en zorg aan de situatie waarin queers zich bevinden. Dit geldt ook voor personen die door een bepaalde intersectionaliteit nog steeds niet dezelfde kansen krijgen. Voor het festival betekent 'queer': iedereen die onder de LGBTQUIA+* paraplu valt.

Iedereen welkom

De activiteiten tijdens het Queer Arts Festival zijn niet exclusief voor queers. Iedereen is welkom en kan een bondgenoot zijn in het ondersteunen en begrijpen van queer personen. Respect hebben voor elkaar staat hier centraal. Je kan respect tonen door niet zomaar uit te gaan van iemands genderidentiteit of seksualiteit, maar door te vragen naar voornaamwoorden. De belangrijkste regel is uiteraard om niemand te discrimineren op vlak van afkomst, gender of seksualiteit.

Queer Leuven

Queer Leuven geeft mensen uit de queer gemeenschap de kans om ruimte in te nemen om zich uit te drukken. Deze organisatie biedt een duurzaam platform voor nieuwe narratieven, via kunst en bijeenkomsten. Ze bouwt mee aan een inclusieve maatschappij waarin iedereen gelijkwaardig is en zich (h)erkend voelt.

Als queer vereniging organiseert ze talrijke activiteiten die queers de mogelijkheid geven om kunst te ontdekken en zich creatief te uiten met onder meer workshops, festivals, voorstellingen, concerten en drag shows. Daarnaast organiseert ze laagdrempelige evenementen waarbij mensen uit de queer gemeenschap elkaar kunnen ontmoeten in een veilige omgeving.

 

*LGBTQUIA+ is een afkorting. De letters van de afkorting staan voor lesbisch, gay, biseksueel, transgender, queer/questioning, undefined, intersekse en aseksueel. De + staat voor de talloze andere manieren waarop mensen ervoor kiezen zichzelf te identificeren, die niet vallen binnen de gebruikelijke definities van 'man' en 'vrouw' of niet heteroseksueel of cisgender zijn.


Praktisch

Queer Arts Festival Leuven wordt georganiseerd door Queer Leuven met de steun van 30CC.
De partners: Cas-co, LUCA School of Arts, Het Depot, INUIT, nacht, Stelplaats, TRILL, Het nieuwstedelijk, KU[N]ST Leuven, Expo Leuven, fABULEUS, Holebifilmfestival, Leesclub Leuven en KU Leuven.

Beeldmateriaal

Contact

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
Lies Corneillie

Lies Corneillie

schepen gelijke kansen, Stad Leuven

Georgy Chtchevaev

coördinator Queer Arts Festival Leuven

Nina Daelemans

communicatie & pers, 30CC

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be