RODE HOND BESMET JONG EN OUD!

KUNSTENFESTIVAL VOOR GEZINNEN * HERFSTVAKANTIE (28 - 31 OKTOBER) * LEUVEN * 12DE EDITIE

Het schooljaar is amper begonnen en toch tellen alle kinderen - en heel wat ouders - al af naar de herfstvakantie. In Leuven staat die vakantie immers synoniem met Rode Hond, het besmettelijke kunstenfestival voor families. Van zaterdag 28 tot en met dinsdag 31 oktober belooft de twaalfde editie weer een heerlijke vierdaagse voor jong én oud. Grote kers op de taart wordt dit jaar de Festivalstraat in de Riddersstraat.

Het volledige programma staat gebundeld op rodehond.be en in het magazine dat je bij de zestien (!) deelnemende cultuurhuizen vindt . Een groot deel van het aanbod is bovendien helemaal gratis.

FESTIVALSTRAAT VOOR JONG EN OUD

Dit jaar pakt Rode Hond voor het eerst uit met een heuse Festivalstraat: de Riddersstraat. Je bent er welkom in de kinderwerking Fabota, de kleuterschool Sint-Jan, het wassalon Primus, het theaterzaaltje van Cie Tartaren én in de woonkamers van de buurtbewoners. Van een hartelijk ontvangst gesproken!

Cultuurschepen Denise Vandevoort licht deze opvallende keuze toe: "Rode Hond heeft zoals steeds aandacht voor het betrekken van de hele stad en alle lagen uit onze maatschappij: jong en oud, gekleurd en blank, kansrijk en kansarm, met en zonder beperking ... Met de Ridderbuurt kiezen we heel bewust voor een buurt met een heterogene samenstelling, een nieuwe stedelijkheid. We brengen de buurtbewoners en de festivalbezoekers dus niet alleen in contact met cultuur, maar ook met elkaar. En cultuur die je samen beleeft, maakt zoveel rijker!"

Festivalcoördinator Sanne Clerinx pikt in: "Na De Bruul (2014), het stadhuis (2015) en Woonzorgcentrum Remy (2016) kiest 30CC dit jaar opnieuw voor een Festivalcentrum op een niet voor de handliggende plek. De Ridderbuurt daagt ons uit om buiten de lijntjes te kleuren en verbinding te zoeken over de grenzen van culturele sector heen. Je beleeft er dus cultuur buiten de normale context van een theater- of concertzaal. Bovendien zijn de buurtbewoners - jong en oud - ook actief betrokken in de uitwerking van het programma, ze heten je dus letterlijk welkom in hun (t)huis."

IN DE KIJKER

  • Naar goede gewoonte opent 'Rode Hond' met een 'Groot Openingsfeest' (zaterdag 28/10, 11.00 uur). Achter de gloednieuwe vlag van de Ridderbuurt trekken de trommelaars van Fabotastix, het koor en de steltenlopers van Fabota, het rare figuurtje Sjoebie en een stoet van gepimpte fietsen van het Sint-Jacobsplein naar de Riddersstraat. En iedereen is welkom om met zijn eigen fiets mee te rijden.
  • In de Festivalstraat organiseren 30CC en zijn partners vier dagen lang een verbluffend programma van 's ochtends tot in de vooravond. Kinderen uit de buurt gidsen je rond op een kunstenparcours, je geniet van theater en livemuziek, laat je familieportret maken of duikt in de bibliobus. Er zijn doetafels en circusworkshops, je laat je schminken of kappen en nog veel, veel meer. En uiteraard is er steeds iets lekkers te krijgen in het Festivalcafé.
  • Rode Hond zet ook steeds in op mobiliteit. Dit jaar staat de fiets centraal, met een fietspimpatelier (al vanaf woensdag 25 oktober), het fietsparcours en de openingsparade per fiets. Het is sowieso de snelste en gezondste manier om je tussen de festivallocaties te verplaatsen. 
    Wie liever niet fietst, kan voor het eerst ook gebruik maken van de Rode Hond zonnetrein die elk uur tussen de Festivalstraat, OPEK, het Smoldersplein en STUK pendelt.
  • De betovering van je kind, hoe klein ook, is het besmettelijke van Rode Hond. Het festival zet stevig in op de deelname van heel jonge kinderen (en hun gevolg). Bij de prikkelende producties voor de allerkleinsten zijn onder meer Het Monsterlijke Hertenbos (2+) van Chantal de Wolde, Meneertje Meer van Tg Winterberg (3-5) en licht! van toutpetit (3+). Zelfs voor babies is er een aangepast aanbod, dankzij het Huis van het Kind.
  • Maar ook de oudere kinderen (10+) worden op hun wenken bediend, met o.a. de urban arts in BURn, het gloednieuwe Zigzagkind van Het nieuwstedelijk en Laika, Parkour van Cirkus in Beweging of de speurtocht Gezocht: Kunstdetective in Kunst in Huis. Rode Hond sluit bovendien af met Dance Karaoke, een dansfeest voor tieners in STUK.
  • Het filmaanbod wordt deze editie gevoelig opgetrokken met het gloednieuwe festival Filmanjaro van Cinema ZED. Op het complete programma is het nog wachten tot 6 oktober, maar verwacht alvast films naar Astrid Lindgren en Roald Dahl, filmontbijten, veel nieuwe releases en workshops. In het 'Pol & Wards Filmkamp' kan je bijvoorbeeld zelf aan de slag als acteur of regisseur.
  • Op de slotdag knoopt Rode Hond terug aan met de traditie: in CIRCUS! zorgt nieuw talent uit de circushogescholen ESAC (Brussel), ACAPA (Tilburg) en Codarts (Rotterdam) voor een spectaculaire show. Zo hoort dat in Leuven Circusstad!

RODE HOND WEDSTRIJD

Ook dit jaar organiseert Rode Hond een grote kleurwedstrijd. Wie de grote tekening uit het gloednieuwe Rode Hond Magazine inkleurt en deelt via Facebook of Instagram, maakt kans op een all areas pas voor het hele gezin: vier dagen onbeperkt en gratis genieten van al het fraais!

RODE HOND PRAKTISCH

van zaterdag 28 tot en met dinsdag 31 oktober 2017, in Leuven
www.rodehond.be

een organisatie van 30CC, Artforum, Cinema ZED, Cirkus in Beweging, de Bib Leuven, Huis van het Kind, jeugdcentrum Vleugel F, kinderwerking/Buurtwerk 't Lampeke, Kunst in Huis, M - Museum Leuven, Mooss, OPEK, Piep!, Sint-Jansschool, STUK en Theater Spoor 6
met steun van Radio 2, De Lijn, De Morgen, Deze Week, provincie Vlaams-Brabant en stad Leuven

Rode Hond Magazine

PDF - 8.1 Mb

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Sanne Clerinx

30CC / coördinatie Rode Hond, 30CC

Robrecht Penders

adviseur cultuurcommunicatie, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be