SCHRIJFSTER LIZE SPIT IN HET THEATER

PREMIÈRE * LEUVENSE ROOTS * PERSCONTACT MOGELIJK

Auteur Lize Spit is bekend van haar indrukwekkende debuut en internationale bestseller 'Het Smelt'. Met 'Avondrood' schrijft ze nu haar eerste theatertekst en deelt ze het podium met sopraan Elise Caluwaerts en pianist Kim Van den Brempt. Op 3 december gaat het stuk in première in 30CC/Schouwburg.

Voor 'Avondrood' baseert het drietal zich op de 'Vier Letzte Lieder' van Richard Strauss. Strauss schreef deze werken voor sopraan en symfonisch orkest op vier gedichten van Hermann Hesse en Joseph von Eichendorff. Het gemeenschappelijke thema is de dood en de aanvaarding ervan. De Lieder zijn daarmee zowel melancholisch als hoopvol. 'Avondrood' verwijst ook letterlijk naar het eerste Lied, 'Im Abendrot'.

Het Zwarte Woud

In haar creatie vertrok Spit zowel van de Lieder als de oorspronkelijke gedichten. Haar 'Avondrood' gaat over een beroemde dirigent die klaarstaat om de ‘Vier Letzte Lieder’ te dirigeren in de Brusselse Muntschouwburg. Nog voor er één noot is gespeeld, stapt hij van het podium en neemt een taxi naar het Zwarte Woud. Tijdens gesprekken met de chauffeur wordt duidelijk waarvoor de man vlucht.

De muziek in ‘Avondrood’ wordt verzorgd door een gekend duo uit de klassieke muziek. Coloratuursopraan Elise Caluwaerts en pianist Kim Van den Brempt hebben een passie voor het romantisch liedrepertoire en vormen sinds tien jaar een veelgevraagd duo. In 2014 lanceerden ze - ook in 30CC - hun eerste cd 'Nightfall', met werk van Strauss, Berg en Eisler.

De Leuvense connectie

"De kiem voor 'Avondrood' is bovendien in Leuven gezaaid", zo verduidelijkt literatuurprogrammator Danny Theuwis. "In de zomer van 2016 vroeg ik Elise en Lize om samen een performance te brengen tijdens het festival 'Bar|A|Muze'. Bij die eerste samenwerking sloeg de creatieve vonk duidelijk al over. Ik ben dan ook zeer blij dat we anderhalf jaar later deze voldragen productie op onze planken in première kunnen laten gaan."

"Het wordt beslist een topavond voor de Leuvense literatuur- en muziekfans", vult cultuurschepen Denise Vandevoort aan. "Sinds de ontdekking van Lize in de Leuvense voorronde van de schrijfwedstrijd 'Write Now!' (2012) is er absoluut een band. Ik ben dan ook verheugd dat we deze nieuwe stap op haar artistieke parcours kunnen ondersteunen. Bovendien hebben ook Elise Caluwaerts en Kim Van den Brempt, die overigens piano doceert aan ons Conservatorium, een trouwe schare Leuvense fans. Ik ben er dus zeker van dat het publiek zal wegsmelten bij deze gloedvolle voorstelling."

PRAKTISCH

Avondrood 
met Lize Spit, Elise Caluwaerts en Kim Van den Brempt
op zondag 3 december, 20.00 uur
in 30CC/Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, Leuven

PERSCONTACTEN MOGELIJK!

Op zondag 26 november repeteert het gezelschap in de 30CC/Schouwburg. Perscontacten (interview/foto) zijn daarbij mogelijk, op afspraak.
>>> Contacteer hiervoor danny.theuwis@leuven.be <<<

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, stad Leuven
Danny Theuwis 30CC/literatuur en in concert, 30CC
Denise Vandevoort schepen van cultuur, stad Leuven
Danny Theuwis 30CC/literatuur en in concert, 30CC
Over 30CC

Leuvense culturele pleisterplek. Een huis vol theater, performance, literatuur, jazz, klassiek, dans, pop&rock, circus en jeugdtheater. Van Artemis tot Zuidpool ...

30CC
Rijschoolstraat 4 bus 0004
3000 Leuven