SIEN EGGERS, SOFIE PALMERS EN JESSA WILDEMEERSCH IN SCHRIJFRESIDENTIE

Leuven Leest * 11 juni tot 6 juli * drie publieke momenten

Actrices Sien Eggers, Sofie Palmers en Jessa Wildemeersch trokken afgelopen meimaand naar Rusland voor de creatie van hun nieuwe theatervoorstelling. Van 11 juni tot 6 juli schrijven de actrices aan ‘Looking for Versjinin’ (werktitel) in Studio Bodart, in een residentie van ‘Leuven Leest’. Tijdens deze residentie kan je hun creatieproces ook volgen tijdens drie publieke momenten.

De drie actrices trokken van 16 tot 30 mei naar Sint-Petersburg en Moskou om het ware Rusland te ontdekken. Het materiaal dat ze tijdens deze reis verzamelden, vormt de basis voor hun nieuwe theatertekst die ze in maart 2019 in 30CC/Schouwburg zullen vertolken.

Voor deze ‘Looking for Versjinin’ (werktitel) laten Sien, Sofie en Jessa zich inspireren door de klassieker ‘De Drie Zusters’ en het Rusland van vandaag. In tegenstelling tot de dromende en berustende zusters van Tsjechov nemen zij echter het heft in handen. Ze trekken hun warmste jas aan en doen wat de drie zusters nooit deden, ze gaan naar Moskou. Want is het niet hoog tijd om de wereld in te gaan?

Wie graag de Russische avonturen van de actrices volgt en een inkijk wil krijgen in hun schrijf- en creatieproces, is welkom op een van de volgende publieke momenten:

 • Donderdag 14 juni, 19.30 uur, in Studio Bodart (Leuven)*
  In hun residentieplek vertellen de actrices over hun reis naar Rusland, aan de hand van foto’s en anekdotes.
 • Zondag 24 juni, 15.00 uur, tijdens ‘Boek Lokal’ in Hal 5 (Kessel-Lo)*
  Naar aanleiding van het 1-jarig bestaan van ‘Leuven Leest’ gaan de actrices in gesprek met Annelies Moons (Radio 1, Culture Club) over hun creatieproces en de rol die ‘Leuven Leest’ daarin speelt.
 • Woensdag 4 Juli, 19.00 uur, in Boekhandel Boekarest (Leuven)*
  In deze onafhankelijke boekhandel gaat professor en Ruslandkenner Emmanuel Waegemens met de actrices in gesprek over Russische literatuur. Ze vertellen over hun inpspiratiebron ‘De Drie Zusters’ van Tsjechov en hoe hun nieuwe tekst tot stand komt. Ook studenten van de Russische zomerschool sluiten aan.
  In samenwerking met het Centrum voor Russische Studies

* Wil je er bij zijn op 14 juni en/of 4 juli, reserveer dan je plaatsje via leuvenleest@leuven.be. Voor het event op 24 juni hoef je niet te reserveren.

Je kan de reis van Sien, Sofie en Jessa naar Rusland en hun schrijfresidentie in Leuven op de voet volgen via Facebook. Info overige activiteiten: www.leuvenleest.be

Over de makers en het stuk:

In ‘Looking for Versjinin’ (werktitel) zie je drie actrices in een poging de wereld te begrijpen, maar evengoed zichzelf. Want Jessa, Sofie en Sien zouden zichzelf niet zijn als ze niet af en toe de blik richten op elkaar. Je stapt mee in hun reis, zoektocht en verbeelding. Wie hun eerste voorstelling ‘L’étude (nu slaat de chaos toe)’ zag, weet waaraan zich te verwachten: humor, wanhoop en een nieuwe kijk op oude teksten.

spel, concept, tekst Sofie Palmers (SKaGeN, Compagnie de Koe en De Helaasheid der Dingen), Jessa Wildemeersch (Toneelhuis, Het nieuwstedelijk en Gent West) en Sien Eggers (Eigen Kweek, Compagnie de Koe en HET GEVOLG) vormgeving Saskia Louwaard coaching Jan Eelen vertaling Dasja Drugaleva productie ARSENAAL/LAZARUS in samenwerking met Leuven Leest met steun van Stad Leuven, Arenbergschouwburg, Passa Porta en Vlaams Fonds voor de Letteren met dank aan de Belgische Ambassade in Rusland, CehTheatre (Sint-Petersburg), Centrum voor Russische Studies (Leuven), 30CC en de Bib Leuven

Voorstelling ‘Looking for Versjinin’ (werktitel):

dinsdag 12 maart 2019, 20.00 uur, in 30CC/Schouwburg (Leuven)
meer info - tickets beschikbaar vanaf zaterdag 9 juni

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Danny Theuwis

Leuven Leest coördinatie, 30CC

Hanne Huyse

Leuven Leest coördinatie, De Bib Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be