RODE HOND OPENT FESTIVALSTRAAT

28 - 31 OKTOBER * LEUVEN * KUNSTENFESTIVAL VOOR JONG EN OUD

Rode Hond, het besmettelijkste kunstenfestival, staat al te trappelen van ongeduld. Van zaterdag 28 tot en met dinsdag 31 oktober trakteert de twaalfde editie jong en oud op een heerlijke vierdaagse in Leuven. Op het programma staan meer dan 200 culturele activiteiten, verspreid over heel de stad. Bijzondere trekpleister wordt dit jaar de Festivalstraat in de Riddersstraat.

FESTIVALSTRAAT VOOR JONG EN OUD

Dit jaar pakt Rode Hond voor het eerst uit met een heuse Festivalstraat: de Riddersstraat. Je bent er welkom in kinderwerking Fabota, kleuterschool Sint-Jan, wassalon Primus, het theaterzaaltje van Cie Tartaren én in de woonkamers van de buurtbewoners. Van een hartelijk ontvangst gesproken!

Cultuurschepen Denise Vandevoort: "Na De Bruul, het stadhuis en woonzorgcentrum Remy kiezen we dit jaar opnieuw voor een Festivalcentrum op een niet voor de handliggende plek. De Ridderbuurt daagt ons uit om buiten de lijntjes te kleuren en verbinding te zoeken over de grenzen van culturele sector heen. Rode Hond wil immers heel de stad en alle lagen uit onze maatschappij betrekken: jong en oud, gekleurd en blank, kansrijk en kansarm, met en zonder beperking ... Met de Ridderbuurt kiezen we heel bewust voor een buurt met een heterogene samenstelling, een nieuwe stedelijkheid. We brengen de buurtbewoners en de festivalbezoekers dus niet alleen in contact met cultuur, maar ook met elkaar. En cultuur die je samen beleeft, is zoveel leuker!"

Festivalcoördinator Sanne Clerinx vult aan: "In de Festivalstraat brengen we vier dagen lang een verbluffend programma, van 's ochtends tot in de vooravond. De buurtbewoners zijn overigens al enkele weken bezig met de voorbereidingen. Zo maken ze samen met kunstenares Marijs Kempynck de Vlag van de Ridderbuurt en ontwerpen ze hun eigen kunstwerken in de Idiosyncratische Machine van Kristof Van Gestel en Els Baeten. Onder begeleiding van Mooss werken de kinderen ook een kunstenparcours door de buurt uit en zullen zij bezoekers zelf rondleiden tijdens het festival.
Verder kan je in de Festivalstraat elke dag genieten van theater en livemuziek, jouw familieportret laten maken of in de bibliobus duiken. Er zijn doetafels en circusworkshops, je kan je laten schminken of je haar laten knippen en nog veel, veel meer. En uiteraard is er steeds iets lekkers te krijgen in het Festivalcafé."

IN DE KIJKER

  • Naar goede gewoonte opent 'Rode Hond' met een 'Groot Openingsfeest' (zaterdag 28/10, 11.00 uur). Achter de gloednieuwe vlag van de Ridderbuurt trekken de trommelaars van Fabotastix, het koor en de steltenlopers van Fabota, het rare figuurtje Sjoebie en een stoet van gepimpte fietsen van het Sint-Jacobsplein naar de Festivalstraat. En iedereen is welkom om met zijn eigen fiets mee te rijden.
  • De fiets neemt deze editie een opvallende plaats in. Naast de openingsparade per fiets kan je terecht in het fietspimpatelier (al vanaf woensdag 25 oktober) of je wagen aan het fietsparcours. Sowieso is de fiets de snelste en gezondste manier om je tussen de veertien festivallocaties te verplaatsen. Wie liever niet fietst, kan voor het eerst ook gebruik maken van de Rode Hond zonnetrein die elk uur tussen de Festivalstraat, OPEK, het Smoldersplein en STUK pendelt.
  • Rode Hond focust zeer bewust op jonge kinderen (en hun gevolg). De betovering van een kind, hoe klein ook, vormt immers het besmettelijke karakter van het festival. Bij de prikkelende producties voor de allerkleinsten zijn onder meer Meneertje Meer van Tg Winterberg (3-5) en licht! van toutpetit (3+). Zelfs voor babies is er een aangepast aanbod, dankzij het Huis van het Kind. De Nederlandse kunstenares Chantal de Wolde tovert het STUK om in Het Monsterlijke Hertenbos (2+) met woeste bomen, prikkelende struiken, minibergen en berijdbare herten (ook voor volwassenen!).
  • Maar ook de oudere kinderen (10+) worden op hun wenken bediend, met o.a. Parkour van Cirkus in Beweging, de urban arts in BURn, het gloednieuwe Zigzagkind van Het nieuwstedelijk en Laika of de speurtocht Gezocht: Kunstdetective in Kunst in Huis. Rode Hond sluit bovendien op dinsdag af met Dance Karaoke, een dansfeest voor tieners in STUK.
  • Het filmaanbod wordt deze editie gevoelig opgetrokken dankzij het gloednieuwe festival Filmanjaro van Cinema ZED. Openingsfilm Cinéconcert zet alvast de toon: zeven fantasierijke Finse animatiefilmpjes worden live begeleid door multi-instrumentalisten Rémi Decker en Raphaël De Cock. Daarnaast geniet je van vele nieuwe releases, klassiekers zoals Pippi Langkous of Matilda, filmontbijten op zondag en workshops. 
  • Op de slotdag knoopt Rode Hond terug aan met de traditie: in CIRCUS! zorgt nieuw talent uit de circushogescholen ESAC (Brussel), ACAPA (Tilburg) en Codarts (Rotterdam) voor een spectaculaire show in 30CC/Schouwburg. Zo hoort dat in Leuven Circusstad!

RODE HOND WEDSTRIJD

Ook dit jaar organiseert Rode Hond een grote kleurwedstrijd. Wie de grote tekening uit het gloednieuwe Rode Hond Magazine inkleurt, maakt kans op een all areas pas voor het hele gezin. Zo geniet je vier dagen onbeperkt en gratis van heel het festival!

RODE HOND PRAKTISCH

van zaterdag 28 tot en met dinsdag 31 oktober 2017
14 locaties in Leuven

Het volledige programma staat gebundeld op rodehond.be en in het magazine dat je bij de deelnemende cultuurhuizen vindt. Een groot deel van het aanbod is alvast helemaal gratis.

een organisatie van 30CC, Artforum, Cinema ZED, Cirkus in Beweging, de Bib Leuven, Huis van het Kind, jeugdcentrum Vleugel F, kinderwerking/Buurtwerk 't Lampeke, Kunst in Huis, M - Museum Leuven, Mooss, OPEK, Piep!, Sint-Jansschool, STUK en Theater Spoor 6
met steun van Radio 2, De Lijn, De Morgen, Deze Week, provincie Vlaams-Brabant en stad Leuven

Rode Hond Magazine

PDF - 8.1 Mb

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Sanne Clerinx

30CC / coördinatie Rode Hond, 30CC

Robrecht Penders

adviseur cultuurcommunicatie, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be