RODE HOND OP KOMST

KUNSTENFESTIVAL VOOR GEZINNEN * 11 EDITIE * HERFSTVAKANTIE (3-6/11) * LEUVEN

Het schooljaar is nauwelijks 1 week oud. Toch tellen alle kinderen (en heel wat ouders) al af naar de herfstvakantie. In Leuven staat die vakantie immers synoniem met het feestelijke kunstenfestival 'Rode Hond'. Van donderdag 3 tot en met zondag 6 november belooft de elfde editie weer een heerlijke vierdaagse voor jong én oud. Grote kers op de verjaardagstaart wordt dit jaar het Festivalcentrum in woonzorgcentrum Edouard Remy.

Het volledige programma staat gebundeld op rodehond.be en in de programmabrochure die je vindt bij de zestien (!) deelnemende cultuurhuizen. Een groot deel van het aanbod is bovendien helemaal gratis.

FESTIVALCENTRUM VOOR JONG EN OUD

Het warme hart van het festival, dé pleisterplek bij uitstek, wordt deze editie het woonzorgcentrum Edouard Remy. Je kan er samen met je gezin én met de bewoners voorstellingen bijwonen, heerlijk lunchen met live pianomuziek, je haren laten knippen, bingo spelen, sporten, ontdekkingstochten afleggen ...

Cultuurschepen Denise Vandevoort licht de keuze voor het woonzorgcentrum toe: "30CC wil dichtbij mens en maatschappij staan en heeft steeds aandacht voor het betrekken van alle lagen van deze maatschappij: jong en oud, gekleurd en blank, met en zonder beperking, kansrijk en kansarm ... Dit jaar trekken we de kaart van het oudere publiek en brengen hen via cultuur in contact met gezinnen en jonge kinderen en vice versa."

Festivalcoördinator Sanne Clerinx pikt in: "Na het park De Bruul (2014) en het stadhuis (2015) kiest 30CC dit jaar opnieuw voor een festivalcentrum op een niet voor de handliggende plek. Het is een plek die ons uitdaagt om inhoudelijk buiten de lijntjes te kleuren en verbinding te zoeken over de grenzen van culturele sector heen. Tijdens deze editie willen we oud en jong verbinden via cultuur en willen we het publiek cultuur laten beleven buiten de normale context van een theater- of concertzaal. Het woonzorgcentrum zal vier dagen ingepalmd worden door 'Rode Hond', er zal een wervelwind ruisen, maar de meeste ouderen vinden het net geweldig als er jong geweld aanwezig is. Als er veel beweging in het centrum is, heeft dit een positieve impact op het gevoelsleven van de mensen."

Denise Vandevoort vult aan: "Het taboe van een woonzorgcentrum en oudere mensen doorbreken en een openheid creëren is van cruciaal belang. Mensen weten vaak niet hoe zich te gedragen bij ouderen of mensen die beperkt zijn in hun fysieke mogelijkheden. Door actief deel te nemen aan het programma in het festivalcentrum kan dit taboe doorbroken worden."

