RODE HOND VOOR JONG EN OUD

KUNSTENFESTIVAL VOOR GEZINNEN * 11 EDITIE * HERFSTVAKANTIE (3-6/11) * LEUVEN

De herfstvakantie nadert al met rasse schreden. In Leuven betekent dat weer dolle pret voor jong én oud. Het familiefestival 'Rode Hond' trakteert van 3 tot 6 november opnieuw op een zalige vierdaagse vol kunst en cultuur. Bijzondere trekpleister wordt dit jaar het Festivalcentrum in ... woonzorgcentrum Edouard Remy. Vanmiddag werden het Festivalcentrum en het programma feestelijk voorgesteld, inclusief een gloednieuw 'Rode Hond lied'.

FESTIVALCENTRUM VOOR JONG EN OUD

Het festivalcentrum is het warme hart van het festival. Tijdens de vorige edities werkte Rode Hond al vanuit het historische stadhuis en het ontmoetingscentrum op De Bruul. Dit jaar wordt woonzorgcentrum Edouard Remy dé pleisterplek bij uitstek. 

Cultuurschepen Denise Vandevoort licht de opvallende keuze voor het woonzorgcentrum toe: "Cultuurcentrum 30CC, de motor van 'Rode Hond', heeft steeds aandacht voor alle lagen van onze samenleving. Dit jaar trekken we de kaart van het oudere publiek en brengen hen via cultuur in contact met gezinnen en jonge kinderen. Maar de verbinding geldt ook omgekeerd: het taboe van een woonzorgcentrum en oudere mensen doorbreken en een openheid creëren is van cruciaal belang. Mensen weten vaak niet hoe zich te gedragen bij ouderen. Door actief deel te nemen aan het programma in het festivalcentrum kan dit taboe doorbroken worden."

"Dat ons woonzorgcentrum Edouard Remy de uitvalsbasis voor deze editie van 'Rode Hond' is, kunnen wij alleen maar aanmoedigen”, stelt Leuvens OCMW-voorzitter Herwig Beckers. “Tijdens het jaar proberen we intergenerationele projecten te stimuleren door veel samen te werken met nabijgelegen scholen. Maar dankzij 'Rode Hond' kunnen jong en oud elkaar ook vinden in culturele activiteiten. Omdat onze bewoners minder naar buiten kunnen komen, brengen we die week een stevige portie cultuur naar hen. Onze bewoners kijken er alvast naar uit. De jonge festivalgangers zorgen niet alleen voor extra leven in het woonzorgcentrum, maar bovendien kunnen zij zelf samen met de hele familie deelnemen aan de activiteiten.”

OPENINGSFEEST MET GLOEDNIEUW LIED ... EN GANZENFANFARE

Naar goede gewoonte opent 'Rode Hond' met een reuze 'Openingsfeest'. Op donderdag 3 november (13.30 uur) kan je alvast meezingen met het gloednieuwe 'Rode Hond lied'. Het werd geschreven door Pieter Putzeys, leerkracht aan de Abdijschool in Vlierbeek en liedjesmaker voor onder anderen Slongs Dievanongs. Het catchy lied vat het festival alvast perfect samen met "niemand wil dat hij van Rode Hond geneest".

Bij het zingen word je ook ondersteund door het Rode Hond koor, bestaande uit leerlingen van de Abdijschool Vlierbeek, bewoners van het woonzorgcentrum en buurtbewoners van de Frederik Lintstraat. Onder aanvoering van een echte ganzenfanfare trek je vervolgens het Festivalcentrum in.

PROGRAMMA FESTIVALCENTRUM 

In het Festivalcentrum organiseren 30CC en het woonzorgcentrum vier dagen lang een verbluffend programma van 's ochtends tot in de vooravond. Het programma speelt daarbij ook sterk in op de locatie.

Zo kan je bijvoorbeeld naar de theatervoorstellingen 'Oma's Handtas' of 'Kan je fluiten Johanna' (over een oplichtersbende in ... een rusthuis). Maar je kan ook gamen met en tegen de bewoners, samen knutselen aan de 'Doetafels', een 'Rode Hond'-kapsel laten zetten in het kapsalon, een absurde 'Bingo! Bingo!' spelen of lunchen in het cafetaria met live pianomuziek. Het programma is (bijna) helemaal gratis. En uiteraard is er steeds iets lekkers te krijgen in het Festivalcafé.

