Rode Hond besmet je!

KUNSTENFESTIVAL VOOR FAMILIES * HERFSTVAKANTIE * LEUVEN

Weet je nog niet waar met de kinderen naartoe in de herfstvakantie? Met Leuvens kunstenfestival 'Rode Hond' ben je alvast vier dagen meer dan zoet. Van 27 tot en met 30 oktober proeven jullie er van theater, dans, film, workshops, circus en nog veel meer. Kers op de taart wordt dit jaar het festivalcentrum in HAL 5.

Het volledige programma staat gebundeld op rodehond.be en in het magazine dat je bij de negentien(!) deelnemende cultuurhuizen vindt . Een groot deel van het aanbod is bovendien helemaal gratis.

Het uitdagende Festivalcentrum

Ook deze editie kiest 'Rode Hond' voor een Festivalcentrum op een niet voor de hand liggende plek.
Schepen van cultuur Denise Vandevoort (sp.a): "Door kunst en cultuur buiten de 'normale' context van een theaterzaal of museum te brengen, maken we ze veel toegankelijker. In voorbije edities kozen we al voor het Bruulpark, het gotische stadhuis, woonzorgcentrum Remy en de sociale buurt van de Riddersstraat. Nu strijken we neer in de nieuwe cultuurhub HAL 5 in deelgemeente Kessel-Lo."
Festivalcoördinator Sanne Clerinx: "Qua inhoud en prijs houden we het programma hier zeer toegankelijk, maar toch voldoende 'uitdagend'. Naast een muziekcafé, draaimolen en goochelaar serveren we er onder meer een textielatelier, papiertheater 'Trip tout petit' en pop-upacts zoals 'Kill your darlings'. We betrekken ook lokale partners bij dit programma. Zo 'adopteert' de percussiegroep De Madammen van Cirkus in Beweging enkele kinderen van de Casablancawijk voor het knallende 'Openingsfeest'."

Alle disciplines

Rode Hond is én een theaterfestival, én een filmfestival, én een doe-festival … Wat families ook zoeken, ze vinden het tijdens deze vierdaagse. Een overzicht:

 • Theater op het kerkhof

  Rode Hond serveert weer tal van straffe theatervoorstellingen, met opnieuw veel Leuvense makers. Collectief dOFt gaat in première met danstheater 'Kapottepoppenkoppen' (6-12 j) en steekt de draak met de onrealistische verwachtingen van ouders ten aanzien van hun kinderen. Max Last lokt je dan weer mee naar de Stadsbegraafplaats voor hun hun muzikale wandelvoorstelling 'Spinnenmetenknippen' (5-12 j) en Het nieuwstedelijk bewerkte 'Haroun' van Salman Rushdie tot meeslepend muziektheater (8-12 j).
  Maar ook Theater Artemis, 4Hoog en Villanella & Maria Clara Villa-Lobos zakken naar Leuven af en Tuning People & BRONKS serveren hun nieuwste productie 'Rita' (8-12 j).

 • Keira Knightley en prachtige animaties

  Ook dit jaar blaft Cinema ZED weer vrolijk mee en toont de beste familiefilms. Bij die 13 titels zitten bvb. de avant-premières van de nieuwste Disneyprent 'The Nutcracker and the Four Realms' (7-12 j), met Keira Knightley en Morgan Freeman, en de Belgisch-Franse kortfilmcompilatie 'De Grote Boze Vos' (7-12 j).
  Maar is er ook plaats voor eigenzinnige animaties, zoals 'Dilili à Paris' (7-12 j) van Michel Ocelot (gekend van ‘Kirikou en de Heks’). Hij combineert flat-3D met foto's van Parijs als achtergrond voor dit kunstige avontuur. Op zondag combineer je het Filmontbijt met 'De Wegpiraat en Andere Deugnieten' (5-8 j).

 • Leef je uit!

  Bij Rode Hond mag je ook steeds zelf aan de slag. In 'Autorenbaan' (3-12 j) kan je racen met wagentjes gemaakt van oude meubels. 'Parkour' (8-12 j) verleidt tot sprongen en capriolen en de allerkleinsten ontdekken de interactieve meubelinstallatie 'Onder de tafel' (2-6 j). In M-Museum beland je tijdens het gezinsparcours 'De Wereld van de Arenbergs' (5-10 j) in het glamoureuze leven van een adellijke familie, en in het Museum voor Dierkunde ga je tussen 5.000 dieren en skeletten op zoek naar 'De meest eenzame walvis van Leuven' (6-11 j), op een tekst van jeugdauteur Kim Crabeels.

 • Van baby's tot tieners

  Rode Hond zaait de culturele zaadjes al heel vroeg, er is al aanbod vanaf de geboorte. Zo bezorgt het 'Goud Babelut Parcours' de allerjongsten (0-5 j) een indrukwekkend luisteravontuur. Maar je peuter zal vast ook de Belgische première van 'In de kelder staat een huis' (2-4 j) van Tg. Winterberg of de familieworkshop 'Kleuterkrabbels' (4-5 j) in zijn onderbewuste prenten.
  Daarnaast schenkt het festival ook bijzondere aandacht aan jonge tieners (10-12 j), die in andere festivals wel eens uit de boot vallen. Met workshops streetdance en graffiti, de circusvoorstelling 'Piquet', uitdagende vertellingen als 'Lampje' en de geanimeerde docu 'Liyana' zet Rode Hond net extra op hen in.

 • Extra - Rode Hond breekt uit!

  Met achttien speelplekken is het festival overal in de stad. Een bijzondere vermelding daarbij verdient de gevangenis van Leuven-Centraal. Zoals elk jaar kunnen ook de gezinnen van gedetineerden genieten van Rode Hond. Tijdens het bezoekuur op zondag 28 oktober is er de workshop 'Mijn papa is een klimrek' voor vaders met jonge kinderen.

De essentie: samen de kunsten ontdekken

Rode Hond focust voor de 13de keer op het samen ontdekken van een veelheid aan kunsten.

Coördinator Sanne Clerinx: "Rode Hond blijft actief inzetten op samen proeven van voorstellingen, workshops, expo en meer. Het delen en stimuleren van de cultuurbeleving van kinderen, dat is net het 'besmettelijke' van het festival."
Schepen Denise Vandevoort: "Het straffe aan 'Rode Hond' is bovendien dat er niet één huis of organisatie achter zit, maar een hele cultuurstad. Cultuurcentrum 30CC is daarbij de motor van het hele verhaal, maar het festival bestaat alleen door de som van 19 partners. Daarbij partners met een eerder lokale werking, maar ook straffe spelers met een (inter)nationale uitstraling, zoals STUK, M - Museum, Het nieuwstedelijk, Cinema ZED en 30CC. En allen - groot of klein - zetten zich met evenveel enthousiasme in voor een gezamenlijk kunstenfestival voor families."

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Sanne Clerinx

coördinator Rode Hond, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be