11 TIPS VOOR EDITIE 11

 1. Naar goede gewoonte opent 'Rode Hond' met een reuze 'Openingsfeest'. Zing mee met het gloednieuwe en supermeezingbare 'Rode Hond lied'. Je wordt alvast ondersteund door het Rode Hond koor, bestaande uit bewoners van het woonzorgcentrum, leerlingen van de Abdijschool Vlierbeek en buurtbewoners van de Frederik Lintstraat. Onder aanvoering van een ganzenfanfare trek je vervolgens het Festivalcentrum in.
 2. In het Festivalcentrum organiseren 30CC en het woonzorgcentrum vier dagen lang een verbluffend programma van 's ochtends tot in de vooravond. Ga knutselen aan de 'Doetafels', laat je haar stylen of een facepaint zetten, geniet van goochelkunsten, laat je familieportret trekken, duik in de 'Pop-up Bib', opteer voor 'Bingo! Bingo!' (Het Ongerijmde) en nog veel, veel meer. Het programma is (bijna) helemaal gratis. En uiteraard is er steeds iets lekkers te krijgen in het Festivalcafé.
 3. In de oude wasplaats van het woonzorgcentrum kan je terecht in het open atelier 'Stamping Project' van kunstenaar Joris van Oosterwijk. Joris maakt en verzamelt levensgrote afdrukken van mensen. Hij legt je voorzichtig in de verf, en als je daarna opstaat zie je dat er een heel gedetailleerde momentopname is ontstaan. Het is een beeld dat lijkt uit te drukken wie je echt bent ...
 4. 30CC en Stad & Architectuur slaan ook dit jaar de handen in elkaar voor een interactieve zoektocht. In 'Op stap in de stad' volg je een parcours in de stad, langs gebouwen, standbeelden en pleintjes die je wellicht nooit eerder zag. Onderweg zijn er gekke opdrachten en raadsels die je moet oplossen.
 5. Tweebronnen is opnieuw de geliefde verblijfsplaats van illustratoren, schrijvers, kunstenaars en vertellers. De Bib Leuven en Artforum nodigen dit jaar onder meer Mattias De Leeuw ('Circusnacht'), Kim Crabeels en Emma Thyssen ('Meneer Blobvis zoekt een liefje') en Siska Goeminne en Merel Eyckerman ('Jij tussen vele anderen') uit.
 6. Dit najaar woont de grootse tentoonstelling 'Op zoek naar Utopia' in M - Museum Leuven. Tijdens 'Rode Hond' ontdek je de idealen en droombeelden van kunstenaars op familiemaat met een Gezinsparcours en een heus Familiefeest! Op het menu staan verder ook boeiende workshops zoals 'Druk je stempel op de toekomst'.
 7. 'Het Verloren Voorwerp' van Villanella en de Roovers toont hoe een kleine productie ook groots kan zijn in tekst en (levens)filosofie. Na de voorstelling (met Sara De Bosschere en Luc Nuyens) filosoferen de kinderen verder in kleine groepjes. En ook de ouders worden niet vergeten.
 8. Speciaal voor 'Rode Hond' slaan de bewoners van OPEK (Artforum, fABULEUS, LUCA Drama, Het nieuwstedelijk, Cie. Tartaren en WiSPER) de handen in elkaar met de Leuvense jachtclub voor 'Het verhaal van het onbekende eiland'. Ga aan boord en vaar uit naar een onbekende bestemming ... Een poëtische ontdekkingstocht, geïnspireerd door een kortverhaal van José Saramago.
 9. Veel Vlaamse artiesten zijn begaan met het lot van vluchtelingen. Het Brussels Philharmonic brengt het 'Benefietconcert Peter en de Wolf' ten voordele van het Vluchtelingenhuis Leuven. Ze kiezen voor dit muzikale sprookje voor een Nederlandse (Marc Schillemans) én Arabische (Mokhallad Rasem) verteller en kruiden af met knappe illustraties (Mattias De Leeuw) en de frisse animaties van Tine Joris en Sien Wynants.
 10. Filmpartner Cinema ZED trekt opnieuw de stad in met frisse releases zoals 'De GVR', 'Miss Peregrine's Home for Peculiar Children' of 'Solan & Ludwig 2' en vele knappe hernemingen. Op zondagochtend kan je de familiefilm 'Mannetje Tak' bovendien combineren met een rijkelijk ontbijtbuffet.
 11. Op de slotdag staat naar goede gewoonte een fikse portie circus op het menu. Barto brengt een komische en excentrieke mix van jongleren, clowning, lichaamstorsies ... plezier voor jong en oud! 'Le cirque démocratique de la Belgique' (Cie Pol & Freddy) brengt een humoristisch onderzoek naar de grenzen van de democratie. Jouw keuze bepaalt namelijk mee de inhoud: van een van een jongleernummer met een 24-delig servies tot een vier meter hoge duik in een zwembadje van 30 cm diep.
  Niet genoeg circus? Uiteraard brengt Cirkus in Beweging ook deze editie vele workshops om je samen met oma, opa, tante of peter uit te leven ...

RODE HOND PRAKTISCH

van donderdag 3 tot en met zondag 6 november 2016
overal in Leuven (16 locaties) 
Festivalcentrum in Woonzorgcentrum Edouard Remy (A. Vesaliusstraat 10, Leuven)
www.rodehond.be

een organisatie van 30CC, Artforum, Cinema ZED, Cirkus in Beweging, de Bib Leuven, fABULEUS, Huis van het Kind, Jeugdcentrum Vleugel F, Kunst in Huis, M - Museum Leuven, Mooss, OCMW Leuven (WZC Edouard Remy), OPEK, Stad en Architectuur, STUK Kunstencentrum en Theater Spoor 6
met steun van Radio 2, De Lijn, De Streekkrant, De Zondag, provincie Vlaams-Brabant en stad Leuven

Rode Hond brochure (pdf, lage resolutie)

PDF - 4.5 Mb

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Sanne Clerinx

30CC / coördinatie Rode Hond, 30CC

Veerle Vanschoelant

30CC / programmatie festivalcentrum, 30CC

Robrecht Penders

adviseur cultuurcommunicatie, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be