In het Festivalcentrum kan je ook de interactieve doe- en zoektocht 'Waar is Remy?' afleggen. De animatoren van het woonzorgcentrum bedachten dit knotsgek parcours met onder meer verfknikkers en een kauwgomballenboom. Na je tocht door het woonzorgcentrum trek je ook de stad in met 'Op stap in de stad' van 30CC en Stad & Architectuur. Op dit interactief parcours kom je langs gebouwen, standbeelden en pleintjes die je wellicht nooit eerder zag. Onderweg zijn er gekke opdrachten en raadsels die je moet oplossen.

... EN IN HEEL DE STAD

Uiteraard bespeelt 'Rode Hond' vier dagen lang de hele stad. Sanne Clerinx, 'Rode Hond' coördinator, beklemtoont: "Naast het Festivalcentrum zijn er nog vijftien andere locaties waar kinderen én volwassenen vier dagen lang kunnen genieten. Met meer dan 200 activiteiten hebben we beslist voor ieder wat wils."

De zalen van 30CC bulken weer van de theater- en concertpareltjes: 'Het Verloren Voorwerp' laat kinderen en volwassenen filosoferen, het Brussels Philharmonic brengt het 'Benefietconcert Peter en de Wolf' ten voordele van het Vluchtelingenhuis Leuven en 'Klucht' is een heerlijke slapstickvoorstelling. Op zondag is er een fikse portie circus van de Canadese wereldvedette Barto en in 'Le cirque démocratique de la Belgique' bepaal jij mee de inhoud.

Wie zelf droomt van een leven als circusartiest kan zich alvast uitleven bij Cirkus in Beweging. Waag je samen met oma, opa, tante of peter ... aan een van hun avontuurlijke workshops.

Filmpartner Cinema ZED trekt opnieuw de stad in met frisse releases zoals 'De GVR' of 'Miss Peregrine's Home for Peculiar Children' en vele knappe hernemingen. Op zondagochtend kan je de familiefilm 'Mannetje Tak' bovendien combineren met een rijkelijk ontbijtbuffet.

Speciaal voor 'Rode Hond' slaan de bewoners van OPEK (Artforum, fABULEUS, LUCA Drama, Het nieuwstedelijk, Cie. Tartaren en WiSPER) de handen in elkaar met de Leuvense jachtclub voor 'Het verhaal van het onbekende eiland'. Ga aan boord en vaar uit naar een onbekende bestemming ...

Tweebronnen is opnieuw de geliefde verblijfsplaats van illustratoren, schrijvers, kunstenaars en vertellers. De Bib Leuven en Artforum nodigen dit jaar onder meer Mattias De Leeuw ('Circusnacht'), Kim Crabeels en Emma Thyssen ('Meneer Blobvis zoekt een liefje') en Siska Goeminne en Merel Eyckerman ('Jij tussen vele anderen') uit.

In M - Museum Leuven woont dit najaar de grootse tentoonstelling 'Op zoek naar Utopia'. Tijdens 'Rode Hond' ontdek je de idealen en droombeelden van kunstenaars op familiemaat met een Gezinsparcours en een heus Familiefeest! Op het menu staan verder ook boeiende workshops zoals 'Druk je stempel op de toekomst'.

RODE HOND PRAKTISCH

van donderdag 3 tot en met zondag 6 november 2016
Festivalcentrum in Woonzorgcentrum Edouard Remy (A. Vesaliusstraat 10, Leuven)
en 15 andere locaties in Leuven
www.rodehond.be

een organisatie van 30CC, Artforum, Cinema ZED, Cirkus in Beweging, de Bib Leuven, fABULEUS, Huis van het Kind, Jeugdcentrum Vleugel F, Kunst in Huis, M - Museum Leuven, Mooss, OCMW Leuven (WZC Edouard Remy), OPEK, Stad en Architectuur, STUK Kunstencentrum en Theater Spoor 6
met steun van Radio 2, De Lijn, De Streekkrant, De Zondag, provincie Vlaams-Brabant en stad Leuven

Rode Hond brochure (pdf, lage resolutie)

PDF - 4.5 Mb

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Herwig Beckers

voorzitter OCMW Leuven, OCMW Leuven

Peter Bernaers

directeur woonzorgcentrum Edouard Remy, OCMW Leuven

Sanne Clerinx

30CC / coördinatie Rode Hond, 30CC

Veerle Vanschoelant

30CC / programmatie festivalcentrum, 30CC

Marijn Vandeweghe

30CC / programmatie, 30CC

Robrecht Penders

30CC / communicatie, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be